Canan Karatay "İnsan vücudunda yeri yok" dedi: Yaz aylarında yediğimiz o meyveler...
Prof. Dr. Canan Karatay, yaz aylarının gelmesi ile çok sık tükettiğimiz meyveler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Karatay, o meyvelerin tüketilmesinin insan sağlığına çok büyük zarar verdiğini açıkladı 'İnsan vücudunda yeri yok' dedi.
Beslenme ile ilgili ezber bozan açıklamaları ile bilinen Prof. Dr. Canan Karatay, çok önemli bir konu hakkında uyarıda bulundu. Yaz mevsiminde çok sık tüketilen besinlerle ilgili yapılan bir hataya dikkat çeken Karatay, "İnsan vücudunda yeri yok" diyerek görülmeyen tehlikeye işaret etti.
Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay, insan sağlığı açısından beslenmeye yönelik yaptığı açıklamalara bir yenisini ekledi. Karatay, yaz meyvelerinin sağlık üzerindeki olumsuz etkisini açıkladı. Bu meyveleri çok tüketmenin sanıldığının aksine çok riskli olduğunu ve karaciğer yağlanması ve daha pek çok sağlık sorununa sebebiyet verebileceğini dile getirdi.
O MEYVELERDEKİ GİZLİ TEHLİKE
Karatay, açıklamasında "Üzüm, incir, karpuz ve kavun ürik asidi en çok yükselten, şeker dengesini en çok bozan meyvelerdir. Hepsinin içinde maalesef bilhassa meyveli olanlarda, bromür (kimyasal bileşen) denilen bir zehir var. Bütün vücutta bu hastalıkları başlatan da bromür. Bunun insan vücudunda yeri yok" ifadelerini kullandı.
Kalp krizinin sebebinin ürik asit yüksekliği olduğunun altını çizen Karatay, "Ürik asidi yükselten meyveler ise kavun ve karpuzdur. Şimdiki kavun ve karpuzların genetiğiyle oynandığı için ürik asidi yükseltir" dedi. "İçerisindeki yüksek fruktoz nedeniyle karaciğeri yağlandırır. Kalp krizi ve felç sebebi kolesterol değil, ürik asit yüksekliğidir. Ürik asidinize ve trigliseridinize baktırın. Yalnızca kavun ve karpuz değil; pekmez, bal, gazlı içecekler ve alkol de ürik asidi yükseltir" diyen Karatay, özellikle beyaz duta çok dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Mürdüm eriği gibi koyu renkli meyvelerin tercih edilmesini önerdi.
ŞEKER HASTALARI KESİNLİKLE TÜKETMEMELİ
Karatay, "Kavun ve karpuz karaciğeri yağlandırır, sağlığına dikkat etmek isteyen insanlar, kavun ve karpuz tüketirken dikkat etmelidir. ''Neden ben bulanık görüyorum?'', ''Kafam neden bulanık?'' ve ''Neden uykudan kalkamıyorum?'' diyenler kavunu ve karpuzu özenli tüketsin. Hele şeker hastaları, karpuza ve kavuna dokunmamalı" ifadelerini kullandı.
Kaynak: ahaber.com.tr