Uşak'ta bulunan bilinmeyen Blaundus Antik Kenti
Sadece Blaundus antik kenti nerede diye aratanların bildiği, Uşak'ın bilinmeyen güzelliği, Uşak tarihi yerler arasında olan Blaundus Antik Kenti'ni keşfedilmeyi bekliyor.

Blaundus Antik Kenti
Blaundus Antik Kenti, fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın
Blaundus, Makedon Krallığı döneminde kurulan antik şehir. Blaundus antik kenti nerede sorusunun cevabını merak edenler için; Uşak merkezden yaklaşık 40 km güneyde, Sülümenli köyü içinde yer almaktadır.
Milattan önce 334'te Makedonyalılar tarafından kurulan antik kent Lidya bölgesinde Frigya sınırına yakın bir bölgededir. Bergama Krallığı döneminde askeri bir şehir olan yerleşim, Roma ve Bizans dönemlerinde de stratejik önemdeki konumunu korumuştur.
Blaundus Antik Kenti'nin Adı nereden gelmektedir?
Blaundus Antik Kenti, fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın
Kentin adının Blaundus olduğu, 1845 yılında W.J. Hamilton tarafından Ulubey' den gelen yazıtı bulması ve yazıtta "Blaundeon Makedonan (Makedonyalı Blaunduslar)" yazmasıyla anlaşılmıştır, bu sayede Blaundus Antik kenti'nin adının nereden gelmekte olduğu bilinmektedir.
Blaundus Antik Kenti Sütunları, fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın
Büyük İskender' in ölümünden sonra krallığın generalleri arasında bölünmesiyle bölge I. Antigonos Monophtalmos' un yönetimine geçti. Bergama Krallığı'nın sınır şehri olan Blaundus, milattan önce 189 yılında Roma'nın denetimine girdi. Bu dönemde de önemini koruyan kent, millattan sonra 5. yüzyılda Sebaste piskoposluk merkezine bağlandı. Şehrin sembolü çifte attır. Yerleşimle ilgili son kayıtlar 12. yüzyıldan kalmadır.
Blaundus Antik Kenti, fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın
Kent düz bir burunda, üç tarafı derin ve dik vadiyle çevrili bir yarımada üzerine kurulmuştur. Kentin merkezinin üç tarafı vadiyle çevrili olduğundan kente giriş kuzeydeki kuleli kapıdan sağlanmaktaydı. Giriş kapısı iki büyük kuleden yapılmış olup, kuleler girişin kemerli üst yapısına kadar yıkılmıştır. Surların dışında, yamaca yapılmış olan tiyatro binasından günümüze oturma sıralarından küçük bir bölümü ulaşabilmiştir. Kent içinde İon tarzında yapılmış bir tapınak ve çeşitli büyüklükte yapılar bulunmaktadır. Kentin kuzeyinde nekropol alanı ile doğusundaki vadide kaya mezarları yer almaktadır. Kentte tamamı 14 adet olan, ancak bir tanesi ayakta kalmış kemer vardır.
Blaundus Antik Kenti kapısı, fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın
Çevresindeki 100 metre derinliğindeki kanyon içinden kentin su ihtiyacını karşılayan dere geçmektedir. Lydia Bölgesi’nde Frigya sınırına yakın olan kentin, Helenistik dönemde Makedonya’dan gelenler tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca Blaundus, bu konumundan ötürü Uşak tarihi yerler arasında yer almaktadır.
Blaundus Antik Kenti'nden görünen Ulubey Kanyonu, fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın
Görsel açıdan İngiltere'deki Stonehenge'e benzetilir, ancak oranın yapısal ve tarihi özellikleriyle bir benzerliği yoktur.
Blaundus Antik Kenti Stonehenge benzerliği, fotoğraf: Mehmet Nurullah Aydın
Blaundus antik kenti her gün her saat açıktır, giriş ücreti de yoktur. Antik kente ulaşım için Ulubey ilçesinden veya güney Ulubey yolundan geçen minibüsler kullanılabilir veya taksi tercih edilebilir.
Yol tarifi için: Blaundus Antik Kenti
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.