Bingöl gezilecek yerler listesi, yemekleri, otelleri ve restoranları dahil
Bingöl gezilecek yerler listesinde mağaralar, kaplıca, yayla, ada, kale ve peri bacalarına yer verdik. Bingöl otelleri ve Bingöl restoranları da bulunan işte o liste:
Bingöl gezilecek yerler , Bingöl yemekleri, Bingöl restoranları, Bingöl otelleri sıralı listesi:
1. Yüzen Adalar
2. Çır Şelalesi
3. Buban Bacaları
4. Kral Kızı Kalesi
5. Sarıcan Yaylası
6. Kalkanlı Mağarası
7. Kos Kaplıcaları
8. Zağ Mağarası
1. Yüzen Adalar
Bingöl gezilecek yerler arasındaki Yüzen Adalar Tabiat Anıtı tamamen doğal oluşum olup Solhan-Bingöl karayoluna 4,5 kilometre uzaklıktaki tabiat anıtıdır.
Solhan ilçesi Hazarşah Köyü, Aksakal Göl mezrasındaki Ada, yörede yaşayan halk tarafından keşfedilmiştir. Yüzen Ada tamamen doğal yollarla oluşmuştur. Gölün üç tarafı dağlar ve tepelerle çevrilmiş düz arazi üzerinde bulunan krater göl konumundadır. Gölün şimdiki alanı 300m²'nin üzerindedir. Islahı halinde 500m²'den fazla olur. Gölün derinliği 50 metreden fazla olduğu bilinmektedir. Göle devamlı akıntı olduğu tespit edilmiştir.
Gölün altından ve kemerlerinden giren su, gölün alt tarafından, gölden daha aşağıdan dereyi beslemektedir. Ufak ufak kaynaklar bu görüşü teyit etmektedir. Yaz ve kış aylarında su seviyesi aynı kalmaktadır. Su tatlı ve berrak olup, herhangi bir madensel tuz ihtiva etmemektedir. Balık yetiştirmek mümkündür. Gölün ortasından hareket eden üç ada vardır. Adalar göl içinde bağımsızdır. Üstüne binildiği zaman sal gibi her tarafa ağır ağır hareket etmektedir. Adanın üzerinde 4-5 tane bodur ve dış budak ağacı mevcuttur.
Çevredeki bitkiler gölün mevcut suyu ile beslenmektedir. Ada üzerinde bulunan ot kökleri sarılıcı olması nedeniyle toprak tamamen bitki kökleri ile kaynamış ve yapışmış durumdadır. Ayrıca gölün ortasında bulunan adanın yapısı incelendiğinde çayır, ayrık ot ve suda yetişen çeşitli bitkilerin ada üzerinde mevcut olduğu görülüyor.
2. Çır Şelalesi
Bingöl gezilecek yerler içerisindeki Çır Şelalesi, Bingöl'ün Ilıcalar Bucağında Uzundere köyündedir. Çır Şelalesi, 100 metre yükseklikte Çir Taşı adı verilen bir kayadan yükselen su 50 metre yükseklikten düşer. Suyun adeta dans ederek düşmesi adeta insanları kendine hayran bırakmaktadır. Buraya ilkbahar mevsimi ile birlikte ziyaretler başlamaktadır. Her yıl çok sayıda kişi bu şelaleyi ziyaret eder. Şelale ve çevresi harika manzaralarla kaplıdır. Buraya gelip serin su eşliğinde piknik yapabilir veya doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Tabi bol bol manzara fotoğrafı çekmeyi de ihmal etmeyin.
3. Buban Bacaları
Bingöl'ün Sancak beldesine bağlı Oğuldere köyünde bulunan ve Nevşehir'in Kapadokya İlçesi'ndeki peri bacalarına benzerliği ile dikkat çeken Bingöl gezilecek yerler arasında bulunan Buban bacaları yerli ve yabancı turistler tarafından keşfedilmeyi bekliyor.
Kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta bulunan Sancak Beldesi'ndeki Oğuldere Köyü'nde bulunan Budan bacaları gizemiyle dikkat çekiyor. Bingöllüler tarafından Nevşehir'in Kapadokya ilçesinde bulanan peri bacalarına rakip görülen Buban bacalarının oluşumu hakkında kesin bilgi bulunmazken, geçmişinin çok uzun yıllara dayandığı belirtiliyor. Bacaların oluşum şekli, vadi yamaçlarından inen sel suları ve rüzgarın, tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla peribacası şeklinde olan ilginç sivri kaya şekillerinin ortaya çıktığı tahmin ediliyor.
4. Kral Kızı Kalesi
Dano Hini adıyla da bilinen bu tarihi kale, Bingöl gezinizde mutlaka uğramanız gereken tarihi mekanlardan birisi. Bingöl’ün Genç ilçesi sınırlarında yer alan kale, ilçeye 2 kilometre gibi yakın bir mesafede yer alıyor. Ancak bölgeye geldiğinizde büyük bir kale görüntüsü göremeyeceğinizi de belirtmemizde fayda var. Geçmişten günümüze sadece birkaç duvar kalıntısının kaldığı tarihi Kral Kızı Kalesi, İranlıların eski devleti olan Pers İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş. Kalenin geçmişte Genç ilçesine adını verdiği rivayet edilmektedir. İlçenin eski adı olan “Dara” isminin bu kaleden geldiği ve Darahini olarak anıldığı ifade edilmektedir.
Buraya ulaşmak için ilk önce Genç ilçesine ulaşmak gerekir. Genç ilçesi şehir merkezine yaklaşık 20 km uzaklıktadır. Bingöl ilimize en yakın ilçesidir. Ulaşımı kolay olup her an ulaşmak mümkündür. il merkezinde kalkan dolmuşlarla buraya ulaşılabilir.
5. Sarıcan Yaylası
Yayla turizmi konusunda gelişmiş şehirlerimizden biri olan Bingöl'de sıcak yaz aylarında güzel bir doğa gezisi yapmak için Sarıcan Yaylası’na da gidebilirsiniz. Her yıl düzenlenen yayla şenlikleriyle çevre şehirlerden gelen yüzlerce insanı misafir eden yemyeşil yayla; dağ eteklerinde sıralanan evleri, buz gibi akan dereleri ve vahşi yaşam zenginliğiyle harika doğa fotoğrafları çekme fırsatı sunuyor. Bingöl merkezine yaklaşık 33 kilometre uzaklıkta yer alan Sarıcan Yaylası; yaz günlerinde kamp yapmak, bisiklet turlarına çıkmak ve fotoğraf çekmek için de en çok ziyaret edilen Bingöl yaylalarından biri.
6. Kalkanlı Mağarası
Yayladere ilçesine bağlı Kalkanlı Köyü yakınlarında bulunan mağaralar, bir çok oyma sanatı ile süslenmiştir. Mağaralar ve mağaraların çevrelediği şelale turistik bir öneme sahiptir.
7. Kos Kaplıcaları
Bingöl Kos kaplıcaları kemik erimesinde, diş çürümesinin giderilmesinde, idrar yolları ve bağırsak hastalıkları, diyabet, kalp- damar hastalıkları, sinir hastalıkları gibi daha pek çok hastalığa iyi geldiği gelmektedir. Kos Kaplıcaları Bingöl – Erzurum karayolunun 20. km'sinde Ilıcalar Beldesi'nde yer alıyor.
8. Zağ Mağarası
Bingöl gezilecek yerler içerisindeki Zağ Mağaraları, Bingöl-Solhan-Muş karayolunun 18. kilometresinde sağ yöne ayrılan Gökçeli-Kuşburnu Köy Yolunun 5 km ötesinde yer almaktadır. Zağ Mağaraları, sırtı dağa yaslanmış olan doğal kayalık kütlenin ön cephesinde, kayalık alanın hemen tamamına yayılmış olan mağara/odalardan oluşmaktadır. Bu mağara/odalar insan eliyle yapılmış, iç mekanlarda birbirine kademeli geçişlerle bağlantılı ve çok katlıdır. M.S. 5. yüzyıl başlarına, Erken Hristiyanlık (Geç Roma-Erken Bizans) Dönemi`ne tarihlenmektedir. Söz konusu Mağaralar, olasılıkla bu tarihlerde Roma İmparatorluğu`nun baskısı altında olan, Hristiyan inancına sahip toplulukların gizli yerleşim, yaşam ve ibadet alanı olarak kullanılmıştır.
Alt katta yer alan ilk mağara/odadan sonra kademeli geçiş ve merdivenler takip edilerek en üst kata ulaşılabilmektedir. Bu biçimiyle mağara/odaların zemin kat dahil 5 (beş) katlı olduğu görülmektedir.
Bazı odalarda bulunan anakaya tabanına oyulmuş ve içleri sıvalı küp biçimindeki çukurlar, tahıl ve yağ, içki benzeri sıvı deposu olarak kullanılmıştır. Daha küçük bazı çukurların ise sunu çukuru olduğu düşünülmektedir. Kimi odalarda kline/sekiler görülmektedir. Bu verilere göre; Mağara/odaların bir kısmının günlük yaşam alanı, bir kısmının mutfak/kiler/depo, bir kısmının ibadet alanı olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır.
Zağ mağaralarının bulunduğu alanda, ilkbahar aylarında görülen çok çeşitli bitki örtüsü, bölgeye ayrı bir güzellik katmaktadır.
Bingöl neyi ile meşhur? Bingöl yemekleri
Mastuva
Tutmaç Çorbası
Löl
Sorina Oel
Zerde
Dolanger
Keledoş
Çiğ köfte
Bingöl restoranları
Always 2001 Restaurant
Eyfel Cafe & Restaurant
Marpuç Restoran
İkizler Ocakbaşı
Maden Ocakbaşı
Dörtyol Ocakbaşı
Yayla Ocakbaşı
Bingöl otel listesi
Bingöl Otel Efe
Binkap Termal Hotel
Atlı Otel Bingöl
Grand Berti Otel
Büyük Bingöl Otel
Binkap Resort Otel
Beritan Oteli
Bingöl otel fiyatları 460 Tl'den başlıyor.