Cari dengeden sonra bütçe de fazlaya döndü
Eylül ve ekim aylarında Türkiye 3.6 milyar dolarlık cari fazla verdi. Ekim ayında oluşan 17.4 milyar TL'lik bütçe açığı ise kasımda 32 milyar TL fazlaya döndü. Piyasalar sarsılırken makro göstergelerdeki dengelenme dikkat çekti

Dolar kuru pazartesi günü yapılan müdahaleye rağmen dün yeniden 14.70 TL'nin üzerine çıktı. Kurdaki tansiyonun düşmemesi piyasada öngörülebilirliği zora sokuyor. Bunun yanında Merkez Bankası'nın faiz indirimleri ile başlayan piyasalardaki dalgalanmanın makro dengelerde ise farklı bir yansımasını görüyoruz. Eylül, ekim ve kasım ayları özelinde baktığımızda eylülde 23.5 milyar TL, ekimde 17.4 milyar TL açık veren merkezi bütçe kasımda 32 milyar TL fazlaya döndü. Dün açıklanan kasım dönemi bütçe raporuna baktığımızda aynı ayda faiz dışı fazla 47.3 milyar TL olarak hesaplandı. Ekim ayında ise 3.1 milyar TL faiz dışı açık oluşmuştu. Buna göre son iki ayda açık veren bütçe kasımda fazlaya dönmüş oldu. Bütçe ağustos ayında da fazla vermişti. Kasım ayında bütçe giderleri yüzde 40.9 artarak 135.7 milyar TL'ye çıktı. Bütçe gelirlerindeki artış da yüzde 52.9 oldu. Bütçe kasımda 167.7 milyar TL gelir yazdı. Faiz hariç giderler yüzde 38.7 artarken faiz giderlerindeki artış yüzde 61.4 oldu. Önceki yıllarda yapılan borçlanmaların faturası 2021 itibarıyla daha net görülmeye başladı.
FAİZ DIŞI FAZLADA REKOR ARTIŞ
Kasımda vergi gelirlerinde yüzde 52 artış görüldü. Kasımda sermaye giderlerindeki yüzde 71'in üzerindeki artış dikkat çekti. Kamu tek bir ayda 13.8 milyar TL'lik yatırım harcaması yaptı. Bu tutar yılın ilk 11 ayında yüzde 35.6 artarak 90.8 milyar TL oldu. İlk 11 ayda ise bütçe 46.5 milyar TL açık verdi. Bunun yanında faiz dışı dengede ise 125.4 milyar TL fazla oluştu. Geçen yılın tamamında 172.7 milyar TL'lik bütçe açığı vardı. Bu yıl için ise OVP'de 230 milyar TL bütçe açığı öngörülmüştü. Yılın bitimine tek bir ay kaldığına göre aralıkta 183 milyar TL açık verilmesi mümkün olabilir mi? Yine 2020 yılında 38.7 milyar TL faiz dışı açık olmuşmuştu. Bu yıl için ise öngörülen faiz dışı açık 50.5 milyar TL'ydi. Oysa yukarıda da aktardığımız üzere 125.4 milyar TL faiz dışı fazla verildi. Faiz dışı fazla geçen yıla kıyasla yüzde 4 bin 308 oranında artış oldu.
CARİ TARAF YÜZDE 70 DÜZELDİ
Cari denge tarafındaki değişim de dikkat çekiyor. Eylül ayında 1 milyar 674 milyon dolar fazla veren cari denge, ekimde 3 milyar 156 milyon dolar fazla verdi. Böylece son iki ayda 4.8 milyar dolar cari fazla verildi. Kasım ayında ise dış ticaret açığı yüksek olduğundan cari dengede bir miktar bozulma olabileceği kaydediliyor. Yılın ilk on ayında ise cari açık 8.4 milyar dolara geriledi. 2020 yılının aynı döneminde 28.6 milyar dolar cari açık verilmişti. Cari dengede yüzde 70'nin üzerinde bir düzelme olduğu görülüyor.
MİLLİ GELİRE ORANI NE OLACAK?
Bütçe verilerini yorumlayan Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, “Kamuda tasarruf tedbirlerinin özellikle mal ve hizmet alımları noktasında bütçe giderlerine yapacağı etkiyi izlemeye devam edeceğiz. Büyüme hedeflerinde, hükümet harcamalarının kullanılma şekli ve derecesi bütçe hedeflerinin gerçekleşmesiyle doğrudan alakalı olacaktır.” dedi. Maliye politikasının bu noktada halen devrede olabileceğini düşündüklerini ifade eden Erkan, şunları söyledi: “Faiz giderleri ise, özellikle artan borçlanma maliyetleri kapsamında baskılayıcı bir unsur olabilir. Bu nedenle biz Hazine’nin döviz bazlı borçlanmayı azaltma stratejisini, özellikle iç borçlanma tarafında izliyoruz. Bizim beklentimiz, bu yıl yüzde 3.5 ve önümüzdeki yıl yüzde 3.6’lık bütçe açığı/GSYH oranının sağlanması, 2024 yılından itibaren ise bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 2.6 seviyesine düşmesi yönündedir. OVP’de söz konusu hedefler 2021 ve 2022 için yüzde 3.5, 2023 için yüzde 3.2 ve 2024 için yüzde 2.9 olarak öngörülmüştür.”
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.