26 Kasım 2024 Salı
İstanbul
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

BİSAM: Açlık sınırı 9 bin 814 lira

Birleşik Metal İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM)'nin nisan ayı açlık-yoksulluk araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 9 bin 814 lira oldu.

BİSAM: Açlık sınırı 9 bin 814 lira
EMEK SERVİSİ

Birleşik Metal İş Sendikası Araştırma Merkezi (BİSAM)'nin nisan ayı açlık-yoksulluk araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 9 bin 814 lira oldu.

Yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 2 bin 665 lira iken bu rakam yetişkin bir kadın için 2 bin 558 lira, 15-18 yaş bir genç için 2 bin 769 lira, 4-6 yaş arası bir çocuk için de 1822 lira olarak açıklandı. BİSAM'a göre, sağlıklı bir biçimde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 9 bin 814 lira olarak tespit edildi. Bu tutara eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler eklendiğinde bir ailenin yapması gereken harcama tutarının 33 bin 948 liraya ulaştığı görüldü.

GÜNLÜK HARCAMA GEREKSİNİMİ 327 LİRA

Günlük harcamalarda Nisan 2023'te en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri grubu 114,78 liralık harcama gereksinimi ile oluşturdu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 70,05 lira oldu. Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 54,93 liraya ulaştı.

Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 23,4 lira; katı yağ ve sıvı yağ ise 19,19 liralık masraf yapılması gereken ürün grupları oldu. BİSAM'a göre yumurta için 7,81, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 9,13 lira harcama yapılması gerekiyor.

ÜÇTE BİR SÜT VE SÜT ÜRÜNÜNE

BİSAM araştırmasında şu ifadeler yer aldı: "Daha dar bir gruplandırmaya göre harcamalarda süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 35,1 ile en yüksek paya sahiptir. Et, yumurta ve kurubaklagil grubunun payı yüzde 29,5 ile ikinci sıradadır. Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı yüzde 16,8'dir. Ekmek, makarna vb. için ise pay yüzde 9,9'dur. Diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 8,7'dir.

AİLE BİREYİNE GÖRE HARCAMA GEREKSİNİMİ

"Her bir aile ferdinin sağlıklı beslenmesi için gereksinim duyduğu gıda grubu ve alması gereken kalori miktarı farklılık göstermektedir. Örneğin tüketilmesi gereken ekmek miktarı kadın ve erkek açısından anlamlı düzeyde farklıdır. Süt ve süt ürünleri tüketiminde 10-18 yaş arasındaki bir gencin harcama gereksinimi, yetişkin erkek ve kadından fazlayken, yumurta 4-6 yaş grubu için daha önemlidir. Günlük 327 liralık harcama içinde en maliyetli tüketim kalemi 32 lira ile 10-18 yaş arası bir gencin tüketmesi gereken süt ve süt ürünleri miktarıdır. 4-6 yaş arası bir çocuğun tüketmesi gereken yumurta miktarı yetişkinlerden fazladır."

Son Dakika Haberleri