Birleşmiş Milletler'den Biden’a tokat
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, ‘1915 Olayları’nın soykırım olup olmadığı sorusuna, 'Soykırımın uygun bir yargı organı tarafından belirlenmesi gerekir' yanıtını verdi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric'e günlük basın toplantısında 1915 Olayları ile ilgili bir soru yönetildi. Sözcü Dujarric, New York Times muhabirinin "Genel Sekreter'in bunun (1915 Olayları) bir soykırım olup olmadığı konusundaki fikri tam olarak nedir" sorusuna, "Soykırımın uygun bir yargı organı tarafından belirlenmesi gerekir" yanıtını verdi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, 22 Nisan'da düzenlenen günlük basın toplantısında ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 Olayları'nı 'soykırım' olarak nitelendireceğine ilişkin haberler konusunda, BM Genel Sekreteri'nin konuya yaklaşımını açıkladı. New York Times Dış Haberler Masası'ndan muhabir Rick Gladstone, Sözcü Dujarric'e şu soruyu yöneltti:
"Bu soru yakın zamanda yine sorulmuşsa özür dileriz. Cumartesi günü Başkan Biden tarafından ABD'nin, 100 yıldan daha uzun bir süre önce Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşü sırasında 1.5 milyon Ermeni'nin öldürülmesini 'soykırım olarak göreceğini' duyuracağı bildirildi. Genel Sekreter'in bunun bir soykırım olup olmadığı konusundaki fikri tam olarak nedir, bize açıklayabilir misiniz lütfen? Herhangi bir belgede ya da bir yerde böyle bir şey var mı? Yoksa bunu herhangi bir şekilde açıkça belirtti mi?"
BM'NİN KURULMASINDAN ÖNCE…
Sözcü Dujarric ise BM'nin kurulmasından önce meydana gelen olaylar hakkında 'soykırım' nitelendirmesi yapamayacaklarını kaydederek, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in bu konuya yaklaşımını şöyle açıkladı:
"Birçok farklı yönetim altında bulunduğumdan biliyorum, bu son birkaç yıl içinde defalarca gündeme gelen bir soru. Genel bir kural olarak, BM'nin kurulmasından önce meydana gelen olaylar hakkında 'soykırım' nitelendirmesi yapacak hiçbir yorumumuz yok. Ve farklı özel durumlar için oluşmuş diğer farklı vakalarda söylediğimiz gibi, BM söz konusu olduğunda soykırımın uygun bir yargı organı tarafından belirlenmesi gerekir."
'Soykırım' suçu ilk kez 1948 yılında Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’yle tanımlanmıştı.