Bu tarifin tadına doyamayacaksınız... Kurabiye tadında: Tereyağlı Alman keki (Butterkuchen) tarifi
Dünyanın farklı bir noktasından, Almanya'dan sofralarınıza konuk olmak için gelen şahane bir tarif var! İşte, tereyağlı Alman keki (Butterkuchen) tarifi...
Karşınızda lezzetiyle çay saatlerinizi tatlı mı tatlı kılacak, tereyağlı Alman keki namı diğer butterkuchen. Alman pastanelerinde satılan ve oldukça popüler olan bu kekin yapılışı tatlı bir çörek yapılışına benziyor. İçerisinde tereyağı olması nedeniyle ağızda dağılıyor, bu da kurabiyeyi andırıyor. Üzerine sos gezdirildiği takdirde de ıslak bir keke dönüşüyor. Kısacası bu zamana kadar bu tatlıyı yemediyseniz çok şey kaçırmışsınız demektir.
Bu kekin en önemli püf noktasının başında mayalandırma süreleri geliyor. Mayayı aktif hale getirmek, ilk mayalanma, ikinci mayalama ve tepsi mayası işlemlerinden geçmesi gerekiyor. Aslında yapımı oldukça kolay ancak mayalanmasını bekleme süreleri bir tık uzun diyebiliriz. İşte Tereyağlı Alman Keki (Butterkuchen) tarifi...
TEREYAĞLI ALMAN KEKİ (BUTTERKUCHEN) TARİFİ İÇİN MALZEMELER
1,5 su bardağı ılık süt
3 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
1 paket yaş maya (21 gram)
4 yemek kaşığı (tepeleme) toz şeker
1 paket vanilya
4,5 -5 su bardağı un
2 adet yumurta (oda ısısında bekletilmiş)
Üzeri için:
150 gram file badem
125 gram soğuk tereyağı
4 yemek kaşığı toz şeker
Islatmak için (İsteğe bağlı)
1 çay bardağı krema
1 su bardağı süt
TEREYAĞLI ALMAN KEKİ (BUTTERKUCHEN) TARİFİNİN PÜF NOKTASI
Hamur hafif ele yapışan tam toplanmayan bir hamur olacak. Tüm mayalandırma adımlarını mutlaka uygulayın. Mayalandırma işlemlerinizi oda sıcaklığında yapın. Hamurun içerisinde kullandığınız tereyağı oda sıcaklığında olsun. Pişirme aşamasından önce yerleştireceğiniz tereyağları ise soğuk olmalı. Dilerseniz krema ve sütü güzelce çırparak kekinizin üzerine gezdirebilirsiniz.
TEREYAĞLI ALMAN KEKİ (BUTTERKUCHEN) TARİFİ NASIL YAPILIR?
- Ilık süt, toz şeker ve yaş mayayı bir kabın içerisinde güzelce karıştırın. Mayayı ellerinizle küçük parçalara ayırın. Bu şekilde 10 dakika üzeri kapalı bir şekilde dinlendirip mayayı aktif hale getirin.
- Dinlenen mayanın üzerine diğer malzemeleri ve azar azar da unu ilave ederek yoğurmaya başlayın. Ele yapışan yumuşak bir hamur olacaktır. Çok fazla un ilave etmemeye özen gösterin.
- Hazırladığınız hamurun üzerini nemli bir bez ya da streç filmle kapatın. Oda sıcaklığında 20 dakika kadar mayalandırın.
- Oda sıcaklığında mayalanan hamuru tezgaha alın, üzerine çok hafif un atın ve tekrar yoğurun. Yoğrulan hamuru merdane yardımıyla tepsi büyüklüğünde açın.
- Pişirme kağıdı serili bir fırın tepsisine ya da borcama hazırladığınız hamuru aktarın. Çok düzgün bir şekilde çıkmasını istiyorsanız fırın tepsisine dikdörtgen kelepçeli bir kalıp yerleştirin. Hamuru içinde yayarak düzeltin.
- Tepsideki hamurun üzerini bir bezle örtün ve oda sıcaklığında 20 dakika daha mayalandırın.
- Hamur mayalanınca hamurun üzerine parmaklarınızla içe doğru bastırın. Bastırdığınız yerde oluşan minik çukurların içerisine soğuk ve minik minik doğranmış tereyağlarını yerleştirin.
- Tüm tereyağını yerleştirdikten sonra hamurun üzerine file bademleri yayın. Toz şekeri de serpiştirin. Bu şekilde kekinizi 15 dakika daha mayalandırın.
- Ardından 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri güzelce kızarana kadar 30-40 dakika arası kontrollü bir şekilde pişirin.
- Pişen kekinizi fırından alın. Dilerseniz sade şekilde, oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edin.
- Hafif ıslak bir lezzet istiyorsanız da süt ve kremayı çırparak fırından aldığınız kekin üzerine gezdirin. Kek sosunu çekip dinlenince ılık bir şekilde servis edin. Afiyetler olsun!
Kaynak: Yemek.com