Bu yöntemle mayalarsanız hamur beş katına çıkıyor! Süte bunu eklemeniz gerekiyor…
İştah açan mis gibi hamur işleri yapmanın yolu, hamuru doğru yöntemlerle mayalamaktan geçiyor. Eğer hamur mayalamakta zorlanıyorsanız bazı püf noktalarıyla istediğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz. İşte o yöntemler...
Çeşit çeşit ekmekleri, lezzetli poğaçaları, çörekleri, simitleri ve börekleri yemekten hoşlanıyor ama yaparken zorlanıyor musunuz? Hamuru doğru şekilde mayalamadığınızda puf puf kabaran, ağızda dağılan lezzetlere ulaşmanız çok zor. Siz de bu aşamada zorlanıyorsanız hamurlarınızı en ideal şekilde mayalamak için uygulayabileceğiniz bu yöntemlerle birbirinden eşsiz lezzetlere imza atabilirsiniz!
Maya türüne ve kullanımına dikkat edin
Öncelikle yapacağınız tarif için mayanın türünü belirleyin. Üç çeşit maya vardır. Bunlar; kuru, yaş ve instant maya.
Instant mayayı kullanırken un ile direkt karıştırmanız yeterli olur. Yaş ve kuru mayayı ılık süt veya suyla karıştırdıktan sonra 10-15 dakika bekletip kullanmalısınız. Böylece mayanın içindeki organizmaların aktifleşmesi için vakit vermiş olursunuz. Dilerseniz mayalanma sürecini hızlandırmak için süt ve suya ek olarak az miktarda şeker de ekleyebilirsiniz. Un miktarını ise maya ve un çeşidine göre belirleyebilirsiniz.
Malzemeleri oda sıcaklığına getirin
Aksi söylenene kadar tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması, hamur işi dünyasının ilk kuralıdır. Su ya da süt gibi sıvı malzeme kullanıyorsanız çok sıcak ya da soğuk olarak tercih etmeyin. Bu durum mayalanmayı olumsuz etkiler. Sıvı malzemelerden yağ, un ve yumurtaya kadar tüm ürünlerin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.
Eleme ve yoğurma adımlarını atlamayın
Unu eleyerek kullanmanız ve yoğurmayı iyi bir şekilde yapmanız daha iyi mayalanma sağlar. Elinizin sıcaklığıyla maya daha hızlı bir şekilde aktif olabilir. Bu sayede hamurdan daha iyi kıvam elde edebilirsiniz.
İlk mayalama işlemi için sabırla bekleyin
Hamuru yoğurduktan sonra üzerini bir bez veya streç filmle sararak oda sıcaklığında dinlendirin. Bu ilk mayalama işleminden sonra hamurun iki katına çıkması beklenir. İlk mayalamanın başarılı olup olmadığını parmağınız ile hamura bastırarak ya da bir parça hamur koparıp esnemesine bakarak anlayabilirsiniz. Mayalama iyiyse bastırdığınızda iz kalsa da hamur kısa sürede eski hâline döner veya koparmak istediğinizde esner.
İkinci mayalama yapın
İlk mayalamadan sonra hamura hemen şekil vermemelisiniz. Bu aşamadan sonra hamuru söndürmeden karıştırmalısınız. Eğer zeytin, fındık, ay çekirdeği içi gibi taneli malzemeleri ekleyecekseniz bu aşamada ekleyebilir ve hamuru ılık bir ortamda yine üzerin kapalı olacak şekilde 20-30 dakika daha bekletebilirsiniz.
Şekil verin ve tepside mayalamaya bırakın
İkinci mayalamanın ardından hamura istediğiniz şekli verip tepside 10-15 dakika daha mayalamaya bırakın. Bu arada fırını pişme derecesine getirip önceden ısıtın. Genelde poğaça ve açmalar 180 derecede, ekmekler ise 210-240 derecede pişer. Fırın ısındığında mis gibi hamur işinizi fırına verin ve leziz kokuların keyfini çıkarın!