Bir parçası bile salçadaki küfü anında temizliyor! Şeflerin önerisi…
Domates salçası Türk mutfağında yaygın olarak kullanılan bir besindir. Domates salçanız küfleniyorsa bu teknikleri deneyin. Salça küfü sorunlarıyla mücadele etmek için zeytinyağı tavsiye edilir. İşte ayrıntılar!
Domates salçası ister marketten alın, ister evde yapın, en çabuk bozulan ve küflenen besinlerden biridir. Yemeklere ve makarnalara eklenen domates salçası mutfakta en çok tüketilen besinlerin başında geliyor. Domates salçasının küflenmesini önlemek için çok basit bazı teknikler vardır. Marketten salça aldıktan sonra bu tekniği mutlaka uygulayın. Kullandıktan sonra kapağını açın ve 1 çay kaşığı zeytinyağı ekleyin. Zeytinyağı domates salçasının raf ömrünü uzatır. 1 kg salça alsanız ve bir hafta içinde küf oluşsa bile en az 3 ay sonra küfün büyümesi duracaktır.
Evde domates salçası yapın
Aslında evde domates salçası yapabilirsiniz. Domates salçası tarifleri sandığınız kadar zor değil.
İşte iki domates salçası tarifi: Biber ve domates salçası! İşte biber salçası tarifi ve malzemeleri...
- Kapya biberi 5 kg
- 500 gr yeşil biber
- 3 yemek kaşığı kaya tuzu
- Korumak için yarım bardak Ayçiçek yağı
Yapılışı
- Kapya biberi ve pul biberi bol suyla yıkayıp saplarını kesip çekirdeklerini çıkarın. Kalın, sağlam biberleri büyük parçalar halinde kesin. Üzerine biraz kaya tuzu serpip kapaklı derin bir tencereye koyun.
- Biraz su ekleyin ve kapağı kapalı olarak yaklaşık 20 dakika pişirin. İstenirse biberlerin haşlandığı su çorbalarda ve diğer tariflerde kullanılabilir. Özlü ve pürüzsüz kıvamda bir salça elde etmek için biberleri süzgeçten geçirip posa kısmını ayırın.
- Alternatif olarak tüm biberleri doğramak için bir blender kullanın. Bu biber püresi iki farklı yöntemle macun haline getirilebiliyor. Öncelikle biber püresini güneşte bırakmayın çünkü fazla nemi emecektir. Bu yöntemi kullanıyorsanız biber püresini geniş bir tepsiye koyun.
- Toz, böcek gibi ortamdan gelen zararlı maddelere maruz kalmaması için bir tepsiye yerleştirip güneş gören bir yere koyun. Fazla nemi gidermek için iki günde bir tahta kaşıkla karıştırın. Bu yöntem birkaç gün sürebilir.
- Domates salçasını sıkı kapaklı bir kaba koyun. Kavanozu doldurun, kapağını kapatın, ters çevirin ve bir gece bekletin. Ertesi gün paketi açarken bozulmaması için üzerine yağ sürüp tekrar kapağını kapatın ve buzdolabında saklayın.
- İkinci yöntemi düşünürseniz biber püresini derin bir tencerede suyunu çekene kadar pişirin. Tabanın yapışmaması ve sıçramaması için ara sıra tahta kaşıkla karıştırmayı unutmayın.
- Süzdüğünüz biberleri sıcakken temiz bir kavanoza koyun ve kapağını sıkıca kapatın. Ters çevirin ve gece boyunca bekletin. Açarken ve kullanırken yağ dökün, kapağını kapatın ve buzdolabında saklayın.
Domates salçası tarifi ve malzemeleri
- 10 kilo domates
- Tuz
- Zeytinyağı
Yapılışı
- Öncelikle domatesleri yıkayıp küçük parçalar halinde kesin.
- Daha sonra domatesleri mutfak robotuna ekleyin ve tencereye dökün.
- Püre haline getirilen domatesleri çok kısık ateşte koyulaşana kadar haşlayın.
- Domatesleri ocaktan aldıktan sonra blendera koyun ve topak kalmadığından emin olun. Tuz miktarını kontrol edip ekleyin, kaselere bölüştürün ve güneşte bekletin.
- Domates salçası soğuduktan sonra sterilize edilmiş kavanozlara dökün.
- Zeytinyağı ekleyin ve sıkıca kapatın. Zeytinyağı havayla temasını engeller ve bozulmadan saklanabilir.