Cannes Film Festivali'ne işçi eylemleri damga vuracak!
Cannes Film Festivali sezonluk işçilerin hakları nedeniyle grev engeli ile karşı karşıya. İşçiler, Fransa genelindeki festivallerde hükümetin serbest çalışanlara yönelik muamelesini protesto edecek.
Cannes Film Festivali önümüzdeki hafta başlayacak. Festival, Fransız hükümetinin sezonluk film festivali çalışanlarına uyguladığı muamelenin değiştirilmesini talep eden projeksiyon görevlileri, kat sorumluları ve basın temsilcilerinin protesto gösterilerine sahne olabilir.
CANNES'DA SAHNE BU KEZ ONLARIN OLACAK
Fransa'nın Côte d'Azur bölgesinde düzenlenen festival daha önce sadece bir kez, Mayıs 1968'de başlayan öğrenci protestoları ve işçi grevleri sırasında büyük bir grev eylemiyle karşı karşıya kalmıştı.
Bu yıl 200'den fazla çalışanı temsil eden Sous les Écrans la Dèche (Ekranların Arkasındaki Yoksulluk) adlı bir kolektif, hükümetin Fransa genelindeki festivallerde serbest çalışanlara yönelik muamelesi nedeniyle grev çağrısında bulundu.
Bu işçiler arasında projeksiyon görevlileri, program yapım görevlileri, gişe çalışanları, lojistik müdürleri, kat yöneticileri, şoförler, dekoratörler ve basın görevlileri yer alıyor.
Kolektif, hükümetin işsizlik yasalarında yapmayı önerdiği son değişikliklerin, birçok vasıflı film festivali çalışanının geçinmesini imkansız hale getireceğini söyledi.
İşçiler Fransa'daki film festivallerinde kısa dönemli, sezonluk sözleşmelerle işe alınıyor. Ancak Fransa'nın kültür sektöründeki serbest sanatçılar, sanatçılar ve teknisyenlere yönelik özel işsizlik sigortası programı kapsamına girmiyorlar. Bu program maaşları asgari ücrete yükseltiyor ve işsiz kalınan dönemlerde devlet desteği sağlanmasını öngörüyor.
GREV HAZIRLIKLARI BAŞLADI
Kolektif, Fransız işsizlik sisteminde Temmuz ayı başında yapılacak değişikliklerin sezonluk film festivali çalışanlarını daha da zor durumda bırakacağını ve işsizlik yardımı talep etme sınırının yükseleceğini belirtiyor.
Kolektif sözcüsü şunları söyledi: “Birbiri ardına mesleklerimizden vazgeçmek zorunda kalacağız ve bu da zaten personel bulmanın zor olduğunu söyleyen bu film festivallerini tehlikeye atacak. Grev Cannes açılışını riske atmayacak, ancak festival sırasında aksaklıklar yaşanabilir.”
İşçiler, festivalin ilk haftasında ekonomi bakanlığı temsilcilerinin yanı sıra Cannes'ın kilit personeliyle bir toplantı yapılmasını talep ediyor.
Serbest çalıştırılan işçilerin temel talepler arasında ise festival çalışanlarının korunmasına yönelik somut planlar hazırlanması için hükümetten taahhüt alınmasını yer alıyor.
CANNES TALEPLERİ HAKLI BULUYOR
Cannes Film Festivali, bazı çalışanların karşılaştığı “zorlukları” kabul ettiğini ve tüm tarafları “pazarlık masası etrafında bir araya gelmeye” teşvik ettiğini açıkladı.
YENİ BİR 'ME TOO' HAREKETİ Mİ BAŞLAYACAK?
Bu arada, Fransız sinemasında yeni bir #MeToo hareketi hız kazanırken, etkinlik sırasında Fransız medyası tarafından yeni cinsel taciz ifşalarının yayınlanması halinde festivalin etkilenebileceğinden korkuluyor.
Cannes Film Festivali Başkanı Iris Knobloch Paris Match'e verdiği demeçte festivalin #MeToo hareketine karşı “son derece dikkatli” olduğunu ve “durumu yakından takip ettiğini” söyledi. Knobloch, festivalde bir filmin sunumunda yer alan herhangi birinin iddiaların hedefi olması halinde, “yönetim organımıza ve ilgili farklı taraflara danışarak, duruma göre doğru kararın alınmasını sağlayacağız. Ancak gösterilen filmin de dikkate alınacağını çünkü “asıl yıldızın eser olduğunu” söyledi.