Çalışanlar uzaktan ve hibrit çalışmayı sevdi
Uzaktan ve hibrit çalışma, iş arayanlar ve çalışanlar için çok önemli bir etken ve artık geri dönüşü olmayan bir eğilim. Grafton Direktörü Tok, ‘Çalışanların iş ve yaşam dengeleri açısından daha iyi bir fırsat sunuyor, daha mutlu ve üretken çalışanlar kazanmamızı sağlıyor.’ dedi.
Kovid-19 küresel salgını döneminde "yeni normal" çalışma düzeni uzaktan ve hibrit çalışma modeli oldu. Gi Group Holding’in markası Grafton'un raporunu değerlendiren Grafton Direktörü Sancar Tok, insan kaynakları (İK) liderlerinin yüzde 95'inin salgın sonrasında çalışanlarının en azından bir kısmının uzaktan çalışmaya devam edebileceği konusunda hemfikir olduğuna dikkat çekti.
YETENEK AÇIĞINDA 4 YAPI TAŞI
Grafton'un hazırladığı uzaktan ve hibrit çalışma raporu, yetenek açığında rekabetçi kalmak isteyen şirketler için 4 yapı taşı ortaya koydu. Bunları "doğru araçları ve koşulları sunmak", "yöneticilerin desteklenmesi", "entegrasyon" ve "esneklik" olarak sıralayan Grafton Direktörü Sancar Tok şunları kaydetti:
“Günümüzde şirketlerin pazardaki rekabet gücü insanlara ve onların becerilerine dayanıyor. Şirketler artık bu konuda daha bilinçli. Aslında, iş birimleri ve İK arasında sürekli bir diyalog içinde yetenekleri çekme ve tutundurma stratejileri geliştiriyorlar. Yapılan araştırmalara göre; İK liderlerinin yüzde 95'i pandemi sonrasında çalışanlarının en azından bir kısmının uzaktan çalışmaya devam edebileceği konusunda hemfikir. Uzaktan ve hibrit çalışma, günümüzde iş arayanlar ve çalışanlar için çok önemli bir etken haline geldi ve geri dönüşü olmayacak bir trend olarak görünüyor.”
UZAKTAN ÇALIŞMA ÇALIŞAN DEVRİNİ AZALTTI
Grafton’un yeni raporunda yeni çalışma düzeninin neden kalıcı olacağına dair tespitleri şöyle:
- Yöneticilerin yüzde 63'ü ve çalışanların yüzde 74'ü genel olarak olumlu bir uzaktan çalışma deneyimine sahipler.
- Yeni modelin işyerlerindeki sirkülasyonu doğrudan etkilediği ve uzaktan çalışma modeline geçişin, çalışan devrini yüzde 12 oranında azalttığı görülüyor.
- Yapılan araştırmaları şirketlerin yüzde 89'unun esnek çalışma konusunda önlemler uyguladığını gösteriyor.
- Çalışanların yüzde 54'ünün daha fazla esneklik sunan bir iş bulmaları halinde işlerini değiştireceklerini söylemesi şirketlerin esnek çalışma önlemleri alarak doğru strateji uyguladıklarına işaret ediyor.
DAHA MUTLU ÇALIŞANLAR
Tok, işverenler açısından yüzde 32 maliyet tasarrufu, yüzde 34 daha iyi iş-yaşam dengesine bağlı olarak çalışanı elinde tutma oranı, yüzde 46 esneklik, yüzde 41 işe gidip gelme -ulaşım sürelerinde azalma ve yüzde 30 verimlilik artışı gibi önemli faydalar sağladığını söyledi.
Tok, "Uzaktan çalışma çalışanların iş ve özel yaşamlarını dengelemeleri açısından daha iyi bir fırsat sunuyor, bu da genel olarak daha mutlu ve üretken çalışanlar kazanmamızı sağlıyor." dedi.