21 Kasım 2024 Perşembe
İstanbul
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Bir kez yiyin bir saat yürüyün! Tatlının sonu acı bitmesin

Ramazan boyunca uzun süre boş kalan mideye bayramda fazla yüklenmemeliyiz. Ramazan Bayramı’nın vazgeçilmezi tatlılar ise hiç de göründüğü gibi masum değil. Uzman Diyetisyen Orçun Kürüm, bayramda nasıl beslenmemiz gerektiğini anlattı

Bir kez yiyin bir saat yürüyün! Tatlının sonu acı bitmesin

Kalabalıkların buluştuğu, uzakların yakın olduğu Ramazan Bayramı geldi. 30 günlük ramazanın ardından bin bir çeşit kahvaltı sofralarına oturulacak, gün içinde başta baklava olmak üzere çeşit çeşit tatlılar yenilecek. Ancak bayram sonrası sağlığımız için kabus olmasın diye birçok hususa dikkat etmek gerekiyor. Uzman Diyetisyen Orçun Kürüm, bayramda sağlıklı beslenmenin yol haritasını çizdi. Kürüm’ün önem verdiği 3 madde şöyle:

Kahvaltıda hamur işinden uzak durmak, sevdiğimiz tatlıdan gün içinde sadece bir porsiyon tüketmek ve gün sonunda en az 1 saat yürümek.

Bir kez yiyin bir saat yürüyün! Tatlının sonu acı bitmesin - Resim : 1

REÇEL VE BAL YERİNE MEYVE TABAĞI

Bayram kahvaltısı, her ailenin kültürüdür. Bayramın kahvaltı sofrası, her zamankinden daha renkli ve daha lezzetlidir. Uzman Diyetisyen Kürüm, bayram kahvaltısında dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle anlattı:

“Kahvaltıda hamur işi yemekten kaçınalım. Zaten ramazan döneminde pide, börek gibi şeyler sıkça tüketildi. Şimdi vücudun daha çok lif, meyve, sebze, baklagil gibi daha kolay sindirilebilir gıdalara ihtiyaç var. Bunu dikkate alarak sofra hazırlamak lazım. Esmer ekmekleri kullanabiliriz. Protein kaynağı alabilmemiz için peynir ve yumurtayı soframıza alalım. Söğüş ve zeytin de mutlaka dahil edilmeli. Reçel, bal gibi şekerli gıdalar yerine de bir meyve tabağı hazırlayabilirler. İçine biraz yoğurt ve granola eklerlerse hem lezzetli hem de sağlıklı bir kahvaltı olur.”

BİR PORSİYON BAKLAVA YETERLİ

Kürüm, Ramazan Bayramı’nın vazgeçilmezi olan baklavaya dikkat etmemiz gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Baklava bayramın yıldızı. En azından herkes bir seferlik sevdiği bir tatlıyı yiyebilir. Sıkıntı olan bunu her gün tekrar etmek ve her gittiğimiz yerde bir tatlı yemek. Bunu bayram boyunca yaparsanız hem kilo alımına yol açar hem de kan şekerinin insülin salınımını bozduğu için bir sonraki öğünde daha çok acıkırsınız ve ihtiyacınızdan fazla beslenirsiniz. Böyle olursa da bayram sonrası başka problemlerle uğraşmak zorunda kalırsınız. Bir seferliğine sevilen tatlıdan bir porsiyon yiyilebilir bir mahsuru yok. Ancak sonraki öğünlerinde bir karbonhidrat kaynağı çıkartılmalı. Ayrıca gün içerisinde mutlaka bir saatlik yürüyüş yapılmalı.”

Bir kez yiyin bir saat yürüyün! Tatlının sonu acı bitmesin - Resim : 2

‘MİDEYE AĞIR GELMEYEN BİR AKŞAM YEMEĞİ’

Özellikle büyükşehirlerde bayram ziyaretlerinden geç dönülüyor. Peki akşam en son saat kaçta yemek yememiz lazım? Kürüm, bayrama mahsus akşam yemeğini 20.00-21.00’a sarkıtmanın bir zararının olmadığını söyledi. Ancak akşam yemeğinde dikkat edilmesi gereken hususları da şöyle anlattı: “Gün içinde sağlam bir kahvaltı yapıldıysa ve ara öğünde fazla miktarda ikramlıklar tüketildiyse akşam yemeğini pas geçebiliriz. Yoğurt-granola-meyve kasesi ya da bir kase çorba içerek akşam yemeğini geçiştirebiliriz. Ama gün içinde abartılmadıysa normal bir akşam yenilebilir. Sebze, baklagil, salata ağırlıklı bir yemek yenebilir. Ayrıca bu tatil zarfında misafirlikten geç gelenler, akşam yemeğini de en geç 20.00-21.00 gibi tüketmeli. Ama normal hayatta böyle yapmalarını önermiyorum. Altını çizerek söylüyorum, yine dengeli ve mideye ağır gelmeyecek yemekler tercih edilmeli.”

Orçun Kürüm Ramazan Bayramı Tatlı Diyetisyen Sağlık