21 Eylül 2024 Cumartesi
İstanbul 22°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Bursa, ahududu üretiminde öncü

Geçen yıl Türkiye'nin ahududu üretiminin yüzde 97'sinin gerçekleştirildiği Bursa'da çiftçilerin hasat mesaisi sürüyor.

Bursa, ahududu üretiminde öncü
A+ A-

Çiftçilerin verimli ve dayanıklı "polka" cinsine yönelmesiyle üretim alanı son 5 yılda 4 bin 900 dekardan 7 bin 247 dekara yükseldi. Geçen sene 5 bin tona yaklaşan rekoltenin ise bu yıl 6 bin 900 tona çıkması bekleniyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, Bursa'nın 40 çeşit meyve üretimiyle Türkiye'nin önemli merkezleri arasında yer aldığını söyledi. Ahududunun ticarete konu olmasının son 5-10 yılda gerçekleştiğini anlatan Aygül, Türkiye'nin geçen yıl ahududu üretiminin 5 bin 93 ton olduğunu, bunun 4 bin 937 tonunun Bursa'dan karşılandığını aktardı.

Bu seneki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aygül, şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'nin toplam üretimi 7 bin tonun üzerinde bekleniyor. Böyle olunca da bizim bu 6 bin 900 tonluk üretim değerimiz oldukça büyük önem arz ediyor. Bursa ilimizde birçok gıda sanayi sektörü gelişmiş olduğundan ahududu bu sektörde de ham madde olarak kullanılmaktadır. Hem tatlandırıcı hem aroma verici hem de lezzet verici olarak. Bu da ahududuyu daha cazip hale getirmektedir. Böyle olunca üreticilerimiz de para kazanırsa elbette o iş büyür. El birliğiyle bu sektörü daha da büyüteceğiz."

Kaynak: AA
Bursa tarım ve orman il müdürlüğü hamit aygül