Çekya, Türkiye ve Azerbaycan’la iş birliğini artırdı
Çekya’da 2021 yılı yeni koalisyon hükûmetinin göreve başlaması, Çekya ile Azerbaycan arasında enerji anlaşmasının imzalanması, Türkiye’yle ticaret hacminin artırılması gibi önemli gelişmelere sahne oldu.
YENİ HÜKÛMET
GÖREVE BAŞLADI
Çekya'da yeni koalisyon hükûmetinin başbakanı Petr Fiala ve kabinesi göreve başladı. Yemin töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Milos Zeman, yeni hükûmetin Kovid-19 salgını, enerji sorunu ve güç ekonomik durumla ilgili bir sınav vereceğini söyledi. Başbakan Petr Fiala, kendilerini bekleyen çok fazla işin olduğunu belirterek, sorunları “önceki hükûmetin yöntemlerinden farklı yöntemlerle” çözmeye çalışacaklarını söyledi. Yeni koalisyon hükûmetinde, Spolu (Birlikte) İttifakı dışındaki iki partiyle birlikte beş parti yer alıyor. Ülkede 8-9 Ekim'de düzenlenen milletvekili seçimlerinde Spolu İttifakı, iktidardaki Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi'ni (ANO) az bir farkla geride bırakmıştı.
POLONYA SINIRINA
ASKER GÖNDERME TEKLİFİ
Çekya’da hükûmet, meclise 150 Çek askerin sığınmacıların yoğunlukta olduğu Polonya sınırına destek amacıyla gönderilmesini önerdi.
Irak ve Suriye’den gelen binlerce sığınmacı, bölgedeki ülkelerin sığınmacı politikaları ve yaşanan diplomatik krizler nedeniyle 3 aydır sınırda yaşam mücadelesi veriyor.
ÇEKYA İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ TİCARET HACMİ ARTTI
Çekya’nın başkenti Prag’daki 29 Ekim Cumhuriyet resepsiyonunda bir araya gelen iki ülkenin diplomatları, iki ülkenin yakın iş birliği içinde olduğunu söyledi. Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, salgına rağmen iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçtiğimiz yıl arttığını açıkladı. Bağış, hedeflenen 5 milyar dolarlık hacme ulaşılacağından da kuşku duymadığını ifade etti.
KOVİD-19’LA
MÜCADELE İÇİN OHAL
Çekya'da rekor düzeyde seyreden Kovid-19 vakaları nedeniyle bir önceki hükûmet, kasım ayı sonundan aralık ayı sonuna kadar Olağanüstü Hâl (OHAL) ilan etti. Karar kapsamında sportif ve kültürel faaliyetlere kişi sınırı getirilmesi, Noel pazarlarının kapatılması, restoran ve barların saat 22.00'den sonra hizmet vermemesi gibi önlemler alındı. Ayrıca 60 yaş üstü kişiler ve sağlık, ordu, emniyet, itfaiye ve belediyelerde çalışanlar için aşılama zorunlu hâle getirildi. Kovid-19’a inanmayan aşı karşıtları ise Çekya Devlet Te-levizyonu binası önüne yürüyerek, zorunlu aşı kararını protesto etti.
ÇEKYA BAŞBAKANI’NA
SUİKAST GİRİŞİMİ
Önceki dönem Çekya Başbakanı Andrej Babis, kasım ayında sosyal medya hesabından, silahlı bir kişinin kendisine suikast girişiminde bulunduğunu duyurdu. Babis, saldırganın, ülkede alınan Kovid-19 tedbirlerine tepki olarak Başbakanlık Ofisi’ne girmeye çalıştığını ve güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Eski Başbakan, yayınladığı videoda, saldırganın üzerinden çıkan çok sayıda suç aletinin fotoğrafını da kamuoyuyla paylaştı.
NEONAZİLER ÇEKYA’DA
ATIŞ TALİMİ YAPIYOR
Alman radyosu B24’ün 2021’de gerçekleştirdiği araştırmaya göre, ülkenin Bavyera eyaletindeki Neonaziler, atış eğitimi için Çekya’ya geçiyor. Çekya’daki poligonlara sık sık gidip gelen Neonaziler, düzenleyecekleri saldırılar için talim yapıyor. Çekya’daki poligonlarda kimlik sorulmaması ve kayıt alınmaması, bu poligonların Neonaziler tarafından eğitim sahasına çevrilmesine neden oluyor. Çekya’nın başkenti Prag’daki Zlata kasabası, ırkçıların merkez üssü olarak değerlendiriliyor.
AB’DEKİ EN DÜŞÜK YOKSULLUK ORANI ÇEKYA’DA
Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat’ın ekim ayında açıkladığı rapora göre Çekya, yüzde 11,5 oranıyla Avrupa Birliği’nde (AB) yoksulluk ve sosyal dışlanma oranının en düşük olduğu ülke oldu. Raporda, AB ülkelerinde yaşayan her beş kişiden birinin yoksulluk sınırında olduğu kaydedildi. Verilere göre, 96,5 milyon kişiyle yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altındakilerin oranı AB nüfusunun yüzde 21,9’unu oluşturuyor.
ÇEKYA İLE AZERBAYCAN ARASINDA
ENERJİ ANLAŞMASI İMZALANDI
Çekya ile Azerbaycan arasında enerji alanında iş birliğini içeren anlaşma imzalandı. Eylül ayında imzalanan anlaşma kapsamında; biyoenerji dâhil olmak üzere petrol ve gaz, petrokimya, yenilenebilir enerji alanlarında ikili iş birliğinin genişletilmesi ve her iki ülkenin ulusal mevzuatına uygun olarak ilgili sektörler arasında ilişkilerin kurulması planlandı. Anlaşma aynı zamanda üçüncü ülkelerle ortak enerji projelerinin uygulanmasına destek verileceğini, ortak çalışma gruplarının oluşturulabileceğini öngörüyor. Azerbaycan'da faaliyet gösteren Çek sermayeli 30’a yakın şirketin, Azerbaycan'a 37,2 milyon dolar yatırım yaptığı belirtildi. Azerbaycan'ın Çek Cumhuriyeti'ndeki yatırımları, 1995-2021 yılları arasında 48,2 milyon dolar oldu. İki ülke arasındaki ticaret hacmi, 2021'in ilk 10 ayında 194,8 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.