Bursalıların dikkatine! 3 günlük bayram tatilini yolda harcamayın! İşte Ramazan bayramında Bursa ve çevresinde gezilecek yerler...
Bursalıların dikkatine! Bayram tatilini yolda harcamayın! Sizler için 2 ayrı liste hazırladık; Bursa çevresindeki gezilecek yerleri ve Bursa sınırları içerisinde gezilecek yerleri listeledik. Kamp, konaklama, piknik imkanlarını değerlendirdik. Listede göller, mağaralar, antik kent de bulunuyor...
Ramazan bayramı tatilini yolda harcamayın. Bursa ve çevresinde gezilecek yerleri sizler için listeledik. Liste içerisindeki gezilecek yerlerde kamp yapılabilir mi, piknik veya mangal olur mu gibi soruları da yanıtladık. Giriş ücretlerine değindik. Bursa'ya olan mesafeleri belirttik. Önce "Bursa çevresi gezilecek yerler" listesini; sonra da "Bursa'da gezilecek yerler" listesini göreceksiniz. İşte o listeler:
1. Bursa çevresi gezilecek yerler
Pelitözü Göleti
Bursa'dan 1,5 saatte varılabilir. Piknik yapılır ancak ateş yakmak yasak. Kamp yapmaya müsait bir gölet Pelitözü. Mangalınız yoksa çevredeki kafe ücretli olarak veriyor. Giriş ücreti yok. Bölgede restoran da var. Ulaşımı kolay ve araç park etme sorunu da yok. Karavan parkı için de uygun.
Harmankaya Kanyonu
Gölpazarı yolundan gitmekte fayda var. Çevresinde tesis yok bu nedenle yiyecek içecekleri önceden hazırlamak gere. Saklı kalmış bir cennettir. Bursa'ya 135 km ötede bulunuyor. Marmara bölgesinin en derin ve en uzun kanyonudur.
Bozcaarmut Gölü
Bilecik'te, Pazaryeri ilçesinin Bozcaarmut Köyünde bulunuyor. Bursa'dan yaklaşık 1,5 saatte varılıyor. Bursa'ya mesafesi 93 km. Dizel bir araç ile gelirsenize ortalama 5 litre, benzinli bir araç ise 7 litre yakıt tüketir. Bölgede tesis yok ancak kamelya ve banklar mevcut. Piknik yapmak için uygun. Olta balıkçılığı yapılıyor, av sezonuna dikkat etmek gere. Giriş ücretsiz. Gölü ziyaret edenlerin deneyimlerine göre kamp yasak.
Musaözü Tabiat Parkı
Bursa'dan 2 saatte gidilebilir, arasındaki mesafe 158 km'dir. Bölgede kamp alanı vardır. Mangal ve piknik için uygun, mesire alanıdır. Pazar günü kapalı. Yol güzergahı da iyidir. Karavan parkına da uygun. Giriş araç başı ücretlidir, üstü kapalı oturma yerleri, tuvalet, mescit, çeşme ve çocuklar için küçükte olsa oyun park alanı var. Erken saatte varmanız tavsiye edilir.
Aizonai Antik Kenti
Antik kent içerisinde farklı birçok tarihi kalıntı bulunmakta olup, açık hava müzesi niteliğinde sergileniyor. İçerisinde bulunan yapılar arasında dünyanın ilk borsa merkezi, Zeus tapınağı ve yine dünyanın en iyi şekilde korunmuş tiyatro ve stadyum kompleksi gibi yapılar da bulunuyor. Bursa'dan 3,5 saate varılır. Dizel araçta 10 litre, benzinli araçta 12 litre yakıtınız gider.
Antik kent hakkında hazırladığımız içeriği de okuyabilirsiniz:
Domaniç Ormanları
Bursa'dan 1,5 saatte varılır. Dünyada yalnızca bu ormanda görülen ağaç türleri var! Anadolu Selçuklu Uç Beyi olan Ertuğrul Gazi’nin yaz aylarını burada geçirdiği biliniyor. Kamp için de uygun. Hem Osmanlı tarihine hem de doğaya doymak isteyenlerin tercihidir Domaniç.
Simav Gölcük Yaylası
Bursa'dan 3 saatte gidilir. Yayla gölünün manzarası harika! Çadır ve karavan için de uygun ancak ücret alınmakta. Gidenlerden edinidğim bilgiye göre bölge epey temiz ve bakımlı. Tuvalet var, çeşmeler var. Alelade yerlerde ateş yakılmasın diye özel ateş yakılabilir alanlar da yapılmış.
Kamp veya karavan tercih etmiyorsanız yaylada bulunan göl manzaralı taş konalarda kalabilirsiniz. Sıcak suyu ısıtması da bulunuyor. Ayrıca tesis ve restoran da var, yürüyüş parkurları da mevcut. Göl balıkçılığı da yapılıyor. Ve en önemlisi sayılabilir bazılarınız için; telefon çekiyor!
Yeniköy Peri Bacaları
Bursa'nın 3 saat ötesinde peri bacaları olduğunu biliyor muydunuz? Gölcük Yaylası'na uğramışken burayı da gezmeden dönmeyin. Üstelik girişler ücretsiz...
Sudüşen Şelalesi
Bursa - Yalova sınırları içerisindedir. Bölgede alabalık tesisi var. Bölgeye giderken dağ yolunu kullanırsanız dikkat edin, dağdan düşen kaya parçaları oluyor. Şelalede yüzenler var ancak girmeden önce dikkat edin. Yürüyüş parkuru iyidir. Sudüşen Şelalesi'ne doğru seyahat ederken eşsiz bir baraj gölü ve Marmara Denizi size eşlik edecek , buraları da görebilirsiniz. Şelaleye giriş ücreti bulunuyor. Aynı zamanda bir mesire alanıdır, piknik yapılıyor.
Erikli Şelalesi
Bursa merkezden 75 km yakınlıktadır. Çadır kampı yapmayı düşünenler bünyesinde çadır alanı için özel işletmesi bulunduğu için Erikli Şelalesi'nde kamp yapmak mümkün! Otoparkı, tuvaleti ve kafeterya da bulunmaktadır. Yakınlardaki Delmece Yaylası ve Dipsiz Göl ise bölge seyahat sırasında keşfedebililir. Yaylası, kamp alanı, kafeteryası, tuvalet imkanlarıyla birçok hizmeti bulunur.
Erikli Şelalesi hakkında detaylar:
Dipsiz Göl
Kendi içinde Büyük Dipsiz Göl ve Küçük Dipsiz göl olarak ayrışır. Bursa'dan 1,5 saatte gidilir. Bölgede piknik yapılır. Harika bir göl manzarasına sahip. Bölgeye ziyaret edenlerden edindiğim bilgiye göre kamp yapanlar da var. Turizm sezonu açılınca giriş ücreti alınıyor. Göle giden yol dar ve virajlı, dikat etmenizde fayda var. Gölde bir tesis bulunmuyor, yiyecek içeceklerinizi alıp gelin. Gezip gördükten sonra çöplerinizi almayı unutmayın etmeyin lütfen, doğamız kirlenmesin...
Manyas Kuşgölü
Bursa üzerinden 1,5 saatte gidilir. Giriş ücreti var. Pazartesi günü hariç sabah 9 akşam 6 saatleri arasında açık.
a. Manyas Kuşgölü özellikleri nelerdir?
Marmara Denizi'nin güneyinde yer alan geniş ve sığ bir tatlı su gölüdür. En derin yeri dört metre civarında olup ortalama derinliği 1–2 metredir. Koloidal kil içerdiği için suyu sürekli bulanıktır.
b. Manyas Kuşgölü ne ne zaman gidilir?
Kuş cennetinde kuş yaşamının ilgi çekici dönemlerini izleme imkanı, mart - temmuz ve eylül - ekim ayları arasındadır.
c. Manyas gölünde ne yapılır?
Manyas'a gelenler, Kuş cennetinde bulunan gözlem kulelerine çıkılarak, dürbünlerle ve kameralarla gölde bulunan kuşlar izlenmelidir. İsteyenler, Manyas'ı kayıklarla gezebilir, kuşları daha yakından görebilir.
Şahindere Kanyonu
Bölgede piknik alanı var. Sabah 08:00 akşam 21:00 saatleri arasında açık. Bursa'dan 3 saatte gidilir. Kaz Dağı Milli Parkı'nda bulunur. Yakınlarda konaklama yerleri ve kafe restoran da var.
2. Bursa'da gezilecek yerler
İznik Gölü
Bursa il sınırları içerisinde İznik ilçesinde bulunur. Göl kenarında temiz havada tatlı su balıkları tadabileceğiniz balık restoranlar, çay bahçeleri ve kafeler de hizmet veriyor. Bölgede uçurtma sörfü, deniz paraşütü, kano ve yelken gibi su sporları da oluyor. İznik Gölü Türkiye'nin 5. en büyük tatlı su gölüdür. Kamp alanları, bungalov ev ve oteller bulunuyor. Bölge yakınlarında restoran ve kafeler de var. Bölgede nisan ayında kiraz çiçekleri açıyor. Görmeyi sakın unutmayın!
Gölyazı
Bursa merkezine 44 kilometre uzaklıkta yer alan Gölyazı, Uluabat Gölü kıyısında kartpostal güzelliğinde manzazaralar sunuyor. Bir köprü ile karaya bağlanan Gölyazı’nın tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanıyor ve belde, özellikle Roma döneminden önemli tarihi hazinelere ev sahipliği yapıyor. Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de güzel konumu ve büyüleyici doğasıyla her zaman ilgi çeken bir yerleşim yeri olan Gölyazı’ya mübadele sonrasında Selanik'ten gelen göçmenler yerleşti ve günümüzde de nüfusun büyük bölümünü Selanik göçmenleri oluşturuyor.
Uluabat Gölü
Bursa'ya sadece 30 kilometre uzaklıkta, 136 kilometrekare büyüklüğündeki bir tatlı su gölü olan Uluabat Gölü, zengin kuş çeşitliliği ile ünlü ve Türkiye'nin en etkileyici doğal güzelliklerine sahip göllerinden biri. Hem hafta sonu gezileri hem de doğa içinde tatil yapmak ve yürüyüşe çıkmak için gidebileceğiniz Uluabat Gölü; ringa, tatlı su kefali, yayın ve kerevit balıklarıyla dolu olduğu için küçük sandallarla çıkılan balık avına turları ve olta balıkçılığı yapmak için de Bursa’da uğrayabileceğiniz en güzel yerlerden biri.
Kocayayla
Uludağ'ın incisi olarak bilinen Kocayayla, Bursa'nın en büyük ve en sevilen mesire alanı. Keles ilçesinin 4 kilometre uzağında yer alan ve çevresi karaçam ormanlarıyla çevrili yemyeşil Kocayayla, aynı zamanda 400.000 metrekare alanıyla Türkiye'nin en büyük yaylalarından biri. Bursa merkeze olan yakınlığıyla tercih ediliyor. Yayla, spor alanları, kır kahveleri, çocuk oyun alanları ve yürüyüş parkurlarıyla çevrili.
Oylat Mağarası
Dünyanın keşfedilen en eski mağaralarından biridir. 3 milyon yıl önce oluşmuş. Oylat Mağarası, İnegöl ilçesine 17 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Mağaracılık tutkunlarının yanı sıra tarih ve arkeoloji meraklılarının da çok ilgisini çeken bu devasa mağaranın koridorları 95 metre yükseklikte. Oylat Deresi'nin batısındaki yamaçlara asılı duran, yürüyüş alanları ve özel aydınlatmalarla gezmeye uygun hale getirilen Oylat Mağarası’nın içindeki binlerce yılda oluşmuş sarkıtlar, dikitler ve mağara göletleri, insanı hayrete düşürüyor...
Karacabey Longoz Ormanları
Karacabey Longoz Ormanı, ülkemizin önemli bir tabiat cennetidir. Türkiye'nin en büyük 2. longoz ormanı olan ve ev sahipliği yaptığı ak pelikan, kara leylek, flamingo, kuğu gibi 250'den fazla kuş türü ile bilinen Karacabey Longozu; kar sularıyla beslenen şirin dereleri, çeşit çeşit kuşları görebileceğiniz sazlıkları, iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları, kamp alanları ve bisiklet yollarıyla tercih ediliyor. Ayrıca kuş gözlem kulesi de var.
Bursa içerisinde olan diğer görülecek yerler ise şöyledir;
Aras Şelalesi
Dağyenice Göleti
Ericek Göleti
Sadağ Kanyonu
Tuzaklı Köyü
Tacir Kanyonu
Kösehoroz Şelalesi
Kestel
Alaçam Şelalesi ve Kanyonu
Saitabat Şelalesi
Dahil etmemi istediğiniz bir yer olursa lütfen yorumda belirtiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederim.