Bir gece ansızın tüm vücuda format atan çay! Yatmadan önce bir fincan için...
Anadolu topraklarının sunduğu en şifalı çay olan sarı kantaron adeta vücuda format atıyor. Ciltten bağırsaklara kadar etkisi olan sarı kantaron çayı yüksek bir antioksidan çaydır. Ancak bu çayın demlenirken önemli püf noktası var. Peki sarı kantaron çayının faydaları nelerdir?
Doğanın bize sunmuş olduğu mucizelerden biri olan sarı kantaron, insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir bitki. Vücutta antioksidan görevi görerek ciltten karaciğere ve bağırsaklara kadar fayda sağlayan sarı kantaron çayı format görevini görür.
Halk arasında kılıç otu, koyunkıran ve mayasıl otu isimleri ile de bilinen sarı kantaron; aslında hypericaceae familyasına ait, Latince Hypericum olarak bilinen ve kökeni Kuzey Afrika, Batı Asya ile Avrupa olan bir bitki türü.
BİR BARDAĞI İLE MUCİZELER YARATAN SARI KANTARON ÇAYI FAYDALARI
Sarı kantaron çayı, içeriğindeki zengin bileşenler sayesinde pek çok derde şifa olma özelliğine sahip. Ülkemizde yaklaşık 70 çeşidi bulunan sarı kantaron bitkisinin etken maddesi ise hypericin.
Öte yandan sarı kantaron otu; C vitamini, antioksidan bileşikler, karoten, quercetin, tanen, limonene, hiperforin ve resin içermesi ile pek çok sağlık probleminde başvurulabilecek iyi bir gıda takviyesi.
Geçmişte atalarımızın da şifa kaynağı olarak kullandıkları sarı kantaron çayı özellikle bağışıklık sistemi, mide, cilt ve saç sağlığı üzerinde mucizevi bir etkiye sahip.
Güçlü bir antioksidan kaynağı olması ile bağışıklık sistemini güçlendiren sarı kantaron çayı; grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi enfeksiyonel hastalıkların tedavisinde iyi bir gıda takviyesi görevi görmekte.
Yine çayın içeriğinde yer alan antioksidanlar, mide ülseri, şişkinlik, kabızlık gibi sindirim sistemi problemleri ile başa çıkmada yardımcı olmakta. Kısacası sarı kantaron çağı bağırsak sağlığı açısından da faydalı besinler arasında yer almakta.
Sarı kantaron çayı, sakinleştirici etkisi ile psikolojik rahatsızlıklara da iyi gelmesi ile bilinmekte. Özellikle uzman hekimler depresyon ve panik atak hastalarına sarı kantaron çayı tüketmelerini önermekte. Uyku problemi, bitkinlik, halsizlik ya da kronik yorgunluk şikayeti olanlara da sarı kantaron çayı içmeleri tavsiye edilmekte.
Sarı kantaron çayının iyi geldiği diğer hastalıklar ise şöyle:
- Hemoroid (Basur)
- Kanser hastalıkları
- Menopoz belirtileri
- Romatizmal hastalıklar
Tüm bu hastalıkların yanı sıra sarı kantaron çayı ağrı kesici özelliği ile de bilinmekte. Sarı kantaron çayı kullananlar, kronik baş ağrısı, migren, bel ve sırt ağrısı gibi problemlerin bu çay sayesinde etkisinin azaldığını dile getirmekte.
Elbette kronik bir rahatsızlığı olanların ya da farklı maddelere alerjik reaksiyon gösterenlerin sarı kantaron çayını uzman hekimlerine danışmadan kullanmamaları önerilmektedir. "Sarı kantaron çayı hamileler içebilir mi" diye merak edenlerin de yine bir uzman görüşü almaları faydalı olacaktır.
SARI KANTARON ÇAYI NE ZAMAN İÇİLİR?
Sarı kantaron çayını kilo vermek amacıyla tüketenlerin yemeklerden bir saat kadar önce içmeleri önerilmektedir. Böylelikle flavonoidlerin mideden atılımları yavaşlatılmış olur. Dolayısıyla sarı kantaron çayı zayıflatır mı diye merak edenler, bu faydalı gıda takviyesini diyet rutinlerine ekleyebilir.
SARI KANTARON ÇAYI KAÇ GÜN İÇİLMELİ? SARI KANTARON ÇAYI GÜNDE KAÇ DEFA İÇİLİR?
Uzmanlar sarı kantaron çayının günde bir defa içilmesini tavsiye etmektedir. Bu şifalı çayın 4 ile 6 hafta arasında düzenli olarak tüketimesinde ise herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
SARI KANTARON ÇAYI NASIL YAPILIR?
Sarı kantaron çayının yapımı oldukça pratiktir. Hemen hemen tüm aktarlarda ve marketlerde bulunabilen sarı kantaron çayını demlemek için öncelikle suyun iyice kaynatmak gerekir. Ardından ise şu adımlar takip edilmelidir;
1. Kaynayan suyun içerisine 2 veya 3 çay kaşığı kurutulmuş sarı kantaron çayı ekleyin.
2. 10 ile 12 dakika arasında demlenmeye bırakın.
3. Demlediğiniz çayın içerisine bal ve limon ekleyerek hem daha sağlıklı hem de lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
👉PÜF NOKTASI: Sarı kantaron çayı fazla demlendiği zaman acı bir tat bırakabilir. Dolayısıyla demleme süresine dikkat edilmelidir.