23 Aralık 2024 Pazartesi
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Biçerdöver üstünde 25 yıldır üretiyor

Şenay Şencanlı, 25 yıldır biçerdöver kullanıyor. Söke Ovası’nda çocukken babasından öğrendiği mesleğini, Konya’da, Muğla’da, Ankara’da devam ettiriyor. Şenay Usta, ‘Devletimizin ambarlarını doldurmak için gurbete çıkıyoruz. Ülkemizin bereketi bol olsun’ dedi.

Buğday hasadının Kadın ustası
A+ A-
HANİFE YALÇIN

Türkiye’de hasadın ilk başladığı yerlerden Aydın’ın Söke ilçesinde arpanın ardından buğdayla hasat devam ediyor. Biçerdöverle hasat yapan operatörler hasadın son demlerinde günde 700-800 kg verime ulaştıklarını söylüyorlar. O operatörlerden biri de Şenay Şencanlı. Söke doğumlu Şencanlı 25 yıldır biçerdöverin başında. Şenay Usta, hasadın inceliklerini Bindallı okurları için anlattı.

Şenay Şencanlı babasının sayesinde bu işe başladı. 25 yılda 8 biçerdöver değiştirdi. Küçük yaşlardan itibaren Türkiye’nin değişik yerlerinde operatörlük yaptığını, küçük işletmeler açtığını belirten Şencanlı, “Eskisi kadar buğdaya rağbet yok” dedi.

SÖKE OVASINDA BABA MESLEĞİ

  • Nasıl başladınız?

Yedi yaşından beri makinenin içindeyim hâlâ hevesle yapıyorum. Babam normalde oto tamircisi, yazları ek iş olarak biçerdöver kullanıyordu, biz de yanında gide gele öğrendik. İlk Denizli Tavas’ta kullandım. Babam rahatsızlanınca babama “ben gideyim artık iyice öğrendim, iyice piştim yanında, makinenin cıvatasından tutun her şeyini biliyorum, dilinden anlıyorum.” dedim. Şimdi erkek kardeşimle birlikte bu işi yapıyoruz. Beraber gurbete çıkıyoruz, beraber dümendeyiz.

SAMAN TOZUNU YUTAN BU İŞİ BIRAKAMAZ

  • İşinizi yaparken nelerden etkileniyorsunuz?

İşimi severek yapıyorum, bırakmaya niyetim yok. Bu toz bana gül gibi geliyor. İşin özünde lojistik ve altyapısından sorumluyum. Makinenin A’dan Z’ye bakımını yaptığım için biçer mühendisi diye çağrılıyorum. Ankara, Kırşehir, Konya, Muğla’ya gidiyorum. Tabi stresli meslek, belli bir ağırlığı var. Zevkle yaptığım için olumsuz yanlarını görmüyorum.

Çiftçimize hem kazandırıyoruz, hem devletimizin depolarını, ambarlarını dolduruyoruz. Devletimizin ve milletimizin, herkesin mutluluğu için çalışıyoruz. Biz operatörler olmasak çiftçi tek başına bunu kaldıramaz. Eskiden orakla biçilip, teneke ayarıyla alındığı için az ürün alınıyormuş. Şimdi ise, tırlar dolusu devlete mal gidiyor. Tarımda makineleşme, bu yüzden gerekli ve faydalı. Toprak verimliliği artar, dolayısıyla üretim maliyeti düşer. Tarımsal üretimin kalitesi de yükselir. Bu makinelerin faaliyetleri, hem çiftçimize hem devletimize kazandırıyor ve işimizi kolaylaştırıyor. Emeğimizin verimini arttırıyor, aynı zamanda insana çalışma zevki de verip, zor ve zahmetli işlerden kurtarıyor. Devletimize zimmetli olan makinelerimizle, operatörlere eğitimler verilerek görev ve üretim bilincimiz destekleniyor.

Biçerdöver üstünde 25 yıldır üretiyor - Resim : 1

TARLADA GIDA GÜVENLİĞİ

  • Son zamanlarda dönümlerce yanan buğday tarlaları, gıda güvenliğimizi nasıl tehdit ediyor?

Buğday tarlaları yangınının izahı mümkün değil. Anız yangını olarak bilinen durum, hasat sonrasında kalan bitki artıklarından kolayca kurtulma mantığına dayanır ki, hedefteki kuru ot yığını bir müddet sonra kontrolden çıkabilir. Halbuki, tam da hasat öncesinde buğday tarlalarının yanması bugüne kadar bilinen bir şey değil. Tüm dünyada buğday krizi var. Dolayısıyla ülkeler, ellerindeki buğdayları ihracata kapatarak kendi ülkeleri için kullanmak istiyor. Gıda krizine engel olmak için Tarım Bakanlığımız tedbirler almalı. Üretim çok önemli, sürdürülebilir gelecek için gıda güvenliğimiz sağlanmalı. Buğday gıdamızın ana kaynağı. Akıllı tarımı kurmalıyız. Yangın söndürücü düzenekler kurulmasında hızlı devlet desteği sağlanarak çözüm üretilebilir.

Ormanları yakan, tarlalarımıza göz diken, gıda güvenliğini hiçe sayan terörizme karşı üreticiyle el el vererek mücadele etmeli ve daha çok çalışmalıyız.

  • Okurlarımıza vermek istediğiniz mesaj var mı?

Kadınlar girişimci bir ruha sahiptir. Her konuda atılım içerisinde olursak her yerde oluruz ve milletimize faydalı işler yaparız. Türkiye kadınıyla erkeğiyle ayakta duruyor. Bu işler güzelliklere neden oluyor. Ayağımıza taş değmesin, çünkü devletimizin ambarlarını doldurmak için gurbete çıkıyoruz. Ülkemizin bereketi bol olsun.

  • Senin de gücün yerinde, yolun açık, kazancın bol olsun Sevgili Şencan Şencanlı…
Aydın buğday hasadı şenay şencanlı söke ovası saman tozu gıda güvenliği