Bu sezon balıkçının yüzü gülmedi
Salgın, iklim koşulları, müsilaj, ekonomik krize rağmen umutla başlayan av sezonu bugün kapandı. Palamut, istavrit ve hamside hem et verimi hem de bolluk açısından umduğunu bulamayan balıkçılar artan maliyetlere karşılık desteklerin artırılmasını istiyor
Denizlerde av yasağı bugün başlıyor. Balıkçılar lüfer açısından iyi bir sezon geçirdi. Palamut, istavrit ve hamsi ise bu sezon yüz güldürmedi.
Yeni av sezonu ise Akdeniz hariç tüm denizlerde 1 Eylül'de, Akdeniz'de ise 15 Eylül'de başlayacak. Kıyı balıkçılığı yapan küçük ölçekli balıkçılar bu yasaktan muaf tutuldu. Denizlerde av sezonun bitmesiyle balıkçıların bir hazırlık içine gireceğini, tekne ve ağ bakımlarını yapmaya başlayacağını ifade eden Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, "Balıkçılar, hem et verimliliği hem de balık bolluğu açısından denizlerde umduğunu bulamadı. Palamut bu sezon pek olmadı. Hamsi ve istavrit vardı ama boyları küçüktü, lüfer çok iyiydi. İstavritlerin boyu yasal sınırların altında kaldı. Bu sene lüfer İstanbul çevresinde çoktu. Hem balıkçılar hem de vatandaş lüfere doydu." diye konuştu.
AKARYAKIT DESTEĞİ
Sektörde maliyetlerinin yükseldiğine dikkat çeken Özkaya, giderlerin fazla olmasının balıkçıları zor duruma düşürdüğünü dile getirdi. Özkaya, "Mazot fiyatlarının küresel olarak artması balıkçılarımızı da çok etkiledi. Balıkçılara mazotta ÖTV desteği verilmesine rağmen bu destek eskisi kadar etkili olmuyor. Bu desteğin önceki yıllarda olduğu gibi yüzde 50 civarında devam etmesi balıkçılık sektörü için çok önemli. Akaryakıt desteği hem balıkçılara hem tüketicilere faydalı olacaktır." dedi.
BORÇLAR ERTELENMELİ
Balıkçıların bankalara Kovid-19 salgını ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden dolayı kredi borçları olduğunu belirten Özkaya, bu borçların ertelenmesi için çalışma yapılması gerektiğini kaydetti.
Özkaya, bu sezon bazı bölgelerde mayın görünmesinden dolayı gece balıkçılığın kısıtlandığını da anımsatarak, bu durumun sektörü olumsuz etkilemediğini ancak tedirginlik yarattığını sözlerine ekledi.
Perşembe Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ünal Karadeniz de balıkçının bu sezonda umduğunu bulamadığını söyledi. Karadeniz, “Palamut sezonu çok kötü geçti. Hamsi avı iyiydi ama çok kısa sürdü. 35-40 gün dışında hamsi avlanmadı." diye konuştu.
İNCİ KEFALİNDE UMUTLU BEKLEYİŞ
Van Gölü'nden üremek için tatlı sulara giden inci kefali, bu göç döneminde akarsu ve derelerin debilerinin yüksekliği nedeniyle sıkıntı yaşamayacak. Van Gölü'ne kıyısı bulunan İpekyolu, Edremit, Tuşba, Gevaş, Muradiye ve Erciş ilçeleriyle Bitlis'in Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan ilçelerinde 15 bin kişi geçimini inci kefalinden sağlıyor.
Geçen yıl bölgede etkili olan kuraklık nedeniyle zorlu bir göç dönemi geçiren inci kefalinin, bu yıl etkili olan yağışlar sayesinde aynı sıkıntıyı yaşaması beklenmiyor.
Karların erimeye başlaması ve yağmurun etkisiyle debileri yükselen akarsu ve derelerde, balıkların oksijen sıkıntısı yaşamadan üreme dönemini sağlıklı şekilde tamamlayacağı öngörülüyor.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “Akarsu ve derelerde su seviyesi balık göçü için çok uygun. Bu nedenle geçen yıla oranla balık ölümlerinin daha az olmasını bekliyoruz. Su sıcaklığı 2 derece daha artarsa göç başlayacak." dedi.