Boyun fıtığına ameliyat şart mı? Boyun fıtığı egzersizleri...
Boyun esnekliği yüksek bir eklem parçası olarak tanımlanır ani hareketlerde boyunlarda yer alan disklerin hasar görmesi sonucu boyun fıtığı ortaya çıkabilir. Kronikleşen ağrılar ve güç kaybı ilk belirtileri arasında yer alır. Boyun ağrılarınız kas spazmı mı yoksa boyun fıtığı mı detaylar haberimizde
Boyun fıtığı, tıbbi terimle servikal disk herniasyon veya servikal disk prolapsusu olarak da adlandırılır, boyun omurgasının tıbbi adıyla servikal omurganın, disklerinden birinin dışarı doğru taşması veya sızmasına neden olan bir durumdur. Omurga, omurlar arasında bulunan disklerle korunur ve bu diskler omurlar arasındaki sürtünmeyi azaltırken, omurların hareketini kolaylaştırmaktadır. Disklerin ortasında yer alan jelin dışarı doğru sızdığı veya dışarı doğru itildiği bir durumdur. Bu durum, omurilik veya sinir köklerine baskı yapabilir ve bu da boyun, omuz, kol veya el ağrısı gibi semptomlara neden olabilir.
BOYUN FITIĞINA AMELİYAT ŞART MI?
Boyun ağrısı yaygın toplumsal problemlerden biridir ve toplumda görülme sıklığı istatistiksel verilere göre yüzde 30 olarak bilinmektedir. Her üç kişiden biri yaşamları boyunca en az bir defa boyun ağrısı yaşamaktadır. Boyun ağrısının birçok nedeni olabileceği gibi tıpta en sık rastlanılan formu boyun fıtığıdır. Boyun fıtığı genellikle 5. ve 6. boyun omurları arasında görülmektedir. Tanı koyma sürecinde hastanın hikayesi ve fizik muayenesi önemlidir. Öksürme, hapşırma, ıkınma şikayetlerinin artması boyun fıtığının ilerlediğinin bir göstergesidir. Tedavide, hastanın aktivite modifikasyonu önemlidir. Ağrı kesiciler ve ısı tedavisi tedavinin ilk basamağı olarak bilinmektedir.
Boyun fıtığı belirtileri şunlar olabilir:
Boyun ağrısı: Genellikle boyunun alt kısmında hissedilir ve hareketle artabilir.
Omuz ağrısı: Boyundan omuzlara yayılan ağrılar olabilir.
Kol ağrısı: Kolun üst kısmında veya alt kısmında ağrı ve uyuşma hissi.
El ağrısı: Parmaklarda ağrı, uyuşma veya güçsüzlük hissi.
Baş ağrısı: Boyun fıtığı baş ağrısına da neden olabilir.
Kas güçsüzlüğü: Diskin sinir köklerine baskı yapması, kas güçsüzlüğüne yol açabilir.
BOYUN FITIĞINA İYİ GELEN EGZERSİZLER NELERDİR?
Başlangıç düzeyinde boyun fıtığı olanlar ya da ilerlemiş boyun fıtığı problemiyle başa çıkmaya çalışanlar için fizyoterapistlerin önerdiği bazı yöntemler bulunuyor;
Dik oturun, omuzlarını arkaya alın, karşıya bakın ve başınızı düzgün bir pozisyona getirin.
Başınızı çevirebildiğiniz kadar sağ çevirin omuzlarınız sabit olsun, 10 tekrar olacak şekilde 3 set yapın. Aynı işlemi sol tarafta da tekrarlayın.