Birleşik Krallık’ta koruyucu giysi krizi
Ülkede sağlık çalışanları koruyucu giysi ve hatta maske temin edemiyor. Kraliyet Hemşirelik Koleji koruyucu ekipmanı olmayan hemşirelerin Kovid-19 hastalarına bakmayı reddedebilece- ğini duyurdu. Polisler agresif tavır alıyor, kadına yönelik şiddet ise artış gösteriyor.
Yoğun bakımdan çıkan Başbakan Boris Johnson İngiltere Milli Sağlık Örgütü’ne teşekkür etti ve yaşamını sağlık çalışanlarına borçlu olduğunu belirtti. Öte yandan The Telegraph gazetesinin haberine göre, Birleşik Krallık’ta sağlık personeline koruyucu giysi sağlamak gittikçe zorlaşmakta ve birçok sağlık personeli koruyucu giysi hatta maske olmadan çalışmak zorunda.
Gazetenin haberine göre Kraliyet Hemşirelik Koleji koruyucu giysi verilmeyen hemşirelerin Kovid-19 hastalarına bakmayı ve çalışmayı reddedebileceklerini duyurdu. Aynı gazetenin haberinde Sağlık Bakanı Matt Hancock’un görev yaparken ölen 19 sağlık çalışanı için saygı duruşunda bulunduğu sırada, yeterli koruyucu malzeme sağlamadığı için ağır eleştiriye tabi tutulduğu da yazıyor. Hatta ilk ölen sağlık görevlilerinin neden tamamen Asya veya Afrika etnik kökenli olduğu, koruyucu giysi konusunda ayrımcılık, ırkçılık olup olmadığı da tartışma konusu.
İNGİLİZ POLİSİNDEN TEHDİT
The Guardian gazetesinin haberine göre ise İngiliz polisinin bazen orantısız ve gereksiz güç kullandığı ortaya çıktı. Manchester’da yaşanan bir olay komşunun filme çekmesi ile gözler önüne serildi ve polis teşkilatı özür diledi. Gazete, ihtiyacı olan kişilere yiyecek servisi yapan bir kişinin polis tarafından kötü muamele gördüğünü, kelepçelendiğini, bu kişinin ve komşusunun konuyu anlatmaya çalışmasına karşın polisin komşuya “sırada sen varsın” diye biber gazı sıkmayla tehditte bulunduğunu yazdı. Polisin yiyecek servisi yapan bu kişiyi nezarethaneye götürdüğü ancak daha sonra salıverildiği ve amirinin özür dileyip “Polisler stres altında çalışıyor” açıklamasını yaptığı belirtildi.
KADINA ŞİDDET ARTTI
Bu arada halkın evlerine kapanmasıyla bu ülkede kadına şiddet de arttı. İçişleri Bakanı Priti Patel hükümetin bu konuda yardım ettiğini ve kadınların başvuruda bulunabileceğini belirtti. Ülkenin en büyük kadına şiddette yardım derneği Refuge aldıkları telefonun yüzde 700 arttığını açıkladı. Derneğin Başkanı Sandra Horley hükümetin yaklaşımını çok sevindirici bulduklarını belirtti. Kraliçe Paskalya Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajda hep birlikte bu zor günlerin üstesinden geliriz mesajını verdi.
ASSANGE’IN DURUMU
Birleşik Krallık’ta tutuklu olan Julian Assange’ın nişanlısı Stella Moris Assange’ın son aylarda sağlığının çok bozuk olduğunu ve onun durumuyla ilgili kaygılı olduğunu belirtti. Assange Ekvator Büyükelçiliği’nde kalırken Assange’dan 2 oğlu olan Moris, Belmarsh Hapishanesinde bulunan Assange’ın tehlike altında olduğunu, hapishanede virüsün yayıldığını söyledi. Moris 2011 yılında hukuki danışman iken, İsveç’teki hukuki teori ve pratiği araştırması için Assange’la tanıştıklarını, aralarında zamanla entelektüel ve duygusal bir bağ oluştuğunu açıkladı. 2015’te, değişik koşullar altında olmasına karşın aralarında bir yakınlaşma olduğunu belirtti.
Bu ilişkiden Gabriel isimli 3 yaşında ve Max isimli 1 yaşında oğullarının doğduğunu, çocuklarını Assange etrafında esen fırtınadan korumak için elinden geleni yaptığını söyledi. Assange’ın 23 saat izolasyonda olduğunu, tüm ziyaretlerin iptal edildiğini, bir sonraki duruşmanın 18 Mayıs’ta olduğunu ve Kovid-19 nedeniyle Eylül’e ertelenebileceğini belirtti. Ayrıca çocuklarının babasıyla ilgili çok kaygılı olduğunu açıkladı.