Bu şehirlerde yaşamak yürek ister! İşte Dünya'nın en kirli 10 şehri...
Çevre kirliliği Dünya'nın bir çok yerinde almış başını gidiyor ancak bu şehirlerde durum farklı. Bu şehirlerde yaşamak gerçekten yürek istiyor ve sağlam bir mide... İşte Dünya'nın en kirli 10 şehri...
Gezegenimizin pek çok noktasında çevre kirliliğinin yarattığı felaketler ard arda geliyor. Küresel ısınma, buzulların erimesi, küresel sıcaklığın artması gibi güncel problemlerin temellerinde yatan çevre kirliliği faktörü bazı yerlerde arşa çıkmış durumda. Bazı şehirler var ki pislikten, kötü kokudan ya da kimyasal atıklardan dolayı nefes dahi alınmıyor. İşte Dünya'nın en kirli 10 şehri...
1.Linfen, Çin
Çin’in kirlilik sorunu son yıllarda yaygınlaştı, böylelikle Çin şehirlerinde rahatlıkla solunum maskeleri takmış insanların fotoğraflarını normal bir yaşam parçası gibi görmek yaygın bir hale geldi.
Konut sakinlerinden yaklaşık 3 milyonu kirlilik sorunundan etkilenerek, Çin’deki Linfen şehri belki de dünyanın en kirli kentidir. Linfen, ülkenin kömür kemerinin merkezinde olduğu düşünülen Shanxi eyaletinde bulunabilir.
Çin kentini çevreleyen tepeler, kanuni ve yasadışı olmak üzere tonlarca kömür madeni ile biberlenmektedir. Kömür yakma, kokusunu almadan havayı koklamaz. Üstelik kirlilik o kadar büyük ki çamaşırlar asıldığında, giysilerin kurumadan önce dahi siyaha döndüğü görülebilir.
Linfen, ülkenin Devlet Çevre Koruma Dairesi tarafından Çin’in en kötü havası olarak ilan edildi. VICE’daki cesur ve vahşice dürüst gazetecilik ekibi, araştırmak için Linfen’e gitti. Bir hafta boyunca Linfen’de yaşamanın nasıl bir şey olduğunu hissetmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
2.Tianying, Çin
Dünyanın en kirli şehirlerindeki Linfen’in hemen altındaki başka bir Çin şehri; Tianyingdir. Bu kasabadaki kirlilik sorununun ardındaki başlıca suçlu, diğer ağır metallerin birçoğuyla birlikte yol açmaktadır.
Ülke kuzeydoğu bölgesinde yer alan Tianying, son derece sanayileşmiş bir şehir olup maalesef kötü politikalara ve göçebe teknoloji kullanmaktadır. Daha önce verimli toprakları artık kurşunla kaplanmış ve nüfusu kurşunla ilişkili sağlık sorunları geliştirme açısından büyük risk altındadır. Bu hastalıklar, sinirlilikten donuklaşmaya, halüsinasyonlara ve hatta bellek kaybına kadar her şeye yol açabilir.
3.Sukinda, Hindistan
Sukinda’nın krom ve diğer birkaç ağır metal madeninin aşırı işlenmesi, onu dünyadaki en kirli şehirlerin listesine dahil etti. Hindistan’ın krom tedarikinin% 97’si bu kentten geliyor ve tam anlamıyla dağlar oluşturan 30 milyon tonluk bir maden atığı üretiyor. Yakınlardaki sularda, bilinen ve güçlü bir kanser üreten madde olan altı değerlikli krom bol miktarda bulunabilir.
Havaya, toprağa ve şehrin mayınlarına yakın sulara maruz kalmanın farklı türdeki kansere neden olduğuna inanılıyor.
4.Vapi, Hindistan
Ülkenin endüstrisinin büyük bir bölümüne ev sahipliği yapan Vapi, suları ve toprakları zararlı kimyasallar ve metallerle aşırı derecede kirlenmiş bir şehir. Bildirildiğine göre yeraltı suları seviyesini Dünya Sağlık Örgütü tarafından güvence altına alınandan yaklaşık 96 kat daha yüksek cıva içeriyor. Uzun süren cıvaya tekrar tekrar maruz kalma, kas güçsüzlüğü, periferik görme bozukluğu ve diğer nörolojik defisitler gibi birkaç tıbbi duruma yol açan birkaç örnek verilebilir. Suları sadece güvensiz şeyler değil. Yerel ürün ve hava ağır metaller de içerir. Açıkçası, sanayileşme, Vapi sakinlerine çok pahalıya mal oldu.
5.La Oroya, Peru
Muhtemelen herkes kurşunun bir kişi, özellikle de çok genç bir kişi için iyi olmadığını bilir. Bu bilgiler, La Oroya’daki 100 çocuğun 99’unun kabul edilen ölçümün üstündeki kurşun seviyelerine sahip olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Peru And Dağları’ndaki madencilik kenti durumunda olan La Oroya, çok sayıda işleme tesisi ve ağır metal mayına ev sahipliği yapıyor. Genel olarak bakıldığında, kent sakinleri, DSÖ tarafından kurulan sınırın 3 katı kadar yüksek bir ortalama kurşun seviyesine sahipler. Tüm madencilik ve işleme işlemleri bu dakikayı durduracak olsa bile, toprağın kurşun içeriği yüzyıllardır olduğu gibi kalacaktır. Daha da kötüsü şu anda tüm metali temizlemek için bir plan yok.
6.Dzerzhinsk, Rusya
Olgunlaşmış bir yaşa kadar yaşamayı planlıyorsanız, muhtemelen Dzerzhinsk’te ikamet etmemelisiniz, çünkü bu Rus şehrindeki ortalama yaşam süresi oldukça düşüktür. Erkekler genellikle 42 yaşlarında ölürken kadınlar 47 yaşından daha fazla yaşamaktadır. Bunun arkasında pek çok sebep olabilir, ancak genel sözleşme, şehirde bulunan çok zehirli kirleticilerin insanlarla bir ilgisi olabileceğidir. 1930 ve 1998 yılları arasında, Dzerzhinsk’e 300 bin tonun üzerindeki kimyasal atıklar atıldı. Kimyasal kontaminasyona gelince, bu Rus şehri, dünyanın en kirli şehri olması için bir Guinness Rekoru düzenliyor.
7.Chernobyl, Ukrayna
Muhtemelen Hiroşima ve Nagasaki nükleer bombardımanlarının insanlığın bildiği en kötü radyasyon patlamasına yol açtığını düşünmüştünüz. Eğer öyleyse, o zaman Çernobil’in en az yüz kat daha fazla felâketi nasıl başardığını duymamışsın demektir. Nükleer santralin erimesiyle kentin yaşanamaz olduğunu, özellikle de bitkiyi çevreleyen 19 km’lik dışlama alanının varlığına karar verildi.
Döküntü alanındaki 4.000’den fazla Ukraynalı, Belaruslu ve Rus çocuğuna tiroid kanseri teşhisi kondu. Neyse ki, tesisin kalıntılarından ek radyasyon dökülmelerini önlemek için önlemler alınmaktadır.
8.Norilsk, Rusya
Norilsk havasına her yıl çinko, arsenik, kurşun, kadmiyum, selenyum, nikel ve bakırın ne kadar miktarda salındığını tahmin edebiliyor musunuz? Kesin miktar yok, ancak bunun 4 milyon tondan fazla olduğu tahmin ediliyor! Bu Rus kenti, dünyanın en büyük ağır metal eritme kompleksinin bulunduğu bölgedir ve muhtemelen bunun, solunum yolu hastalıklarından ölen şehirdeki gülünç derecede yüksek sayıların arkasında olduğunu tahmin edebilirsiniz. Norilsk’in büyük bir çorap olduğunun daha fazla kanıtına ihtiyacınız varsa, sadece nikel ergiticinin etrafındaki 30 millik bölgeye bakmanız yeterlidir. Yaşayan bir ağaç bile bulanamaz.
9.Sumgayit, Azerbeycan
Sumgayit olan endüstriyel çorak bölge, fabrikaların çoğu artık çalışmamasına rağmen, kapatılana kadar yaydığı kirleticiler bugüne kadar varlığını sürdürüyor. Hepsinden önemlisi, hiç kimse şehri perişan etmeye devam eden 120.000 ton zehirli emisyonun sorumluluğunu üstlenmeye istekli değil.
10. Kabwe, Zambiya
Dünyadaki en kirli on şehri Zambiya’daki Kabwe’dir. 1902 yılından bu yana, kentin yakınında kurşun yatakları keşfedildiğinde, tehlikeli metalin Zambianları nasıl etkileyebileceği düşünülmedi. Çocuklarda kurşun seviyeleri, ölümcül olabilecek kadar yüksektir ya da en azından ciddi sağlık koşullarına neden olmaktadır. Orada dünyanın en kirli şehirlerinden on tanesi var. Kirlilik sorununun karmaşıklığı ve göz önünde bulundurulması gereken faktörlerin sayısı nedeniyle, listeler sıralamalarda ve kayıtlarda kendileri açısından farklılıklar gösterebilir. Bazı kaynaklara Meksika Şehri (Meksika), Karaçi (Pakistan) ve Lagos (Nijerya) dahi dahildir. Bununla birlikte, burada en alt satırda, çok kirlenmiş bu şehirlerin sorunun üstesinden gelmesine ve çözülmesi için bir şeyler yapmasına yardımcı olmak için her şeyin yapılması gerektiğidir. Mevcut ve gelecek nesillerin güvenliği ve sağlığı tehlikeye girmektedir.
Kaynak: curiosityaroused.com
Derleyen: Aydınlık