Buğdaya bir darbe de DEDAŞ’tan
Şanlıurfa’da 310 bin dönümde çiftçi, buğday, mısır ve pamuk tarlalarını sulayamıyor. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ), borçları gerekçe göstererek, Bozova Atatürk ve Tatarhöyük Sulama Birliğinin elektriğini kesti.
Bölgede 310 bin dönüm alanda buğday, mısır ve pamuk ekili ve tam da sulama zamanı. Fiyatların yüksekliğinden dert yanan çiftçiler, tarlaların sulanması gerektiğini, elektrik faturalarının ise çok yüksek geldiğini belirttiler. Zaten zor şartlarda üretim yaptıklarını ifade eden vatandaşlar, ürünlerinin heba olmasından endişeli.
ÜRETİME İHANET
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Melik, “Bozova Atatürk ve Tatarhöyük Sulama Birliği elektriği Dicle Elektrik A.Ş. tarafından kesilmiştir. Aylık geliri olmayan çiftçi nasıl aylık ödeme yapsın. Dicle Elektrik, üretime ve vatana ihanet etmektedir” dedi.
Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüboğlu da Aydınlık’a yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: “Daha önce sezondan sezona çiftçilerimiz ödeme yapıyordu. Ancak Dicle Elektrik son yapılan değişiklikle beraber aydan aya ödeme yapılması gerektiğini gerekçe göstererek Atatürk ve Tatarhüyük Sulama Birliğinin elektriğini kesti. Konuyla alakalı gerek TZOB Genel başkanımız Şemsi Bayraktar olsun gerek vekillerimiz olsun hepsine rapor halinde ilettik. Konunun takipçisi olacaklarını bizlere aktardı” dedi.
TÜRKİYE’Yİ DOYURMAYA ADAYIZ
Ahmet Eyyüpoğlu, “Yaklaşık 310 bin dönüm arazi susuz kalıyor. Tam pamuk ekim sezonundayız. Elektrik verilemediği taktirde çiftçilerimiz büyük mağduriyet yaşayacak. Sizin aracılığınızla tekrardan Cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza, vekillerimize seslenmek istiyorum. Şanlıurfa tarımın başkenti. Bizlere, çiftçilerimize sahip çıksınlar. Daha önce tank, top, uçak vardı şimdi ise en büyük güç gıda olmuş. Şanlıurfalı çiftçilerimiz desteklendiği sürece Türkiye’yi doyurmaya adayız.”
GAP TAMAMLANSIN
Bölge ziraat odalarının ve üreticilerin en büyük sorunu su. Çiftçiler, özel şirketlerin devreden çıkartılması ve GAP sulama projelerinin bir an önce hayata geçirilmesinin çözüm olduğunu belirtiyorlar.
Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar da sulama birliklerinin fiyatları çok artırdığını, Güneydoğu’nun yıllardır beklediği sulama projelerinin tamamlanması durumunda bölgede 2 milyon ton buğday elde edebileceğimizi belirtiyor. İpar’a göre bu iş ithalat kadar da pahalıya mâl olmaz.