Bu bayram deneyin, herkes pastaneden aldınız sanacak: Enfes kıymalı börek tarifi
Kurban Bayramı için börek yapacaksanız bu tarif sizin için! İster sabah kurulan bayram sofrasında isterseniz de gelen misafirlere çayın yanında ikram edin! İşte karşınızda hazır yufka ile yapılan pastane usulü börek tarifi...
Her öğüne yakışan kıymalı börek, bayram sofralarının ise olmazsa olmazı. Hem kahvaltıda yemek hem misafirlere çayın yanında ikram etmek için her bayram mutlaka bir tepsi börek hazırlanır. Bugün sizlerle paylaşacağımız tarif ise bu bayram sofralarınızın baş aktörü olacak. Hazırlanışı bir o kadar pratik ama tadan kimse hazır yufka ile yaptığınızı anlamayacak. Bir tadan mutlaka bir tabak daha isteyecek! Misafirlerinize "kalmadı" dememek için mutlaka birkaç tepsi hazırlamanızı şiddetle öneririz. İşte karşınızda tadanların "hangi pastaneden aldın?" diye soracağı pratik pastane usulü kıymalı börek tarifi.
PASTANE USULÜ KIYMALI BÖREK İÇİN MALZEMELER
Börek için:
- 3 adet yufka
İç harcı için:
- 2yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 2 adet soğan (orta boy)
- 400 gram dana kıyma (az yağlı)
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı toz acı biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı (silme) toz şeker
- 1 çay bardağı su
Sosu için:
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı ayçiçek yağı
- 1 çay bardağı süt
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- 1/2 çay bardağı ayçiçek yağı (üzeri için ekstra olarak)
PASTANE USULÜ KIYMALI BÖREK HAZIRLANIŞI
1) Böreğin iç harcı için soğanı küçük küçük, küp şeklinde doğrayın. Ardından ayçiçek yağında kısık ateşte kavurun.
2) Soğan pembeleşince kıymayı ekleyin. İyice karıştırarak kısık ateşte kavurmaya devam edin.
3) Kıymayı 5-6 dakika boyunca kavurduktan ve rengi iyice değiştikten sonra içine tüm baharatları, tuzu ve şekeri ilave edin. Güzelce karıştırın ve 2-3 dakika da bu şekilde kavurmaya devam edin.
4) Harca suyunu ekleyin ve orta ateşte suyunu güzelce çekene kadar pişirin. Ortalama olarak 5 dakika içerisinde tüm suyunu çekmiş olacaktır. Ardından iç harcı soğuması için ocaktan alın ve dinlenmeye bırakın.
5) Böreğin sosu için yumurta, süt, 1 çay bardağı ayçiçek yağı, yoğurt, tuz ve sirkeyi küçük bir karıştırma kabına alın. Çırpıcı yardımı ile tüm malzemeler homojen bir kıvam alana kadar karıştırın.
6) Yufkalarınızı yarım ay şekilde ortadan ikiye kesin. Kestiğiniz yufkalardan birini tezgaha alın ve hazırladığınız sostan 3-4 yemek kaşığı ile ıslatın. Yufkanın geniş kısmına da hazırlamış ve soğumuş olan kıymalı iç harçtan koyun.
7) Yufkanın önce sağ, sonra sol kenarından 2-3 santim içeriye katlayın. Sonrasında geniş kenarından başlayarak çok gevşek olmayacak şekilde yufkayı rulo halinde sarın.
8) Kesmiş olduğunuz tüm yufkalar bitene kadar aynı işleme devam edin. Bittiğinde elinizde toplamda 6 adet uzun rulo olmuş olmalı.
9) Sarmış olduğunuz rulo yufkaya şekil vermek için kendi etrafında dolayın.
10) Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Rulo halindeki börekleri hafif aralık bırakarak yerleştirin.
11) Kalan börek sosuna yarım çay bardağı ayçiçek yağı ilave edin ve karıştırın. Bir fırça yardımıyla kalan sosu böreğinizin üzerine güzelce sürün.
12) Önceden ısıtılmış 190 derece turbo/fanlı fırında kontrollü olarak 28-30 dakika arasında pişirin.
13) Fırından çıkardığınız böreğiniz hazır! Biraz soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.
Şimdiden deneyecek herkese afiyet olsun... Tarifimizi beğenirseniz yorumlarda bizimle fikirlerinizi paylaşmayı unutmayın!