Bir adadan öte bir dava-3: Alkış ve dualarla Mersin’den hareket
Silahlı Kuvvetlerimizin görevi, Kıbrıs’a deniz ve havadan, en çabuk şekilde müdahale ile Kıbrıs Türk Kuvvetlerinin Alayını ve Kıbrıs Türk Mukavemet Teşkilatını takviye ederek, Türk mukavemetinin devamını sağlamaktı
Kalkışa hazırlanırken Diyanet İşleri Başkanı Lütfü Doğan ve Mersin Valisi Bayram Turan Çetin coşkuyla TCG Ertuğrul’a geliyorlar. İki grup halinde kendilerini dinlemeye hazırlanmış alayımıza son derece etkili ve güzel birer konuşma yapıyorlar. İnanç, moral, fiziki kondisyon ve gerekli eğitimler savaş alanlarının başarı basamaklarıdır. Sorumlulukla dopdolu halim Başkan Doğan’ın dikkatini çekiyor. Ayrılırken bana, “Kumandan böyle günlerde gülünüz. Böyle günlerde bütün çehreler gülmelidir” diyerek veda ediyor…
Konuşmalar alayımız üzerinde daha da büyük bir coşku yaratıyor. Marşlarla çevre adeta inliyor. Yaz saati ile 12.55 Tümamiral Nejat Tümer komutasında Özel Görev Kuvveti Mersin Limanını terk ediyor. Liman ve kıyı şeridinde toplanmış, Mersin halkı büyük bir coşku ve sevgiyle bizleri uğurluyor. Askerlerimizin marşlarıyla sancak gemisi TCG Ertuğrul’u ve çevreyi inletiyorlar. Komutanımız Tuğamiral Emin Göksan, “Neşet Yarbayım ne diyorsun?” diye soruyor. Kendilerine “Halkın ve askerin bu zirvedeki coşku ve şevkini kimse kıramaz. Kıbrıs çıkarması bence bitmiştir” diye görüşümü belirtiyorum.
SAVAŞ BÖLGESİ İLANI
Yasak sahaları belirten, Savaş normları “Notamlar” 19 Temmuz 1974 gecesi Washington Deniz Ataşemiz Dz. Kurmay Albay Erhan Gürcan ve Hava Albay Zeki Altay başkanlığında ABD Pentagon’dan dünyaya ilan ediliyor. Konuya açıklık getirebilmek amacıyla bazı tabirleri açıklamakta yarar vardır. Kıyı başı ve köprübaşı deyimleri karıştırılmaktadır. Çıkarma Harekât: Düşman kıyısına “Köprübaşı” tutmak üzere yapılan askeri harekâttır. Çıkarma Plajı: Çıkarma birliklerince ele geçirilecek bölgede “Köprübaşı” tutmak, kurmak üzere ayak basılan düşman kara parçasıdır parçasıdır. Kıyı Başı: Bir düşman kıyısı üzerinde bulunan ve zapt edilip elde tutulması, kıta ve malzemenin devamlı olarak emniyetle çıkarılmasını ve kıyıda yapılması tasarlanan müteakip harekât için gerekli manevra sahasını sağlayacak belirli bir bölge. Kıyı başı, bir amfibi harekâtının tabii hedefidir.
MAHŞERİ BİR RADAR EKRANI
Dz. Gv. Albay Ergun Çakırer’in komuta ettiği Çıkarma Birlikleri Komutanlığı Sancak Gemisi TCG Ertuğrul’da bütün gece boyunca tüm ilgililer ayakta ve görevleri başında idiler. Komutanımız Tuğamiral Emin Göksan, köprübaşında bana “Bunlar, galiba bizi bırakmayacaklar!” diye, o andaki çok haklı kuşkularını belirttiler.
Haklıydılar. İngiliz Dışişleri Bakanı James Callaghan, ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissenger’e “Ada ile Türkiye arasına girelim. Türk gemilerinin önünü keselim” isteğini getiriyor. Ancak ABD Dışişleri Bakanı, bu isteği ret ediyor.
Bolu Komando Tugayı Komutanı Tuğg. Sabri Demirbağ (Sağda) ve komandoları… Ülkemizin en seçkin birliği Kıbrıs’ta da büyük işler başardı.
KARA MANEVRA PLANI
Silahlı Kuvvetlerimizin görevi, Kıbrıs’a deniz ve havadan, en çabuk şekilde müdahale ile Kıbrıs Türk Kuvvetlerinin Alayını ve Kıbrıs Türk Mukavemet Teşkilatını takviye ederek, Türk mukavemetinin devamını sağlamaktı.
1-Bunun için Amfibi Tugay Çakmak Özel Kuvveti Kıbrıs’a; Hava İndirme Tugayı ve Komando Tugayı ile koordineli bir şekilde müdahale ederek 20 Temmuz 1974 Cumartesi günü “S” saatinde Pladini çıkarma plajına çıkacak ve Karava -Elya- Trimiti-Zeytinlik ve Girne-Karava ara hattını ele geçirecek; Komando Tugayı ile Köprübaşında birleşmeye hazır olacaktı.
2- Amfibi Deniz Piyade Alayı, süratle çıkarma plajı sahasının, yakın emniyetini sağlayacak, kıyı başını tutacaktı.
50. Piyade Alayı Muharebe Grubunun 1., 2. ve 3. Piyade taburları, Amfibi Deniz Piyade Alayı üzerinden aşarak tahsisli hedeflerine yönelecek ve “Köprübaşı” hattı aynı gün ele geçirilecekti. Bu hatta komando tugayı ile birleşmeye hazır olunacaktı.
3- Harekât boyunca yakın hava, deniz topçu ve sahra topçu desteği (tesis edilince) sağlanacaktı.
4- Komando Tugayı helikopterler ile Gönyeli, Ortaköy ve Pınarbaşı bölgesine personelimizi indiriyorduk.
5- Komando Tugayı ile birleşmeyi takiben Pınarbaşı bölgesinde toplanılacak ve Amfibi Deniz Piyade Alayında plaj bölgesi gerisinde toplanarak Amfibi Tugayının ihtiyatı olarak müstakbel görevlere hazır olacaktı.
Dönemin Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan.
GÖREVE HAZIR RAPORU
20 Temmuz 1974 Cumartesi Akdeniz’de şafağın söküşünü hep beraber izledik.
İlk dalga ile çıkarmaya katılacak alayımıza tekrar kısa bir durum raporu verdikten sonra; Amfibi Tugay ve çıkarma birlikleri, komutanlarımıza “Amfibi Deniz Piyade Alayı her şart altında görevini yapmaya hazırdır” raporunu verdim. “Sağ ol!” sesleri çevreyi adeta inletirken her iki komutanımızda bizlere olan güvenlerini söyleyip, başarı dilediler.
Alay personelimiz indirme planımıza göre son hazırlıklarını kontrol ediyordu. Köprü üstündeki gemi alma devresindeki gerekli anonsları yapmadan önce “Yüce Allahın bizleri korumasını ve mahcup etmemesini” diledim. Sonra da “Bismillah, indirme noktalarını tahsisli çıkarma araçlarına boşaltınız” komutumu verdim. Konvoy intikali hayli gecikmişti. “LİMBO” TCG Ertuğrul hareket halinde iken tahsisli çıkarma araçlarına personelimizi indiriyorduk.
46 subay, 45 astsubay, çavuş, onbaşı ve erlerimizle 758 personelimiz 10 adet LCM-8 ve 3 adet LCPV ile Akdeniz’i inleten marşlarla intikale geçiyorlar.
Kayseri Hava İndirme Tugayı Komutanı Tuğgeneral Sabri Evren ve karargâh subayları Kıbrıs’ta… Evren’in solunda 6'ncı Kolordu Komutanı Korgeneral Nurettin Ersin. Komandolarımıza çok büyük işler düştü. Dağları karış karış temizleyerek Lefkoşa’nın yolunu açtılar.
YAVUZ ÇIKARMA PLANI
SAT-SAS sualtı timleri komutanı Deniz Binbaşı Yılmaz Cengiz, timleri ile gerekli kontroller yaparak çıkarma plajımızın temiz olduğunu rapor ediyor.
20 Temmuz Cumartesi sabahı varış hattını marşlarla geçip (08.47’de yaz saati ile) “Pladini Levent” çıkarma plajına yeri göğü inleten “Allah, Allah” nidalarıyla yaşa kapak atıyoruz. Çevredeki binalardan açılan ateşlere kontrol gemisi TCG Çeşme derhal mukabele ederek susturuyor. Gemi komutanı Deniz Binbaşı Önder Gönenç coşku dolu çevredeki muhariplerle topçu ateşleri ile bize nefes aldırıyor. Gemi sahil harekâtı çıkarmanın sınavı, kalbidir.
Bir baskın şeklinde zayiatsız çıkışımıza yine şükrediyorum. Yer yer beli aşan sulardan Türk Deniz piyadeleri çevreyi inleten Allah Allah sesleri arasında bir rüzgâr gibi çıkıp hedeflerine yöneliyorlar. Hiç beklenilmeyen ufak bir çıkarma Plajına çıkışımız bizi izlemekte olan, çevremizdeki İngiliz, Amerikan ve Rus savaş gemilerinde çok büyük bir şaşkınlığa yol açıyor.
Zamanla çevrede artan silah sesleri ve bölgede çıkmış yangınlar arasında hedefimize yöneliyoruz. Kıyı başını tutabilmek için büyük bir şevk ve çaba harcıyoruz. Çıkarma sırasına göre (S+7) bizden 7 dakika sonra da ikinci dalga ile kapak atacak olan 50. Piyade Alayı muharebe grubu gecikiyor.
TUGAYLARIN İNTİKALİ
20 Temmuz sabahı gökyüzü Kayseri Erkilet Havaalanı’ndan kalkmış Tuğgeneral Sabri Evren’in komutasındaki hava indirme tugaylarını atma bölgelerine taşıyan uçaklarımız ve Mersin Taşucu'ndan UH-1H helikopterlerine bindirilmiş, Tuğg. Sabri Demirbağ’ın komutasındaki Komando Tugayı atma ve taşıma bölgelerine intikal ediyorlar.
Kurmay Albay Mustafa Katırcıoğlu’nun komuta ettiği Kıbrıs Türk Alayı 19 Temmuz Cuma gecesi 20.30 sıralarında Barış Garnizonu’nu terk ederek, sefer görev yerine hareket etmişti. Alayın görevi Lefkoşa'nın kuzeyinde Gönyeli Ortaköy bölgelerini savunmak ve buraya inecek olan hava indirme Tugayı ile Komando Tugayının intikallerini güvence altına almaktı.
- DEVAM EDECEK -