Bu mağara 3 bin 917 metre yüksekte! Kayseri'de bulunuyor
Erciyes Dağı'nın zirvesinde bulunan ve tarihçiler tarafından paganizm döneminde tapınak olarak kullanıldığı düşünülen mağara, dağa tırmanmak isteyen macera severleri cezbediyor. 3 bin 917 metre yükseklikteki bu mağara, milattan önceki yıllardan beri varlığını sürdürüyor.
Tarihçi Halit Erkiletlioğlu, Erciyes'in Roma ve Kapadokya dönemlerinde "Argeus" olarak bilindiğini ve bu dağın hem Romalılar hem de Kapadokyalılar için kutsal kabul edildiğini belirtiyor. Pagan rahiplerinin, tanrılarına adaklar sunmak için zirveye tırmanıp dini ayinler yaptığı mağara, günümüzde de dağcılar tarafından ziyaret ediliyor.
Erciyes'in tapınak olarak kullanıldığı dönemde mağaranın iç kısmında Aramice yazılar bulunduğu tahmin ediliyor. Zamanla bir kısmı insan eliyle şekillendirilen mağara, tırmanışı zor ancak etkileyici bir mekan. 1890’lardan itibaren Batılı araştırmacıların dikkatini çeken bu mağara, 381 yılında 1. Theodosius döneminde Roma'da Hristiyanlığın resmi din haline gelmesiyle yasaklanmıştı.
Dağcı Mustafa Eliaçık, mağarayı görmek için zirveye tırmananların sayısının arttığını belirtiyor. Yurt içinden ve yurt dışından ziyaretçilerin ilgisini çeken Erciyes, fırtınalı havalarda da dağcılara barınak olma işlevi görüyor. Dağcı Hasan Ali Şahin, mağaranın geçmişte tapınak olarak kullanıldığını ve hala sığınak olarak kullanıldığını ifade ediyor.