Çayırhan özelleştirmesine karşı kadınlar en önde
Çayırhan Termik Santrali’nin varlık satışına karşı tepkiler sürüyor. Maden ve enerji sendikalarının yanı sıra bölge halkı da sesini yükseltmeye başladı: ‘Burası geleceğimiz; vazgeçilene kadar buradayız!’
Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali’nin varlık satışına bölgede yaşayan kadınlar tepki gösterdi. Kadınlar, “Burası bizim geleceğimiz; sattırmayız.” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 17 Eylül’de Resmi Gazete’de yayınlanan ilanla, Ankara’daki Çayırhan Termik Santrali ile Çayırhan Linyit İşletmesi tarafından kullanılan taşınır ve taşınmazların özelleştirileceğini duyurdu.
Santral, 2000 yılında 20 yıllığına CİNER Holding’e devredilmiş, işletme hakkının sona ermesiyle 30 Haziran 2020’de devlete iade edilmişti.
Santralin arazi ve maden sahalarının tamamı yeniden satılığa çıkarıldı. İhale şartnamesi ve tanıtım doküman bedeli 200 bin lira, geçici teminat bedeli 150 milyon lira olarak belirlenen santral için 4 Aralık 2024’e kadar teklif verilebilecek.
Ancak söz konusu işletmenin özelleştirilmeye açılmasına Türkiye Maden İşçileri Sendikası; Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası ile bölge halkı karşı çıkıyor.
İki sendika, perşembe günü Ankara Nallıhan’da bulunan Kömür İşletmeleri A.Ş. (KİAŞ) nizamiyesi önünde büyük bir miting de yapmıştı.
Sendika Başkanları, “Ülkenin geleceğini sattırmayız. Gerekirse kendimizi madene kapatırız.” mesajıyla kararlılıklarını dile getirmişti.
‘ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN’
Aydınlık’a konuşan kadınlar, madende çalışan eşleri, çocukları ve yaşadıkları yer için özelleştirmeye karşı olduklarını kaydetti.
Neriman Karaaslan, satışa kesinlikle karşı çıktıklarını belirterek, "Çocuklarımızın geleceği için satılmasını istemiyoruz. Bizim ve çocuklarımızın geleceği burası. 2020'ye kadar burası özeldeydi, o zaman çalışma koşulları çok kötüydü. Ciner işletirken buraya hiçbir katkısı olmadı. Cebini doldurdu gitti. Burası sattırmayacağız. Satıştan vazgeçene kadar, ne kadar sürerse sürsün buradayız, buradan ayrılmayacağız." ifadelerini kullandı.
‘HUZUR KALMADI’
Hatice Yüksel de "Çayırhanımız için buradayız. Kocalarımız buradan emekli oldu, şimdi evlatlarımız burada çalışıyor. İşçiler tedirgin, satış duyuruldaktan bu yana huzur kalmadı. Bu satışı engelleyen kadar hiçbir yere gitmek yok." dedi.
VATAN PARTİSİ SAHADA
Hem bölge vatandaşı hem de Vatan Partisi Beypazarı İlçe Başkanı Serhat Bayramoğlu da özelleştirmeye karşı olduklarını ve sonuna dek bu mücadelenin içinde olacaklarını dile getirdi. Bayramoğlu, “İşçilerimizin mitinginde de gördük ki hem sendikadan hem işçilerden hem de bölge halkından gelen talep bu varlık satışından derhal vazgeçilmesi. Çayırhan’ın neredeyse 3’te 2’sini satılığa çıkardılar ve biz de buna karşı mücadelede sonuç alana kadar burada olacağız.” ifadelerini kullandı.