23 Eylül 2024 Pazartesi
İstanbul 18°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Canan Karatay doğal antibiyotik dedi! Her gün bir fincan tüketen hastane yüzü görmüyor…

Kalp ve İç Hastalıkları profesörü olan Canan Karatay, kendisini sağlıklı beslenme konusunda toplumu bilgilendirmeye adamış bir bilim insanı. Dobra ve samimi yaklaşımıyla gönülleri fetheden Karatay'ın zeytinyağının faydaları ve kullanımı ile ilgili önerilerini sizin için derledik.

Canan Karatay doğal antibiyotik dedi! Her gün bir fincan tüketen hastane yüzü görmüyor…

Canan Karatay, zeytinyağını tanımlarken kendisine özgü ve etkileyici ifadeler kullanır. Zeytinyağından kimi zaman zeytin meyvesinin suyu kimi zaman tabiatın anne sütü olarak bahseder. Faydalarını anlatırken ise önemli bir noktaya vurgu yapar: "Zeytinyağını sofranızdan ve hayatınızdan eksik etmeyin." Gelin, şimdi Canan Karatay'ın paylaştığı zeytinyağının insan sağlığına yararları ve kullanım şekilleriyle ilgili bilgileri beraber inceleyelim.

Canan Karatay doğal antibiyotik dedi! Her gün bir fincan tüketen hastane yüzü görmüyor… - Resim : 1

CANAN KARATAY ZEYTİNYAĞI ÖNERİSİ VE FAYDALARI

Soğuk Sıkım Organik Zeytinyağının Faydalar

Canan Karatay, işlenmiş zeytinyağı yerine soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen zeytinyağının tüketilmesini tavsiye eder. Bu yöntemle üretilen zeytinyağında vücut için gerekli olan mineral ve vitaminlerin korunduğunu dile getirir. Karatay'ın zeytinyağının faydaları ile ilgili aktarımlarını şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Zeytinyağı, bağırsaklardaki florayı düzenler. Ayrıca bu mucizevi yağ, bozuk bağırsak florasının tetiklediği Alzheimer,
  • Parkinson ve Demans hastalıklarını ve kabızlığı önleyebilir.
  • Her derde deva zeytinyağı, bağışıklık sistemini güçlendirip vücudun direncini artırır.
  • Karaciğer yağlanmasını gidermeye yardımcı olan zeytinyağı karın bölgesinde yağların erimesine de katkı sağlar.
  • Güçlü bir antioksidan olarak bilinen zeytinyağı, başta meme kanseri olmak üzere tüm kanser türlerinin riskini azaltabilir.
  • Zeytinyağı, kolesterolü ve trigliseridi düşürebilir.
  • Glisemik indeksi sıfır olan bu yağ, şekeri ve insülini yükseltmez. Bu sayede zeytinyağı tüketenler şeker hastalığına karşı daha dirençli olur.
  • Zeytinyağı içeriğindeki prebiyotiklerle özelliğiyle bağırsaklardaki dost bakterileri besler.
  • Soğuk sıkım organik zeytinyağı, ürik asidi düşürmeye yardımcı olur.
  • Zeytinyağı, adalelerdeki mikro yırtılmaları, kemik, kıkırdak ve hücrelerdeki hasarları iyileştirebilir.
  • Âdeta şifa deposu olan zeytinyağının ağrı giderici etkisi de bulunur.
  • Zeytinyağı, midedeki asitliği düzenleyerek reflüyü önler.

Cilt sağlığı için zeytinyağı

Zeytinyağının mikrobiyomu güçlendirerek cilt hastalıklarına karşı koruma sağladığını belirten Karatay, bizzat güneş kremi yerine zeytinyağı kullandığını da söyler. Bazı ülkelerde zeytinyağının eczanelerin güzellik reyonlarında yüksek ücretlere satıldığını, kıymetinin iyi anlaşılması gerektiğini de ekler. Yumuşak ve kadife gibi bir cilde sahip olunması için yüz başta olmak üzere cildin her yerine zeytinyağı sürülebileceğini belirtir. Zeytinyağından üretilmiş kalıp sabunları çocuklar dâhil herkesin kullanmasını tavsiye eder.

Canan Karatay doğal antibiyotik dedi! Her gün bir fincan tüketen hastane yüzü görmüyor… - Resim : 2

Fayda artırıcı özellikleri

Canan Karatay, zeytinyağıyla ilgili bir konunun altını daha kalın harflerle çizer. Profesör doktor Canan Karatay, salatalarda kullanılan yeşilliklerdeki vitaminlerin vücut tarafından emilmesi için zeytinyağı kullanımının çok önemli olduğunu söyler. Özellikle yağda eriyen A, D, E, K ve C vitaminlerinin aktive olması için zeytinyağı kullanılması gerektiğini de belirtir.

Zeytinyağını nasıl ve ne kadar tüketmeli?

Canan Karatay, prensip olarak ölçü vermekten kaçınır. Bünyenin ne kadar tüketebileceği konusunda bireylerin vücutlarını dinlemeleri ve anlamaları gerektiğini söyler. Yine de kendisinin sabah ve akşam birer kahve fincanı zeytinyağı tükettiğini belirtir, yaşlılara da aynısını önerir. Yemeklerde de uygun ölçüde kullanılmasını tavsiye eder.

Son Dakika Haberleri