Buğdayın atası siyeze 2 yeni tescil
Islah çalışmaları sonuç verdi, yerli tohumlara 2 yeni tür eklendi. Genetik olarak dünyanın ilk buğdayı olan siyez artık mergüze ve ata çeşitleriyle anılacak. Müjdeli haberi, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli sosyal medya hesabından duyurdu.
Mergüze ve Ata, siyez buğdayının geliştirilen ve tescillenen iki yeni çeşidi. Sevindirici haberi, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli sosyal medya hesabından duyurdu. Bakan Pakdemirli, "Atasiyez tescil edildi. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum" paylaşımını yaptı.
Pakdemirli, yeni geliştirilen tohumların yüksek verimine de dikkat çekti, yetiştirilme koşulları hakkında bilgi verdi.
BUĞDAYIN ATASININ TOHUMLARI MERGÜZE VE ATA OLARAK TESCİLLENDİ
Genetik olarak dünyanın ilk buğdayı siyez, en çok Kastamonu İhsangazi'de yetiştiriliyor. Bu nedenle, ilçedeki 50 çiftçinin tarlasından buğday başakları toplandı. Türler üzerindeki araştırma ve ıslah çalışmalarıysa 5 yıl sürdü.
Yüksek verim kapasitesine sahip tohumlar hem çiftçinin yüzünü güldürecek hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak.
İhsangazi Belediye Başkanı Hayati Sağlık, "Tarım Kredi Kooperatifleri ve Tohum Satış Birlikleri bu 2 yeni çeşidi de kayıt altına alarak üreticilerimizin kaliteli siyez tohumu bulmalarına imkan sağlayacak” dedi.
Mergüze ve ata tohumları ayrıca sertifikalı tohum olma özelliği taşıyor.
Atasiyez (Siyez buğday çeşidi) tescil edildi.
— Dr. Bekir Pakdemirli (@bekirpakdemirli) April 27, 2021
Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. pic.twitter.com/xBPWOYwtub