Bu meyvenin kabuklarını çöpe atıyorsanız buna son verin! Kabuğunun öyle faydaları var ki...
Hem lezzetli hem sağlıklı! Evet, kış aylarının vazgeçilmez meyvesi olan mandalinadan bahsediyoruz. Bu lezzetli meyvenin kabukları bile yararlı. Peki, mandalina kabuklarını nasıl değerlendirebilirsiniz?
Mandalina, kokusuyla ve tadıyla en sevilen kış meyvelerinden biri. Aynı zamanda içeriğindeki C vitamini sebebiyle sağlık için de çok yararlı olan mandalina mutfaklardan eksik olmuyor. Peki, mandalinanın kabukları sizin evinizde de çöpe mi gidiyor? Öyleyse mandalina kabuklarının baharat olarak yada çayı yapılarak değerlendirilebileceğini henüz bilmiyor olabilirsiniz. Gelin, mandalina kabuklarını değerlendirme yollarına beraber bakalım.
MANDALİNA KABUKLARI NASIL DEĞERLENDİRİLİR?
Baharat olarak mandalina kabuğu
Mandalina kabuğu, Çin mutfağında yüzyıllardır yemekleri lezzetlendirmek için kullanılıyor. Siz de yediğiniz mandalinaların kabuğunu kurutup öğüterek tatlılarınızda ve özellikle et yemeklerinde kullanabilirsiniz.
PEKİ, MANDALİNA KABUKLARINI NASIL KURUTABİLİRSİNİZ?
- Mandalina kabuklarını meyvenin suyunu kabuklara akıtmayacak şekilde dikkatlice soyun.
- Kabuğun iç kısmındaki beyaz bölgeyi tırtıklı bir bıçak yardımı ile kazıyın. Bu işlem kabuklar kuruduğunda tadının çok acı olmamasını sağlar.
- Kabukları bir tepsiye dizin ve güneşte kurumaya bırakın. Kabukları beklettiğiniz yerin nemli olmamasına özen gösterin.
- Beş gün boyunca ters düz ederek güneşte beklettiğiniz mandalina kabuklarını hava geçirmeyen bir saklama poşetinde nem almayacak bir alanda saklayabilirsiniz.
Çıra olarak kullanabilirsiniz
Mandalina kabuğunun ilginç bir kullanımı da oldukça yanıcı bir malzeme olmasından kaynaklanıyor. Eğer doğada kamp yapmayı sevenlerdenseniz mandalina kabuklarını çöpe değil, kamp çantanıza atın. Çünkü kabuğun içinde hapsolan konsantre yağlar odunların rahatlıkla alev almasını ve etrafa tatlı bir mandalina kokusu yayılmasını sağlar.
Mandalina kabuğundan çay yapabilirsiniz
Kuruttuğunuz mandalina kabuklarından lezzetli ve rahatlatıcı çaylar hazırlayabilirsiniz. Hazırlayacağınız çay sindirim problemlerinize de iyi gelebilir. Bu çayı tek başına mandalina kabuğunu kullanarak hazırlayabileceğiniz gibi nane, papatya gibi başka bitkilerle de karıştırabilir, lezzetli bir kış çayı da hazırlayabilirsiniz. İşte evde mandalina kabuğuyla rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir detoks çayı tarifi:
Malzemeler
2 mandalinanın kabuğu
Yarım limonun suyu
1 çubuk tarçın
5-6 adet karanfil
2 çorba kaşığı elma sirkesi
1 litre su
Hazırlanışı
1 litre suyu uygun bir tencerede kaynatın. Kaynamış suya mandalina kabuklarını ekleyin. Ardından diğer malzemeleri de bu karışıma ekleyerek 5 dakika kadar kaynatın. Kaynamanın ardından çayı süzün ve soğumaya bırakın. Mandalina kabuğu çayını günlük olarak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun!