20 Eylül 2024 Cuma
İstanbul 17°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Bir kaşığı vücuttaki tüm hastalığı bitiriyor! Faydası ispatlandı...

Yıllardır süren bir araştırmanın sonucu olarak tereyağı ve süt ürünlerinin içinde bulunan C15:0 doymuş yağ türünün birçok hastalığa karşı vücudu koruduğu ispatlandı. Söz konusu besin günde bir kaşık tüketildiğinde vücudun direncini artıran ve hastalığa karşı koruyucu etkiye sahip olduğu belirtildi.

Bir kaşığı vücuttaki tüm hastalığı bitiriyor! Faydası ispatlandı... Tereyağının faydaları nelerdir? Tereyağı nasıl yapılır? Tereyağı faydaları
A+ A-

Halk sağlığı araştırmacısı ve veteriner olan Stephanie Venn-Watson'ın yunuslar üzerinde yaptığı yıllar süren araştırmanın sonunda hayvanların yaşa bağlı hastalık riski ile insanlarda ortaya çıkan değişimler arasında oldukça dikkat çeken bir paralellik olduğunu ve beslenmenin bu süreçte ne kadar olduğunu saptadı.

Bu verilerin ardından Venn-Watson sayesinde daha fazla doymuş yağ ve C15:0 içeriğinden nasıl faydalanılacağı konusunda daha iyi veriler elde etmeye dair çalışmalar yürütülüyor.

Araştırmalar, beslenme sisteminde daha fazla C15:0 için otla beslenmiş besi hayvanlarından elde edilmiş tereyağı gibi yiyeceklerin doğru düzeyde tüketilmesi, hastalık riskini azaltırken sağlık ve genel durumda iyileşmeyi sağlıyor.

TAM YAĞLI SÜT VE TEREYAĞI SAĞLIKLI BESLENMENİN BİR PARÇASI

Elde edilen kanıtlar, tereyağı, tam yağlı süt ürünleri, bazı balık türleri, algler ve mantarların C15:0 adlı bileşiğin düzeylerini artırmaya yardımcı olabileceğini ortaya koydu. İnsanlar için en uygun seviyenin belirlenmesi için ise daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.

Uzman Diyetisyen Brigitte Zeitlin, Insider'a verdiği demeçte, yağlı gıdaların çeşitli gıda gruplarının sağlıklı beslenmede rolünün şaşırtıcı olmadığını, doymuş yağın korkutucu bir yağ türü değil; önemli olanın yağın kaynağı olduğunu belirtiyor.

Zeitlin, aşırıya kaçılmadığı sürece faydalarından yararlanmak için günde bir yemek kaşığından biraz daha fazla yüksek kaliteli tereyağı ve günde bir porsiyon tam yağlı süt ürünü tüketmenizi öneriyor.

Elde edilen veriler, otla beslenmiş hayvanlardan elde edilen tereyağı ve süt ürünlerinin daha zengin bir C15:0 kaynağı olabileceğini ortaya çıkardı.

Araştırmalar, C15:0 ile insanlarda daha iyi sağlık arasında bir bağlantı olduğunu gösterse de, bunun nedeninin süt yağı olup olmadığı konusunda net değildi.

Venn-Watson'ın yıllar boyunca yaptığı araştırmada yunusların yağ asidi ile insan sağlığı arasındaki bağlantıyı anlamak için yaptığı araştırmada yüksek C15:0 seviyelerine sahip olmaları durumunda sağlıklı bir yaşam sürme olasılığının daha yüksek olduğunu tespit edildi.

Venn-Watson, yunusların, beslenmelerinde peynir veya tereyağı almadıklarını C15:0 bileşiğini tamamen farklı bir balık kaynağından alındığını belirtiyor.

Bir sonraki hedefin, C15:0 seviyesini artıran insanların daha iyi uyku ve daha uzun süre tokluk gibi faydalar yaşadığını, bu bağlantının neden kaynaklandığının bulunması olduğunu belirtiyor Venn-Watson.

TEREYAĞININ FAYDALARI

Vücudun bağışıklık sistemini arttıran vitaminler içerir. Göz sağlığının korunmasında önemli rol oynar.
Mineraller açısından iyi bir kaynaktır.
İçeriğinde yer alan kısa ve orta zincirli yağ asitleri bağırsakta yaşayan patojen mikroorganizmalarla mücadele eder.
Kardiyovasküler hastalıklara karşı vücudu korur.
İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler vücudu enfeksiyonlara karşı korur ve vücudun hastalıklara karşı mücadelesini destekler. Bulaşıcı hastalıklara
karşı koruma sağlar ve hücreleri onarır.
Kansere karşı vücut hücrelerini korur ve kanser hücrelerinin çoğalmasını önler.
Eklemlerde oluşan artrit ve kireçlenme gibi rahatsızlıkların önlenmesinde yardımcıdır.
İçeriğinde yer alan A ve D vitaminin etkisi ile kemik yapısını güçlendirir ve diş çürümelerini önlemede etkin bir rolü vardır.
Antimantar özelliğe sahip olan tereyağı candida tedavisinde etkindir. Mide ve bağırsak sağlığının korunmasında önem taşır.
Gerçek tereyağı iyi kolesterolü yani HDL’yi yükseltici, LDL’yi yani kötü kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir.
Tokluk hissi yatan tereyağı önerilen miktarlarda tüketildiğinde obeziteyi engelleyici etkiye sahiptir.
İçeriğinde yer alan Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerin etkisi ile beyin gelişimini sağlar. Özellikle büyüme çağındaki çocukların beyin gelişimlerinin tamamlanabilmesi için tereyağı tüketmeleri önerilir.
Tereyağının bir diğer faydası ise tiroid sağlığını desteklemesidir.

Son Dakika Haberleri tereyağının faydaları tereyağı doymuş yağ