Burdur'da usulsüzlük iddiası soruşturulacak
2019 yılında Burdur Belediyesi tarafından yapılan parselasyon uygulamalarında usulsüzlük yapıldığı iddiası üzerine İçişleri Bakanlığı soruşturma izni verdi.
Bakanlık müfettişliğinde görevlendirilen bilirkişi raporunda, Burdur Belediyesi’nin Bağlar Mahallesi’nde 2018 ve 2019 yıllarında 4 parsel, 721 malik ve 629 payda 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. maddesi parselasyon uygulamasında usulsüzlük yapıldığı iddiasına yer verildi.
Bakanlığın Belediye için verdiği soruşturma izni kararında parselasyon uygulamalarının Harita ve Kadastro Mühendisi G.A.'ya ihalesiz verildiği, Aşkar’ın parsel sahiplerinden haksız şekilde para talep ettiği, para vermeyen kişilere haksızlıklar yapıldığı öne sürüldü.
Uygulama sebebiyle mağduriyetlerini belirten vatandaşlar, yaklaşık bir yıldır düzenlediği toplantılarla konuyla ilgili soruşturma başlatılmasını talep etmişlerdi.
İSTİFA EDERİM DEMİŞTİ
Burdur’da 18 uygulaması ile ilgili iddialarının son bir yılda artması sonrasında Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz harita mühendisleri ile birlikte basın açıklaması yapmıştı. İddialara yanıt veren Başkan Ercengiz, “Bizim ne akçe ile ne de kirli işlerle işimiz olmaz. Benim veya herhangi bir yakınımın hatta üç kuşak, dört kuşak yakınlarımın 1 metrekare arazisi olduğunu ispat etsinler ben belediye başkanlığından istifa ederim” demişti.
İDDİALAR AĞIR
18 uygulamasının başlaması, devamında mağdur sayısının artması ve ağır ithamlar sonrasında Burdur Valiliği, İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş istedi. 1,5 yıl süren müfettiş ve bilirkişi incelemesi neticesinde mağdur olduklarını iddia eden kişiler ile tarafların dinlenmesi ve incelenen belgeler neticesinde hazırlanan dosya, müfettişler tarafından Teftiş Kurulu’na sunuldu. Teftiş kurulunca oluşturulan komisyon tarafından yeniden incelenen dosyada suç unsuru bulununca süreç başlatıldı.
Hazırlanan dosyada, Harita ve Kadastro Mühendisi G.A. hakkında ihalesiz iş verdiği, haksız yere/mevzuata aykırı olarak para talep edildiği, para vermeyen parsel sahiplerine haksızlık yapıldığı, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve encümen üyesi 10 kişi hakkında da onay merci olmaları sebebi ile mevzuata aykırı encümen kararlarının uygulamasından sorumlu oldukları gerekçesi ile soruşturma izninin verilmesine karar verildi.
BAŞKAN ERCENGİZ: İTİRAZIMIZI YAPACAĞIZ
İddialara ilişkin Aydınlık’a açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Ercengiz, suçlamaların harita mühendisine karşı olduğunu, Belediye’yi doğrudan ilgilendirmediğini belirtti.
Danıştay’a müracaat ederek itiraz edeceklerini ifade eden Ercengiz şu şekilde konuştu: “Soruşturma izni verilmiş olması bizim bu işte suçlu olduğumuz anlamına gelmez. Yapacağımız yazılı savunmayla, 10 gün içerisinde Danıştay’a müracaat edip, soruşturma izni verilmesi talebinin ortadan kaldırılmasını isteyeceğiz. Kaldı ki benimle ilgili olan bölümde ben müteselsiyen sorumluyum. Bunu yapan harita mühendisiyle ilgili bir şikayet dolayısıyla belediyemiz sorumlu tutuluyor. Mesele en başından beri siyasileştiriliyor. Eğer Danıştay bizim savunmamızı kabul etmez, yargılansın derse ondan sonra yargıya intikal edecek. Yargıda da haklarımızı savunacağız.”