Bunu yaparsanız reçel ve ballarınız aylarca şekerlenmiyor! Kavanozları sıcakken…
Tadına doyamadığımız, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri bal ve reçeller zamanla şekerlenebiliyor. Şekerlendiklerinde ise onları tüketmek eskisi kadar keyif vermiyor. Peki, bu can sıkıcı durumu engelleyebileceğinizi biliyor muydunuz? İşte şekerlenmeyi önleyen püf noktaları...
Çeşitli meyve ve sebzelerden üretilen reçellerle antioksidan kaynağı bal, yıl boyunca kahvaltı sofralarını taçlandırır. Birbirinden leziz tariflere de eşlik eden bu iki yiyecek, kavanozu açıldıktan bir müddet sonra şekerlenebilir. Şekerlenen reçel ve bal ağdalaşıp sertleştiğinden onları tüketmek de zordur. Peki, bal ve reçellerin şekerlenmesini engellemek için neler yapılabilir?
REÇELLERİN VE BALIN ŞEKERLENMESİ NASIL ÖNLENİR?
Balın şekerlenmesi nasıl önlenir?
Balın tazeliğini ve akışkan kıvamını koruması için nem oranı yüksek ortamlarda tutulmaması, hava almasını sağlayacak koşullarda bırakılmaması gerekiyor.
1. Oda sıcaklığında muhafaza edin
Balı muhafaza etmek için en ideal ortam sıcaklığı 18-24 derecedir. Eğer bal, ısısı düşük ortamlarda bulunursa donar ve şekerlenir. Bu nedenle ballarınızı buzdolabına koymak yerine serin ve güneşe direkt maruz kalmayan ortamlarda saklamaya dikkat edebilirsiniz.
2. Nemden uzak tutun
Balın şekerlenmemesi için balı mümkün olduğu kadar nem ve hava temasından uzak tutmak gerekir. Bunun için bal kavanozunu her zaman sıkıca kapatmaya ve balı nemli ortamlarda muhafaza etmemeye dikkat edebilirsiniz.
Reçelin şekerlenmesi nasıl önlenir?
Reçel yapımında doğru adımların izlenmemesi, bir süre sonra reçelin şekerlenmesine neden olabiliyor. Reçelin şekerlenmemesi için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
1. Reçelin su oranını doğru ayarlamak gerekir
Reçel yaparken meyve miktarınızdan fazla su eklerseniz ürünün kısa sürede şekerlenmesine neden olabilirsiniz. Yeteri miktarda suyla reçel yaparsanız hem şekerlenme ihtimalini düşürmüş hem meyvelerin lezzetini kaybetmesini engellemiş olursunuz.
2. Şeker oranına dikkat edin
Reçeli şekerli seviyor olabilirsiniz. Ancak reçel yaparken fazla miktarda şeker eklerseniz reçeliniz ağdalı bir kıvam alır. Dilerseniz reçele limon tozu ekleyerek reçelin daha uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz.
3. Kavanozları sıcakken kapatmayın
Kavanoz ürünlerinin genelinde ısı kaybetmeden kapak kapatılır. Kavanozun hava almaması için yapılan bu hamle, reçelin şekerlenmesine neden olabilir. Pişirdiğiniz reçel oda sıcaklığına gelince cam kavanoza koyup kapağını kapatabilirsiniz.
Şekerlenen bal ve reçel nasıl çözülür?
Eğer bal ve reçelleriniz şekerlendiyse endişe etmenize gerek yok. Şekerlenen ürün kavanozunu yarısına kadar sıcak su dolu bir kaba koyarak şekeri yavaş yavaş eritebilirsiniz. Benmari usulüyle kontrollü bir şekilde ısınan bal ve reçellerdeki kristaller yok olabilir ve ürünler eski hâline gelebilir. Burada önemli olan nokta, şekerlenen balı diret ısıya maruz bırakmamak. Çünkü ısı şekeri çözse de balın besin değerini kaybetmesine neden olabilir.