Biyologlar atama bekliyor: Bilim yolunda önümüz açılsın
Atamaları ve meslek tanımları bile olmayan biyologlar dertli. Aydınlık’a konuşan Biyolog Batur, ‘Uğruna yıllarımızı, gençliğimizi, bedenimizi, emeğimizi, sevgimizi verdiğimiz bilim yolunda önümüzün artık açılmasını istiyoruz’ dedi.
Biyologlar, lisans ve yüksek lisans eğitimlerinin ardından çalışma hayatına katılmak istese de önlerinde birçok engel var. Aydınlık’a konuşan Biyolog Beritan Batur, o engelleri sıralayarak hükümetten çözüm istedi: Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS)’na giriş hakkımız geri verilsin, atama sayıları artırılsın, mesleğimize mesleki tanımı getirilsin.
ATANMAYAN 50 BİN BİYOLOG
Beritan Batur, biyologların sorunlarını şu ifadelerle anlattı:
“KPSS sınavlarına yaklaşık 45 bin biyolog arkadaşımız giriyor. Yıllardır atama bekleyen biyologların sayısı 50 binlere yaklaştı. Aldığımız dört yıllık eğitim ve iki yıl yüksek lisans eğitiminden sonra işsiz kalmak artık ruhen bizi bitirmiş durumda. Hayata bakış açımızı bile karamsar hale getirdi. Biz biyologlar artık meslek tanımımızın yapılmasını, bizden alınan TUS hakkımızın geri verilmesini ve atama bekleyen on binlerce biyolog için ciddi bir atama yapılmasını bekliyoruz. Yıllardır biyologlar için tanınan 5-10 kişilik kontenjan sayısına ‘dur’ diyoruz. Temel bilimlerin en önemli alanlarından biri olan biyoloji, moleküler biyoloji ve genetik, moleküler biyoloji için gereken önemin ivedilikle verilmesini talep ediyoruz. Bizlerin özel hastanelerde çalışmaları yasaklandı. Hiçbir şekilde özel hastanelerin laboratuvarlarında çalışamıyoruz. Devlet hastanelerine de en fazla 10 biyolog alıyorlar. Biz şu anda çok yüksek puanlarla girdiğimiz bu bölümde ne devlette ne de özel hastanelerde çalışamıyoruz. Meslek tanımımız da olmadığından, bir hastaneye atansak dahi hastanede kendi işimiz olmayan bölümlerde çalıştırılıyoruz. Sürekli mezun sayımız artıyor ama bizim çalışabileceğimiz bir iş kolu yok.
‘VATANIMIZA HİZMET İÇİN OKUDUK’
“4+2 yıl okuyup yüksek puanlarla işsiz kalmak artık bizi umutsuzluğa sürüklemekte. Kasiyerlik, kuryelik yapmak için okumadık. Biz ülkemize ve vatanımıza profesyonel hizmet vermek için okuduk. Uzmanlaştık ve uzmanlaştığımız alanlarda yetenek ve bilgimizi icra etmek istiyoruz. Uğruna yıllarımızı, gençliğimizi, bedenimizi, emeğimizi, sevgimizi verdiğimiz bilim yolunda önümüzün artık açılıp çalışmak istiyoruz. Biz biyologlar sahada çalışmak istiyoruz. Hakkımız olan atamaların yapılmasını talep ediyoruz. Salgında ortalama 5 bin biyolog gönüllü olarak çalıştı. Çünkü o sırada 5 bin biyoloğa ihtiyaç vardı. Demek ki çalışabiliyoruz. Demek ki böyle bir ihtiyaç var. Peki öyleyse neden bizler çalışamıyoruz? Tıp okumak varken moleküler biyoloji ve genetik okuyoruz. Neden hala bu durumda kalıyoruz anlamıyoruz.”
SAĞLIKLI GIDA İÇİN GÖREV İSTİYORLAR
Biyolog Dr. Yalçın Dedeoğlu da sağlıklı gıdaya ulaşımda biyolog denetiminin öneminin altını çizdi. Dedeoğlu, şunları kaydetti:
“Kamuda meslek unvanımızı 1933 yılında almış bir meslek grubu olarak dünyada gelişmiş tüm ülkelerde sağlık, çevre, gıda, tarım ve orman sektörleri başta olmak üzere birçok alanda görev yapan ve profesyonel meslekler içinde önem sırasına göre en ön sıralarda yer alan biyologlar, ülkemizde işsiz ve gizli işsiz durumuna düştü. Milletimizin sağlıklı ve yaşanabilir bir çevrede hayatını devam ettirebilmesi için; en temel ihtiyacı olan sağlıklı su, gıda ve tarım ürünlerinin üretilmesine ve tüketilmesine yönelik denetim, raporlama vb. tüm aşamalarda; doğal kaynaklarımızın ve çevremizin korunmasında biyologlar olarak etkin görev yapmak istiyoruz. sağlığa, çevreye, tarıma, gıdaya, ormana önem veren ve bu konularda bilimi dayanak alan biyologların söz konusu bakanlıkları ve özel sektör alanlarını ilgilendiren mevzuatlarda gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını, Biyologlar Kanunu Taslağının yasalaşmasını, kamu ve özel sektörde biyolog istihdamının ve yetkilerinin hak ettikleri şekilde arttırılması için gerekli çalışmaların yapılmasını, özlük haklarımızın hak ettiğimiz şekilde düzenlenmesini; haksız yere mevzuatlardan dışlanan mesleğimize gereken değerin verilmesini istiyoruz.”