22 Eylül 2024 Pazar
İstanbul 20°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Bu yemekleri ikinci kez asla ısıtmamanız gerekiyor! İşte o yemekler…

Hazırlanan yiyecekleri çöpe atmamak için birçok kişi genellikle yemekleri yeniden ısıtır. Ancak bazı yiyecekler ısıtıldığında vücudumuz için potansiyel toksik madde üretir. Bu noktada hangi yiyeceklerin ikinci kez ısıtılmaması gerektiğini sizler için derledik.

Bu yemekleri ikinci kez asla ısıtmamanız gerekiyor! İşte o yemekler…
A+ A-

Yeme ve içme alışkanlıklarımız özellikle yoğun iş temposunda değişebilir. Eve geç geldiğimizde veya erken çıkmamız gerektiğinde kalan yiyecekleri ısıtıp yiyebiliriz. Fakat yüksek ısı bazı yiyeceklerdeki nitratları toksik hâle getirerek onları kanserojen gıdalara dönüştürebilir. İşte, tekrar ısıtmamanız gereken yiyecekler.

Ispanak

Ispanak demir açısından zengindir ancak pişirdikten sonra hepsini tüketmek en iyisidir. Ispanak, yüksek oranda nitrat içerir. Bu madde, yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında nitrite dönüşerek kanserojen bir yapıya bürünür. Bu nedenle her zaman pişirdikten sonra tüketmesi, tekrar ısıtılmaması önerilir.

Tavuk

Tavuk, protein açısından zengin bir besin. Ancak tavuk yemekleri soğuduğunda protein bileşimi değişikliğe uğrar. Proteinlerin yapısında oluşan bu değişiklikler çeşitli sindirim bozukluklarına neden olabilir. Ayrıca ikinci kez ısıtılan tavuk yemekleri besin değerini yüksek miktarda kaybeder. Bu nedenle tavuk yemekleri ikinci kez ısıtılmamalı.

Mantar

İkinci kez ısıtıldıktan sonra besin değerini kaybeden yiyeceklerden biri de mantar. Öyle ki mantarın pişirme esnasında bile yıkanmaması gerektiği söylenir. Mantarları ikinci kez ısıtılırsa yapısındaki proteinler bozulur ve bu durum zehirlenmeye yol açabilir.

Patates

Bu yemekleri ikinci kez asla ısıtmamanız gerekiyor! İşte o yemekler… - Resim : 1

Patatesler karbonhidrat ve mineral açısından değerli bir besin. Ancak patates ikinci kez ısıtıldığı takdirde glisemik indeks oranı düşer ve bünyesindeki nişasta sindirime dirençli hâle gelir. Bu da mide ve sindirim sorunlarının oluşmasına yol açar.

Kereviz

Kerevizin kalp ve damar sağlığı açısından önemi büyük. Çorbadan yemeğe kadar çeşitli tariflerde kullanılan bu besini ikinci kez ısıtmamak gerekir. Çünkü ısıtıldığında yapısında bulunan nitratlar nitrite dönüşür. Bu da kerevizin ikinci kez ısıtıldığında kanserojen bir gıdaya dönüşebileceği anlamına gelir.

Yumurta

Yumurta kahvaltıların vazgeçilmez yiyeceği ve güne sağlıklı başlamanın ideal yollarından biri. Yumurtalarınızı ister çırpılmış, ister haşlanmış tercih edin; unutmamanız gereken bir şey var: tekrar ısıtmamak! Çünkü yumurta yeniden ısıtıldığı besin değerini kaybeder.

Son Dakika Haberleri