Çad’da Batı destekli kanlı terör saldırısı
Çad'da Savunma ve Güvenlik Güçleri üssüne terör saldırısı düzenlendi. Cihatçı Boko Haram terör örgütünün gerçekleştirdiği ifade edilen saldırıda 40'tan fazla askerin öldüğü söylendi
Çad Gölü yakınlarında bulunan Savunma ve Güvenlik Güçleri üssüne pazar günü düzenlenen terör saldırısında, 40'tan fazla askerin öldüğü duyuruldu. Saldırıyı cihatçı Boko Haram terör örgütünün gerçekleştirdiği ifade ediliyor. Libération gazetesinin askeri kaynaklara dayandırdığı haberine göre, saldırıda 20 kişi yaralandı ve ölenler arasında birliğin komutanı da bulunuyor.
Çad Cumhurbaşkanlığı tarafından pazartesi günü yapılan açıklamada, “Lake vilayetinin Kaya bölümünde Ngouboua'nın batısındaki bir ada olan Barkaram'da bir Savunma ve Güvenlik Kuvvetleri üssüne bir saldırı düzenlendi.” denildi.
Açıklamada, Cumhurbaşkanı Mahamat Idriss Deby Itno’nun sabah erken saatlerde olay yerine gittiği ve “saldırganları son mevzilerine kadar takip etmek ve avlamak için ‘Haskanite’ operasyonunu başlattığı” ifade edildi.
Nijerya, Nijer, Kamerun ve Çad’ın birleştiği Çad Gölü bölgesi 15 yıldır Boko Haram ve onun ayrılıkçı grubu Batı Afrika İslam Devleti (ISWAP) için bir kale olmaya devam ediyor. Boko Haram'ın 2009 yılında Nijerya'da ortaya çıkmasından bu yana, yaklaşık 40 bin kişi yaşamını yitirdi ve bölgeden iki milyondan fazla sivil göç etti. Mart 2020'de Bohoma üssüne yapılan benzer bir saldırıda yaklaşık 100 Çad askeri katledilmişti.
ABD VE FRANSA
Afrika’da özellikle Sahel bölgesinde (Mali, Burkina Faso, Nijer ve Çad) ayrılıkçı ve cihatçı terör örgütleri başını ABD’nin çektiği Batılı emperyalist ülkelerin kullandığı en önemli araçlardan biri olmuştur. İşgallerle, darbelerle, etnik ve dini temelde oluşturdukları terör örgütleri ile kışkırtma ve istikrarsızlık yaratarak bu ülkeler üzerindeki etkilerini sürdürmeye çalıştılar.
2011’de Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'nin NATO tetikçisi Fransa tarafından katledilmesiyle başlayan Afrika’da terör örgütlerinin özellikle Sahel bölgesine yayılması ABD ve Fransa desteğiyle olmuştu.
Son yıllarda Mali, Burkina Faso ve Nijer’de yenilen, askerleri kapı dışarı edilen ve üsleri kapatılan Fransa bölgede kendi kurdukları, eğittikleri ve finanse etikleri ayrılıkçı ve cihatçı terör örgütlerini yeniden harekete geçirdiği görülüyor.
İŞGALCİLER KOVULDU ÜSLERİ KAPATILDI
Nijer'in askeri lideri General Abdurrahman Tiani, 10 Aralık 2023 tarihli röportajında, Fransa’nın Sahel bölgesindeki terörizmin “sponsoru” olduğunu söylemişti: “Yangına benzinle müdahale edemezsiniz. Bize göre terörizm ateşi Fransa'nın terörizme verdiği destekle körükleniyor” demişti.
Yine, Nijer Başbakanı Lamine Zeine, ABD'nin Afrika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Molly Phee'ye Mart 2024’de Niamey ziyaretinde yaptıkları görüşmede "Teröristler insanlarımızı öldürürken ve toplulukları yakıp yıkarken Amerikalılar bizim topraklarımızda durup hiçbir şey yapmadı.
"Topraklarımıza gelip teröristlerin bize saldırmasına izin vermek bir dostluk göstergesi değildir. ABD'nin Ukrayna ve İsrail'de olduğu gibi müttefiklerini savunmak için neler yaptığını gördük” dedi.
Bu görüşmeden sonra da Nijer ile ABD arasında ipler koptu. ABD üssü kapatıldı ve askerleri ülkeyi terk etti.
Mali, Burkina Faso ve Nijer’de Fransız işbirlikçisi iktidarların devrimci subaylar tarafından yıkılmasından sonra Fransız üsleri kapatıldı ve askerleri ülkeden çıkarıldı. Çad’ın Fransız ve ABD askerlerini ülkesinden çıkarması üzerine cihatçı terör örgütlerinin saldırılarını artırdığı görülüyor.