Burası İsviçre değil Hakkari! İşte bütün güzelliği ile Cilo Dağı
Buzulları, buzul şelalesi, Sat gölleri, mağaraları, şelaleleri, vadileri ile benzersiz bir manzara sunan Hakkari'nin Cilo Dağı görenleri tam anlamıyla büyülüyor! Terörden arındırılan bu bölgeler turizme açık! Şimdi gitmenin tam zamanı! İşte Cilo Dağı hakkında bilmeniz gerekenler
Buzulları, buzul şelalesi, Sat gölleri, mağaraları, şelaleleri, vadileri ile benzersiz bir manzara sunan Hakkari'nin Cilo Dağı görenleri tam anlamıyla büyülüyor! Terörden arındırılan bu bölgeler turizme açık! Şimdi gitmenin tam zamanı! İşte Cilo Dağı hakkında bilmeniz gerekenler
Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı Türkiye'nin en güneydoğusuda, Hakkari sınırları içinde. Cilo ve Sat Dağları, 25 Eylül 2020'de milli park ilan edildi. Türkiye'nin en yüksek noktalarından Uludoruk Zirvesi de bu milli park sınırları içerisinde yer alıyor.
CİLO DAĞI NEREDE
Adres: 30302 Yazılı/Yüksekova/Hakkari
Cilo Dağı konumu için tıklayınız.
Cilo (Buzul) Dağı Türkiye’nin en yüksek 2. dağı olarak bilinir. Zirvesi tüm yıl boyunca erimeyen kar ve buz örtüsü ile kaplı tektonik bir dağ biçiminde Cilo Dağı Güneydoğu Toroslar’ın en doğu uzantısını meydana getirir. Türkiye’nin güneydoğu uç köşesinde, Hakkâri şehrinin sınırları içerisindedir.
CİLO DAĞI'NA NASIL GİDİLİR?
Cilo Dağı Hakkari ilinin Yüksekova ilçesine bağlı Yazılı Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Burada belli bir bölgeye kadar şahsi arabanızla gelip daha sonrasını yürüyerek ve dağı tırmanarak ulaşabilirsiniz.
27.500 hektarlık geniş bir alana sahip olan Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı, Hakkari merkez, Şemdinli ve Yüksekova ilçeleri sınırlarına dahil. Bölge, Hakkari'de doğa turizminin gelişimine katkı sağlayarak her yıl çok sayıda insanı ağırlıyor.
Bölge uzun yıllardır yöre halkı tarafından biliniyordu. Haziran 2020'de bu alanın milli parka dönüştürülmesi için başlayan çalışmalar, 25 Eylül 2020 olumlu sonuçlandı. Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı ülkemizin 45. milli parkı oldu.
Anadolu'nun Ağrı Dağı'ndan sonra en yüksek ikinci dağı olan Cilo Dağı'nın Uludoruk Zirvesi de milli parkın muhteşem güzelliklerinden biri. Dağcılık faaliyetleri için son derece heyecan verici bir alan olan Uludoruk Zirvesi her yıl onlarca kişiyi ağırlıyor. Yaz kış demeden buz ve karla kaplı olan zirve tam 4134 metre yükseklikte yer alıyor. Bu da ekstrem kış sporları için geniş bir alan yaratıyor. Elbette, profesyonel olmak şart!
Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı'nın ziyaretçilerine göre bölgede nerdeyse tüm mevsimleri bir arada yaşamak mümkün. Bahar geldiğinde alçak kesimlerde tatlı bir bahar havası yaşanırken, zirvede yoğun soğuk ve kar yağışı etkisini hiç kaybetmiyor. Bu yüzden Cilo'ya doğru yola çıkarken siz siz olun, seyahat çantanıza en kalın giysilerinizi mutlaka ekleyin!
Baharda aylarında, alçak kesimlerinde çiçekler açarken yükseklerde kar ve buzullar bulunuyor. Eriyen buzullar göz alıcı göller ve şelaleler oluşturuyor. Cilo ve Sat Dağları, onlarca tarihi yapıya ve tarihi kaya resimlerine de ev sahipliği yapıyor. Milli park olduktan sonra ismini duyuran bölge, doğa seyahatleri için uğrak nokta haline geldi.
Gölleri ve şelaleleriyle muhteşem bir doğaya sahip Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı güzelliğinin büyük bir kısmını buzullara borçlu. Bölgede çok geniş bir alanda buzullar ve buzulların oluşturduğu coğrafi şekiller bulunuyor. Dev buzul parçaları ihtişamlı görünüşleri ile bölge için oldukça ilgi çekici. Bunun yanında bahar ve yaz aylarında erimeye başlayan buzullar, göller ve şelaleler oluşturarak bir başka görsel şölen ortaya çıkarıyor. Bölgede tam 22 adet buzul gölü ve sayısız şelale mevcut. Bütün bu doğal güzellikler milli parkı doğal bir cennet haline getiriyor.
Cilo ve Sat Dağları Milli Parkı'nda doğal güzelliğin yanında tarihi güzellikler de var! Çok büyük bir alanı yayılmış olan bu milli parkta, yüzyıllar öncesine ait yapılar yer alıyor. Ayrıca kayaların üzerine çizilmiş hayvan, insan figürleri ve çeşitli sembollerin bulunduğu kayalar da görülmeye değer tarihi varlıklar arasında. Bu yönü ile bölge doğa turizmi için olduğu kadar kültür ve tarih turizmi için de son derece elverişli.
Milli park ilan edildikten sonra geniş bir kitlenin dikkatini çeken Cilo ve Sat Dağları artık çok sayıda gezginin seyahat rotasında yer alıyor. Özellikle doğa ve kültür seyahatleri için son derece geniş imkanlar sunan milli park, fotoğrafçılar ve ekstrem spor tutkunları için de adeta biçilmiş kaftan. Siz de Cilo'ya bir ziyaret planlıyorsanız fotoğraf makinenizi yanınıza almayı unutmayın ve hayatınızın en heyecan verici gezilerinden birine hazır olun!
FESTİVALLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla 'Milli Park' ilan edilen Hakkari'nin Yüksekova ilçesi İkiyaka Dağları'ndaki Sat Buzul Gölleri, bu yıl 5'inci kez, 'Doğa Sporları Festivali'ne ev sahipliği yapacak. Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, geçen sene yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı festivale bu yıl 10 bin kişi beklediklerini belirterek, "Hakkari'de değişim ve dönüşüm var. Bölgede artık doğa ve kış turizmi var. Yurt dışından ve Türkiye'nin birçok kentinden gelen misafirlerimiz, şiddet ve terörün olmadığı yerde artık festival yapıyor" dedi.
Doğal güzelliklerine rağmen 5 yıl öncesine kadar girişi yasak olan ve adı terörle anılan İkiyaka Dağları'ndaki Sat Buzul Gölleri bölgesi, gerçekleştirilen operasyonlarla terörden arındırıldı. Yüksekova ilçe merkezine 70, kent merkezine 140 kilometre uzaklıktaki Sat Buzul Gölleri, 'Milli Park' ilan edildikten sonra da bölgede Hakkari Valiliği, Hakkari Belediyesi, Yüksekova Kaymakamlığı ve Yüksekova Belediyesi tarafından festival düzenlenmeye başlandı. Doğal güzelliğiyle saklı cennet olan Sat Buzul Gölleri'nin ziyaretçileri ise her geçen yıl artıyor. Geçen seneki festivale yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Sağlanan güven ortamı ve tanıtımlarla bu yıl 10 bin kişinin bölgeye gelmesi bekleniyor. Sat Buzul Gölleri'ne ulaşım sağlayan yollardaki kar temizleme çalışmaları tamamlanırken, bir taraftan da gerekli duyurularla, festival bölgesinde de son düzenlemeler yapılıyor.
'HAKKARİ'NİN HER YERİNDE HUZUR VAR'
Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Vali Akbıyık, Hakkari'de değişim ve dönüşüm olduğunu belirterek, "Cilo Fest' festivalimiz var. Bu sene 5'incisini düzenliyoruz. Bu, Türkiye'nin en yüksek festivali, 3 bin 400 rakımda oluyor. Geçtiğimiz yıllara göre biraz daha teferruatlı, birçok sanatçımız ve etkinlik var. Hakkari festivallerle ilerliyor. Buralar 3 bin 400 rakımlı, maalesef terörün kol gezdiği yerler ama şu an Hakkari'nin her yerinde huzur ve hayat var. Kış, doğa ve dağ turizmi anlamında, Türkiye'nin ender bakir yerlerinden bir tanesidir. Hakkari'de ekimde kar başlıyor, mayıs ayı bitene kadar devam ediyor. Türkiye'de en uzun kayak yapılan yer Hakkari'dir. Hakkari'nin yüzde 88'i dağlıktır. Bu dağları inşallah turizmle, hem Hakkari, hem de Türkiye ekonomisine hep beraber kazandıracağız" diye konuştu.
'HAKKARİ'DE HAYAT VAR'
Hakkari'nin yaşadığı değişimi anlatan Vali Akbıyık, "Eğitimde, sağlıkta, altyapı ve üstyapıda, gençlik sporda, kış turizminde hem yapılan yeni yatırımlar hem başarılar inanılmaz sonuç doğurdu. Hakkari, bu alanlarda çağ atlattı diyebiliriz. Hakkari'de büyük değişim ve dönüşüm var. Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği desteklerle, bakanlarımızın desteğiyle her anlamda gelişiyor. Güvenin, sempozyumların, festivallerin adresi olmaya yolunda inşallah, Hakkari eski günleri hatırlamak istemiyor. Huzurun güvenin adresidir. Hakkari asayiş ve terör anlamda da hiçbir sıkıntı yok. Biz doğaseverleri, dağseverleri, karseverleri Hakkari'ye bekliyoruz. Gelin Hakkari'de hayat var. Gelin bu hayatı yaşayın, Cilo Fest'e katılın. Geçen yıl 1 gün yapıyorduk. Etkinlikleri 1 güne sığdırıyorduk. Bu sene 2 gün yapacağız. 2 gün dolu dolu geçecek. Geçen yılın 2 katının katılım sağlayacağını bekliyoruz" dedi.
'DOĞA HARİKASI'
Öğretmen Umut İke de "Burayı çok merak ediyordum. Trabzon'dan geldim. Bayıldım harika bir yer. Türkiye'de birçok yer gezdim ama bu şekilde harika bir yer görmedim. Hala göllerin üzerinde 15 santim buz var. Yakın zamanda da bir festival olacak. Festival olması, güzel insanların gelip burayı tanıması bölgeyi bilmesi, bu güzellikleri ve doğa harikası yerleri görmesi sevindirici. Benim buraya ilk gelişim. Burası doğa harikası bir yer. Türkiye'nin ve dünyanın sayılı güzelliklerinden. İnsanların şehirlerden ve diğer ülkelerden hatta, buraya gelmeleri, bölgeyi tanımaları, bu doğa harikalarını görmeleri sevindirici, mutluluk vericidir. Bölgemiz adına, festival olması güzel. Festival yapılırken, bu sayılı doğa harikası yerleri korumak önemli. Ekolojik dengeyi bozmadan, çevreye karşı duyarlı, bu doğa harikası yerleri kirletmemek de önemlidir" ifadelerini kullandı.
GEZGİN YORUMLARI
"Eşsiz bir yer, ülkemizin bakir kalmış ender yerlerinde biri, coğrafyası, insanlarıyla mükemmel bir doğa harikası, buz gibi akan suları serin havası buzullarıyla muhteşem bir yer."
"Doğa ve yükseklik oksijeniyle sanki bir cennet gibi. Yüksek buzulları mağaralar da taş devrinde yaşamış olan insanların çizimleri. Mükemmel yeşil yaylaları görmeğe gerçekten değer gizemli Cilo Dağı.
"Yaz ve kış mevsimlerini bir arada aynı anda yaşayabileceğiniz bir coğrafyadır. Bir yandan akan buz gibi dereler, ırmaklar bir yandan yemyeşil rengârenk çiçekli çayır çimenler."