Borç yapılandırması yarın meclise geliyor. Hangi borçlar silinecek? Kimler yapılandırmadan yararlanabiliyor?
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırması meclise gelecek. Peki, Hangi borçlar silinecek? Kimler yapılandırmadan yararlanabiliyor? Kaç vatandaş borç yapılandırmasından yararlanabilecek?
TBMM Genel Kurulu milyonlarca vatandaşı ilgilendiren vergi borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili kanun teklifini yasalaştırmak için mesai yapacak. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırmasını içeren kanun teklifi ile milyonlarca vatandaşın kamuya olan tüm borçları yapılandırılacak.
Meclisin, bu haftaki en önemli konusu Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından dile getirilen "borç yapılandırma paketi" yer alıyor. Teklifle, vergi, prim, trafik cezası, köprü geçiş parası, KYK ve GSS borçları, idari ve adli para cezaları, belediyelere olan emlak vergisi, su, çevre temizlik vergisi gibi borçların cezaları kaldırılacak.
Haftalık çalışmasına 7 Mart Salı günü başlayacak Genel Kurulda, kamuya olan borçların yapılandırılması teklifi görüşülecek.
BORÇLAR KAÇ TAKSİTE BÖLÜNEBİLECEK?
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılandırma düzenlemesi ile vatandaşların vergi daireleri, gümrük müdürlükleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, İl Özel İdareleri ve belediyelere olan borçları yapılandırılacak. Bu kapsamda yaklaşık 362 milyar lira tutarındaki borçlar, 48 vadeyle ödenebilecek.
DÜZENLEME 14 MİLYON VATANDAŞI İLGİLENDİRİYOR
14 milyon kişiyi ilgilendiren düzenleme, 31 Aralık 2022'den önce işlenen fiillere ilişkin kamuya olan borçları kapsayacak.
SÜRÜCÜLERİ DE İLGİLENDİRİYOR
Sürücülere uygulanan trafik idari para cezalarına istinaden verilen ve aktif durumda olan ceza puanları silinecek.
7,6 MİLYON KİŞİNİN BORCU SİLİNECEK
Teklifle, vergi dairesine borçlu olan 7,6 milyon kişinin 4,6 milyar lira borcu silinecek.
KOMİSYONDA GÜNDEME GELECEKLER
Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, çarşamba günü toplanarak, Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşecek.
Teklifle, tarım politikalarının amaçları, ilkeleri ve öncelikleri doğrultusunda tarımsal üretimi planlamak, gıda güvencesi ve güvenliğini temin etmek üzere üretim öncesinde Tarım ve Orman Bakanlığından izin alınmasını sağlayacak düzenlemeler yapılacak.
SÖZLEŞMELİ ÜRETİM MODELİ YAYGINLAŞTIRILACAK
Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için sözleşmeli üretim modeli, üretici lehine avantajlarla takviye edilerek yaygınlaştırılacak.
SÖZLEŞMELİ ÜRETİM MODELİ NEDİR?
Sözleşmeli (tarım) üretim modeli, firmalar ve üreticiler arasında ürünün ekim- dikim zamanında veya çiftçinin belirli bir ekiliş alanı ve üretimi gerçekleştirme sorumluluğunu yüklemesine karşın, firmaların da elde edilecek ürünü belirli şartlarda garantili almasına dayalı üretim ve pazarlama şeklidir.
ORMANLARI KORUMAK İÇİN HAMLE
Devlet ormanlarına nakil vasıtaları ile yıkıntı veya inşaat atığı atmak, hafriyat veya çöp dökmek suretiyle ormanlara, doğal hayat ve çevreye verilen zararlar orman suçu haline getirilecek.
ULUSLARARASI ANLAŞMALAR
Dışişleri Komisyonunun çarşamba günkü toplantısında, uluslararası anlaşmaların onaylanmasını uygun bulan 10 kanun teklifi ele alınacak.
KOMİSYON SUNUMLARI
Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Karma Komisyonu, çarşamba günü toplanacak. Komisyonda, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumu 2022 Raporu'nun sunumunu yapacak.
Çocuk İstismarının Araştırılması Komisyonunun çarşamba günkü toplantısında, Adalet, Aile ve Sosyal Hizmetler, İçişleri, Sağlık ile Milli Eğitim bakanlıklarının yetkilileri sunum yapacak.