26 Kasım 2024 Salı
İstanbul 10°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

BİSAM: Açlık sınırı 9 bin 752 lira

Birleşik Metal İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM) dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarının mart ayında 9 bin 752 lira olduğunu bildirdi.

BİSAM: Açlık sınırı 9 bin 752 lira
A+ A-

Açlık sınırı üzerinden hanehalkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı 33 bin 754 lira oldu.

BİSAM'a göre, yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 2 bin 649 lira olurken bu değer yetişkin bir kadın için 2 bin 541 liraya ulaştı. 15-18 yaş bir genç için 2 bin 743 lira olan bu değer, 4-6 yaş arası bir çocuk için 1820 lira olarak hesaplandı.

Günlük harcamalarda mart ayında en yüksek maliyet grubunu 114 liralık harcama gereksinimiyle süt ve süt ürünleri grubu oluşturdu. Et, tavuk ve balık grubu ile sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarları da 61'er lira olarak belirlendi. Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı da günlük 23 lira.

Daha dar bir gruplandırmaya göre harcamalarda süt ve süt ürünleri payı yüzde 35,3 ile en yüksek paya sahipken et, yumurta ve kurubaklagil grubunun payı yüzde 27,1 ile ikinci sırada yer aldı. Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı yüzde 18,9; ekmek, makarna vb. için ise pay yüzde 10; diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 8,8 olarak açıklandı.

Son Dakika Haberleri