Bu yeşil zeytin tadını tandır külünden alıyor ve asla yumuşamıyor! Hatay'ın yöresel lezzeti küllü yeşil zeytin tarifi...
Hataylı ev hanımları zeytin kurarken kullandıkları o sırrı paylaştı! Yeşil zeytini kırmıyorlar da çizmiyorlar da... Ama zeytinin acısı yalnızca 3 gün içinde tamamen çıkıyor ve sofralarda tüketmeye hazır hale geliyor. İşte Hatay'ın yöresel külleme zeytin tarifi...
Kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezi yeşil zeytin, Hatay yöresinde oldukça farklı kuruluyor. Hataylı ev hanımları yeşil zeytini kırmadan ve çizmeden kuruyor. Acısını ise oldukça farklı bir yöntemle çıkarıyor. Hatay yöresinde buna küllü yeşil zeytin adı veriliyor. İşte Hataylıların yöresel küllü yeşil zeytin tarifi...
HATAY'IN YÖRESEL KÜLLÜ YEŞİL ZEYTİNİ NASIL KURULUR?
İşe öncelikle ezik ve çürük olmayan zeytinlerin seçilmesi ile başlanıyor. Ardından ekmek tandırlarından odun külü bir yerde biriktiriliyor. Bu kül bir kap ya da leğenin içinde sıcak suyla bir güzel harmanlanıyor. İşte küllü yeşil zeytinin ham maddesi böyle hazırlanıyor.
Leğenlere doldurulan külün içerisine zeytinler aktarılıyor. Külün zeytinle tam anlamıyla bütünleşmesi sağlanıyor. Her bir zeytine külün temas etmesi önemli. Zira zeytinin acı tadını bu tarifte kül alıyor. Zeytinler birkaç gün boyunca kül içinde bekletildikten sonra iyice yıkanıp tuzlu suyla dolu kavanozlara ve şişelere sıkı sıkı dolduruluyor.
Gelelim küllü yeşil zeytinin en iyi kısmına! Zeytin serin bir ortamda muhafaza edildiğinde yalnızca 3-5 gün içinde kahvaltıda tüketime hazır hale geliyor. Böylelikle aylarca zeytinin acısının çıkmasının beklenmesine gerek kalmıyor.