Çek mağdurları özgürlük istiyor
24 Mart yaklaşırken yeni bir düzenleme yapılması için Ankara'daki temaslarını sıklaştıran çek yasası mağdurları, Ak Parti Ekonomi İşleri Başkanı Canikli, MHP Grup Başkan Vekili Akçay ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Aydemir ile görüştü.
Ekonomik sıkıntılar yüzünden alacaklarını tahsil edemeyen ve çeki karşılıksız çıkan iş insanlarının gözü Ankara'da. Çeki karşılıksız çıkanların edimlerini yerine getirmeleri için verilen son süre 24 Mart'ta doluyor. Zaman daralırken Çek Yasası Mağdurları Sözcüsü Haydar Zirek de Ankara'daki temaslarını sıklaştırdı. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nurettin Canikli, MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay, Ak Parti Erzurum Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi İbrahim Aydemir ile görüşen Zirek, Aydınlık'a yaptığı açıklamada, “Hükümetimize, 250 bin çek yasası mağduru esnafımız adına yaptığımız çağrılar ve görüşmeler geçen günlerde sonuç verdi ve Sayın Canikli başkanlığında, ekonomi kurulu toplantısı düzenlendi” dedi.
'TEKRAR BİR ARAYA GELECEĞİZ'
“Biz de o toplantıya çağırıldık ve taraf olarak masada yerimizi aldık, ortadaki cenazeyi anlattık ve bu cenazenin ortadan kalkması için masada tek alternatifin çeke hapis cezasının kalkması gerektiği tezini savunduk” bilgisini veren Haydar Zirek, toplantıda sorunların nedenini ve çözüm önerilerini tüm yönleriyle iktidar partisi yetkililerine aktardıklarını ifade etti. “Ekonomi kurulu üyelerinin de bizlere teklifi, bizlerin de harici teklifleri ve önerileri oldu. Bu tekliflerin diğer yönleriyle de görüşülmesi ve karşılıklı değerlendirilmesi üzerine ileri bir tarihe toplantı kararı alındı” diyen Haydar Zirek, şunları söyledi: “Umut ediyoruz ki 24 Mart'ta dolacak olan sürede göz önüne alınarak yasal düzenlemenin ivedilikle yapılması için kısa zamanda yetkililerle tekrar bir araya gelicez ve mutlaka bir konuda uzlaşacağız. Uzlaşmak zorundayız çünkü bir esnafımızın dahi ödeme acziyeti nedeniyle bir gün dahi hapiste yerinin olmadığını biliyor ve bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye'de hiçbir borca hapis uygulanmazken, son dört yılda yaşanan öngörülemez ekonomik sıkıntılar ve pandemi nedeniyle çeklerini ödeyemeyen esnaflarımıza beş yıl hapis tehdidi. Dünya genelinde uygulanmayan ama sadece ülkemizde uygulanan bu ceza sistemi ülkemize yakışmayan bir uygulamadır. Umut ediyoruz ki bu yasal mevzuattan iktidarımız vazgeçecek ve 'çeke hapis cezası kalkmıştır' müjdesi haberini esnaflarımıza en kısa zamanda verecektir ve vermelidir.”
NE SATACAK MAL VAR NE DE SERMAYE
Çek yasası mağdurları adına bu kez erteleme değil şartsız özgürlük istediklerini vurgulayan Haydar Zirek, “Biz iş insanları aslında tezgahtaki malını satmakta uzman insanlarızdır ama sanırım yaşadığımız süreçte en başarısız dönemimizi yaşıyoruz. Çünkü elimizde satacak mal ve ortaya koyacak sermayemiz kalmadı. Hepsi elimizden oldu bitti ile alındı ve sudan çıkmış balığa döndük. Şimdi de hükümetimize konuyu en ince ayrıntısına kadar anlatmaya, yaşananları satır satır işleyerek sorunu ortaya koymaya çalışıyoruz” diye konuştu.
2016 yılından bu yana iş dünyasının yaşadığı öngörülemez ekonomik çalkantıların, birçok iş insanının iflas etmesine veya alacaklarını alamayarak çeklerini ödeyemediği için beş yıl hapis cezası almasına neden olduğunu anımsatan Haydar Zirek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Günümüz şartlarında yaşanan ekonomik sıkıntılar ve pandemi nedeniyle devletimiz bütün esnafa imkanı dahilinde yardım yapıyor hatta cezaevinde olan suçluları dahi infaz düzenlemesi ile affedip dışarı çıkartıyor. İnfaz düzenlemesinde altı yıla kadar ceza almış suçların (dolandırıcı, hırsız, ihaleye fesat karıştıran, rüşvet veren, yağmacı vs..) affedilip serbest bırakıldığı infaz düzenlemesinde maalesef üst sınırı beş yıl olan çek yasası mağdurları kapsam dışı bırakıldı. Bunun bir izahı, bir mantığı olamaz. Düşünebiliyor musunuz, yıllarını esnaflık yaparak bu ülkeye hizmet etmiş bu iş insanları, dolandırıcı olsalardı bugün serbest kalacaklardı ama yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle ve alacaklarını alamadıkları için çeklerini ödeyemediklerinden ve hatta yüz kızartıcı suç işlemediklerinden dolayı beş yıl hapis cezası alıyorlar ve infaz düzenlemesinde kapsam dışı bırakılıyorlar. Bu yanlıştan geri dönülmesi gerekir.”