Bu kadar olur! Branda yetmedi, kamera kurdu
Atılım Tekstil’de sendika düşmanlığı ‘pes’ dedirten boyutlara ulaştı. TEKSİF’e üye oldukları için işten çıkarılan 26 işçinin fabrika önündeki direnişi devam ederken fabrikadaki işçiler, dışarıdaki işçilerle iletişim kurmasın diye mola alanlarında gözetleniyor!
Atılım Tekstil işletmesinde sendikalı oldukları için işten çıkarılan işçilerin direnişinde 28 gün geride kaldı. Sendikalı işçilere baskıları artıran işveren mola yerlerine yerleştirdiği kameralarla çalışanları takip ediyor.
Atılım Desen Apre Boya Tekstil işyeri yönetimi şimdi de mola alanlarına yerleştirdiği kameralarla çalışanlarını izliyor. İşveren kamera aracılığıyla direniş çadırındaki işçilerle iletişim kuran çalışanları tespit ederek baskı uyguluyor. İşletme yönetimi daha önce de fabrikadaki işçilerle direnişteki işçilerin iletişimini kesmek için tel örgülere branda çekmişti.
TEKSİF Sendikası Bursa Şube Başkanı Nihat Şeker, Atılım Tekstil’de yaşanan gelişmeleri Aydınlık’a anlattı. İşyerinde sendikal örgütlenme olmadan önce kamera olmadığını kaydeden Şeker “Geçen hafta dinlenme bölgesine kamera koymuşlar. Şimdi ise işletme içinde makinelerin olduğu kısımların hemen hemen hepsine kamera konuldu” dedi. Şeker, işverenin içeride çalışan TEKSİF Sendikası üyelerini tespit etmek için kamera konulduğunu belirterek “Direnişe destek veren oluyor. Onları görünce işveren ve işveren vekili arkadaşlarımızı odasına çağırıyor ve baskı uyguluyor.” dedi.
Şeker, işverenin uyguladığı baskıyı anlatırken “Bölümleri birbirine göstermemeye çalışıyorlar. Yemekte bile denk getirmiyorlar. Konuşmalarına müsaade etmiyorlar. Servis alanlarını zaten içeri çektiler, onları da birbirleriyle konuşturmuyorlar. Konuşanı da özellikle patronlar odasına çekip konuşuyorlar. Boyahanede arkadaşlarımıza iş bile vermeyerek baskı uyguluyorlar.” diye konuştu.
SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU
İşveren kapanma döneminde işçilerin yoğunluk nedeniyle çalışma belgesi alamamasını fırsat bilerek e-Devlet şifrelerini toplamış ve sendikalı olanları bu yolla tespit etmişti. Şeker, Cumhuriyet Başsavcılığına bu konuda suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti.
İşyeri yönetimi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TEKSİF'in toplu sözleşme yapabileceğine ilişkin yetki belgesini taraflara iletmesi üzerine itiraz etmişti. Şeker, işverenin tavrında bir değişiklik olmadığını belirtti.