BM İnsan Hakları Özel Raportörü: Süleymani’nin öldürüldüğü operasyon yasal değildi
BM İnsan Hakları Özel Raportörü, ABD tarafından ocak ayında Irak’ta düzenlenen ve İran Devrim Muhafızları komutanlarından General Kasım Süleymani’nin yanı sıra dokuz kişinin öldüğü İHA saldırılarının uluslararası hukukun ihlali olduğu görüşüne vardı.
BM İnsan Hakları Özel Raportörü, ABD tarafından ocak ayında Irak’ta düzenlenen ve İran Devrim Muhafızları komutanlarından General Kasım Süleymani’nin yanı sıra dokuz kişinin öldüğü İHA saldırılarının uluslararası hukukun ihlali olduğu görüşüne vardı.
Keyfi infazlar üzerinde çalışan BM Özel Raportörü Agnes Callamard, ABD’nin Süleymani’nin konvoyuna yönelik saldırıyı meşru göstermek için çıkarlarına yönelik süregelen saldırı olduğunu kanıtlayacak delilleri sunmakta başarısız olduğunu bildirdi.
Callamard hazırladığı raporda saldırının BM Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini bildirdi ve silahlı drone’lar ile yapılan hedefli saldırıların hesabının sorulması, bu silahlar için kapsamlı regülasyonlar getirilmesi çağrısı yaptı.
Callamard, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada “Drone’lar konusunda dünya hassas bir dönemde ve bardağı taşıran son noktaya yakın… Güvenlik Konseyi eyleme geçmekte yetersiz kalıyor. Uluslararası toplum kasten ya da değil; büyük ölçüde sessiz kalıyor” diye konuştu.
ABD BM İNSAN HAKLARI KONSEYİ'NDEN 2 YIL ÖNCE ÇIKMIŞTI
Callamard, bugün soruşturmasının sonuçlarını BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunacak. Bu da üye ülkelere konuyla ilgili nasıl adımlar atacaklarını görüşme fırsatı verecek. ABD, BM İnsan Hakları Konseyi’nden iki yıl önce çıkmıştı.
Devrim Muhafızları Kudüs Gücü komutanı Süleymani, ABD güçlerini Irak’tan çıkartmak için İran tarafından idare edilen yerel silahlı direnişin önemli isimlerindendi. Süleymani ayrıca Ortadoğu’da İran hesabına savaşan güçlerden oluşan ağın kurucusu olarak biliniyordu.
Callamard, “General Süleymani, İran’ın Suriye ve Irak’taki strateji ve eylemlerinden sorumluydu. Ancak ABD’nin cana kasıt olmaksızın bu şekilde eyleme geçmesi yasadışıydı” diye konuştu.
Callamard 3 Ocak’ta düzenlenen insansız hava aracı saldırısının; “bir ülkenin, üçüncü bir ülke topraklarında bir devlet figürüne karşı saldırısını haklı göstermek için meşru müdafaayı gerekçe gösterdiği bilinen ilk olay” olduğunu belirtti.
İran, ABD’nin Süleymani’yi öldüren hava saldırısına, ABD güçlerinin konuşlandığı Irak’taki bazı hava üslerine düzenlediği roket saldırılarıyla karşılık vermişti. Bundan birkaç saat sonra teyakkuz durumundaki İran güçleri Tahran’dan havalanan Ukrayna’ya ait bir yolcu uçağını yanlışlıkla vurmuştu.
İran’ın yarı resmi Fars haber ajansına konuşan Tahran savcısı Ali Ali El-Kasimehr’e göre Tahran, Süleymani’nin ölümü nedeniyle ABD Başkanı Donald Trump ve diğer 35 kişi için yakalama emri çıkarttı ve uluslararası polis teşkilatı INTERPOL’den yardım istedi.