Çayırhan işçisi: Tek çözüm satıştan vazgeçilmesi
İşçi yürüdü, hükûmet geri adım attı. Çayırhan Termik Santrali’nin özelleştirilmesi marta ertelendi. Ama emekçiler kararlı. Sendikalar ortak açıklamasında, '3-4 ay sonra nasıl olsa unutulur hesabı yapanlar, yanıldıklarını ilerleyen günlerde anlayacaklar. Tek çözüm bu satıştan vazgeçilmesidir!' dedi
Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmeleri’nin özelleştirilmesine karşı Ankara'ya yürüyen işçiler, 4 Aralık'ta yapılacak varlık satışı ihalesini 4 Mart 2025'e ertelenmesi üzerine yürüyüşe ara verdi. İşçi sendikaları şubat ayı ortalarına kadar müzakere sürecini tekrar başlatma kararı aldı.
Kararı duyuran sendikaların ortak açıklamasında “İhale tarihini erteleyerek, 3-4 ay sonra nasıl olsa unutulur hesabı yapanlar, bu konuda yanıldıklarını ilerleyen günlerde anlayacaklardır. Burada tek çözüm bu satıştan vazgeçilmesidir!” denildi.
Eylemin 9’uncu gününde başlayan yürüyüşle Beypazarı'na kadar gelen işçiler, dün sabah hükümetin geri adım kararını değerlendirerek bir oylama yaptı. Oylamada, işçilerin yüzde 97'si şubat ayına kadar müzakereleri sürdürme kararı aldı.
Kararı, işletmede örgütlü Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Genel Başkanı Nurettin Akçul ile Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Genel Başkanı İrfan Kabaloğlu yaptıkları ortak basın açıklamasıyla duyurdu:
‘TEK ÇÖZÜM VAZGEÇİLMESİ’
“Beypazarı’na yaklaştığımızda, Özelleştirme İdaresi bir duyuru yaparak, ihale başvuru tarihini üç ay ertelediğini açıkladı. Bizler için olumlu gibi görünen bir duyuru olsa da, nihai amacımıza ulaşmış değiliz. Bizler varlık satışının ve özelleştirme kararının tamamen iptal edilmesini talep ediyoruz. İhale tarihini erteleyerek, 3-4 ay sonra nasıl olsa unutulur hesabı yapanlar, bu konuda yanıldıklarını ilerleyen günlerde anlayacaklardır. Burada tek çözüm bu satıştan vazgeçilmesidir!
‘SONUÇ ÇIKMAZSA KALDIĞIMIZ YERDEN DAHA GÜÇLÜ DEVAM’
“Geldiğimiz son durumda, yöredeki kanaat önderleri, siyasiler, esnaf, muhtarlar ve ailelerle görüşmelerimiz sonucu, işçilerimizin de oylama yaparak aldığı karar doğrultusunda, Şubat ayı ortalarına kadar müzakere sürecini tekrar başlatıyoruz.
"Üretime zarar vermemek için işçilerimizle madenimizde ve termik santralimizde üretime devam edeceğiz. Belirlediğimiz tarihe kadar müzakere yolumuz tıkanır ve istediğimiz sonucu alamazsak; Nallıhan-Çayırhan-Beypazarı halkı, STK’lar, milletvekilleri, Türkiye’nin her tarafından bize destek veren vatandaşlar, diğer işletmelerden işçiler ile birlikte, eylemlerimize kaldığımız yerden çok daha güçlü bir şekilde, kararlılıkla devam edeceğiz.
"Taleplerimiz açık, çözüm yolları nettir. Maden ve enerji işçisi bu satışa boyun eğmeyecektir. İzin vermeyecektir. Vatan İçin Biriz, Satışa Karşı Direnişteyiz!”
‘SAVAŞ SONA ERMEDİ’
Yürüyüşün başından itibaren işçilerle omuz omuza yürüyen ve gece işçilerle Beypazarı’nda kalan Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara İl Başkanı Utku Reyhan, işçilerin verdiği kararı şöyle değerlendirdi:
“Özelleştirmeye karşı mücadeleyi bir savaş olarak nitelersek, savaş sona ermedi, bir muharebe kazanıldı. Erteleme kararı da ara başarılardan birisi. Bu mücadele kamuoyuna madende 500 işçinin kendisini yer altına kilitlemesiyle ve ardından santral önündeki işçilerin oturma eylemi başlatmasıyla duyuldu ama bu mücadelenin 2 aylık bir geçmişi var.”
Özelleştirme ilanı yayınlanır yayınlanmaz soluğu Çayırhan’da aldıklarını anlatan Reyhan, “Sendikaların genel başkanlarıyla bir araya gelerek neler yapılabileceğini konuştuk, desteğimizi bildirdik. Her iki sendikanın da konuya hakim olduklarını gördük. Burada eylemi amacından saptırarak başka yönlere sokmak isteyen eğilimlere karşı da ciddi bir disiplin uyguladılar. Başından beri buradayız, işçilerimizin de sendikalara yoğun bir güveni var. Bu da önemli bir durum. Eylemin başarısı bu disiplinden geçiyor.” dedi.
ŞİRKETLERE UYARI
Reyhan, “Buradan o özel şirketlere sesleniyorum. Tekliflerinizi geri çekin. Burası sizin başınıza bela olur. Burada vatanına milletine bağlı, emeğini de savunmaya hazır ciddi bir kararlılık var. Hiç buraya bulaşmayın. Burada verimin düşmesinin sebebi buradaki işçiye değil, devlete aittir. Böyle bir işletme zarar ediyorsa devletin kasıtlı bir müdahalesiyle olmuştur.” mesajı verdi.