Bugün emekli olsam ne kadar emekli maaşı alırım? 4A, 4B, 4C emekli maaşı hesaplama
Yıllarca süren çalışma hayatı sonrasında en büyük hayallerden birisinde de şüphesiz ki emekli olmak geliyor. Uzun seneler boyunca çalışanlarda emekli olacağı tarihi öğrenmek için planlarını yapıyor. İnsanın aklına gelen en önemli sorular arasında da ‘Bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım’ geliyor.
Çalışma hayatı sonrasında uzun yıllar boyunca hizmet verenler emekli olacakları günü büyük bir sabırsızlıkla bekleniyor. Çalışılan sürenin devlet tarafından bir tür geri ödemesi veya çalışılamayan zamanların güvence altında tutulması gibi anlamlara gelen emekli maaşı herkes tarafından hesaplanabiliyor.
NE KADAR EMEKLİ MAAŞI ALIRIM?
İş hayatının sonrasında gelen emeklilik çoğu kişinin hayallerini süslüyor. Emeklilik maaşı ile bu tarihi hesaplama işlemleri de en fazla dikkat çeken konular arasında yer alıyor. ‘Ne kadar emekli maaşı alırım’ adına hesaplama tablosuna internet üzerinden rahatlıkla ulaşılabiliyor.
Emeklilik maaşı her insanın çalışma hayatı boyunca ödediği prim miktarlarına göre farklılık gösteriyor. İlk işe başlama tarihi, sigortalılık süresi, ödenen prim günü sayısı ve yaş gibi ana faktörler emeklilikte alınacak maaşın belirlenmesi etmen oluşturuyor. Önceden belirlenen tüm şartların eksiksiz olarak sağlanması durumunda da kişiler emeklilik hakkı kazanıyor.
EMEKLİLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?
İlerleyen yaş dönemlerinde emeklilik maaşı hesaplama işlemleri için SGK bünyesinde hizmet veren bir tablo bulunuyor. Bu sayede emekli maaşı konusunda tüm hesaplamalar bu sistem üzerinden rahatlıkla yapılabiliyor.
Çalışılan iş koluna göre değişiklik gösteren emeklilik türleri; 4A, 4B ve 4C olarak üç ana gruba ayrılıyor. 4A sistemi sözleşmeli olarak özel bir iş yerinde çalışanları, 4B sistemi bağımsız olarak kendi mesleğini yapanları, 4C sistemi de devlet memurlarını kapsıyor.
4A EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA
Emeklilik maaşı hesaplama işlemleri için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait olan aylık hesaplama sayfasının açılması ve daha sonrasında da şu adımların izlenmesi gerekiyor:
· T.C. Kimlik No kısmına giriş yapın
· SSK Sicil Numarası kısmını doldurun
· Baba Adı bilgilerinizi girin
· Nüfus İli ve Doğum Tarihi kısımlarını doldurun
Bu işlemler sonrasında ‘Sorgula’ butonuna basarak 4A emekli maaşı hesaplama işlemleri otomatik olarak başlatılmış oluyor. ‘Ne kadar emekli maaşı alırım’ konusunda 4A emeklilik hesaplaması bu sistem üzerinden rahatlıkla yapılabiliyor.
4B EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA
Özel sektörde çalışanlar ile Türkiye’de kendi işini yapan pek çok vatandaş bulunuyor. ‘Ne kadar emekli maaşı alırım’ sorgulaması için 4B sigortalı olanlarında bazı basit adımlardan geçerek emekli maaşı konusunda hesaplamalarını yapabiliyor. 4B sigortalılarda aylık hesaplama sayfasını açtıktan hemen sonra şu adımları izlemeleri gerekiyor:
· T.C. Kimlik No kısmını doldurun
· Kurum seçin
· Ekranda karşınıza çıkan Güvenlik Kodu’nu doğrulayın
Bu aşamaların akabinde tüm bilgileri eksiksiz girdikten sonra ‘Sorgula’ butonuna bastığınızda 4B emeklilik hesaplama hakkında bilgiler karşınıza çıkıyor.
4C EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA
Devlet kurumlarında görev alan kişilerin bağlı olduğu sigorta sistemi 4C emeklilik maaşı için de aynı sistem kullanılıyor. 4C hizmet süresi ve yaş hesabı sayfası üzerinden bu hesaplamayı yapmak için şu adımların izlenmesi yeterli oluyor:
· Doğum tarihinizi girin
· Cinsiyet seçin
· Çalışma süresi ile başlangıç ve giriş tarihini girin
· Hizmet türünü seçin
Bu alanların doldurulmasından sonra 4C emeklilik maaş bilgisine rahatlıkla ulaşılabiliyor.