22 Kasım 2024 Cuma
İstanbul
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Çeltikte ekim mesaisi: Umudumuzu toprağa attık

Türkiye'nin çeltik ihtiyacının yarısına yakınının karşılandığı Edirne'de ekim mesaisinin sonuna gelindi. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, ‘500 bin dönümden fazla alanda ekim yapıldı. Şu an için bir sorun yok. Hazırlıklarımızı yaptık ve umudumuzu toprağa attık’ dedi.

Çeltikte ekim mesaisi: Umudumuzu toprağa attık
A+ A-

Türkiye'nin çeltik ihtiyacının yüzde 44'ünün karşılandığı Edirne'de çeltik ekiminde sona gelindi. 2021 sezonunda 500 bin dönümden fazla alanda ekim yapıldı. Bitlis’te de imece usulü yapılan “kursunç pirinci” ekimi devam ediyor.

Verimi ve getirisi dolayısıyla kentte "beyaz altın" olarak anılan çeltik için mayıs ayı başında ekim mesaisine başlayan Edirneli üreticiler, binlerce dönümlük alanda çeltik tohumunu toprakla buluşturdu. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kent genelinde çeltik ekimlerinin büyük bölümünün tamamlandığını söyledi.

Nisan ayıyla birlikte çeltik tavalarını hazırlayan üreticilerin ekim mesaisinin sorunsuz şekilde yapıldığını belirten Arabacı, "Ekimler genel olarak tamamlandı. Bazı suyun çıkmadığı bölgelerde, çamur olan yerlerde ekim devam ediyor. Haziran ayının ilk haftasıyla tamamlanacak. Şu anda ekimlerin yaklaşık yüzde 85'inin tamamlandığını söyleyebiliriz" dedi. Arabacı, Edirne'nin çeltik üretiminde Türkiye'de birinci sırada olduğunu ve dünya standartlarında üretim yapıldığını vurguladı.

Çeltik üretiminde başarılı bir il olduklarına dikkati çeken Arabacı, şunları kaydetti: "Bölgemiz için çok önemli bir ürün. Ciddi ekim yapılıyor. Ekim alanları yıllara göre değişebiliyor. Bazı sulama alanları barajlardan oluyor. 480-520 bin dönüm arasında değişiyor. Bu yıl da 500 bin dönümden fazla alanda ekim yapıldı. Şu an için bir sorun yok. Hazırlıklarımızı yaptık ve umudumuzu toprağa attık. İnşallah önümüzdeki günlerde de ilaçlama ve gübrelemeyle sorunsuz devam ederiz. Bol ve bereketli bir sezon olacağını ümit ediyorum."

İMECE EKİM

Bitlis'in Hizan ilçesinde yüksek dağların yamacında yer alan Karbastı köyü ve bağlı mezralarında büyük emek verilerek oluşturulan havuzlarda da geleneksel yöntemlerle yapılan çeltik ekimi devam ediyor. İlçe merkezine 25 kilometre uzaklıkta bulunan köy ve mezralarda çiftçiler, her yıl mayıs ayında çeltik ekmek için sabah saatlerinde tarlalarının yolunu tutuyor. İmece usulüyle her gün bir ailenin tarlasında çalışan çiftçiler, dizlerine kadar gömüldükleri çamurlardan oluşturdukları havuzları su doldurarak bölgede "kursunç pirinci" olarak bilinen çeltiğin ekimini yapıyor. Atadan kalma yöntemlerle üretilerek birçok ile pazarlanan pirinç, ilçenin en önemli gelir kaynakları arasında. Esmer renkli, iri taneleriyle diğer pirinçlerden ayrılan kursunç pirinci, özellikle yöre halkı ve çevre illerdeki vatandaşlar tarafından tercih ediliyor.

PAZAR SIKINTISI YOK

Hizan Ziraat Odası Başkanı Erkan Durmaz, ilçede asırlardır doğal yöntemlerle üretilen pirincin rağbet gördüğünü söyledi. Köylüler için gelir kapısı olan pirincin katkı maddesi kullanılmadan ve ata tohumuyla üretildiğini vurgulayan Durmaz, "Karbastı köyü ve bağlı mezralarında 500 dönümde ekilen çeltikten 250 ton ürün elde ediliyor. Doğal olmasından dolayı rağbet gören pirincimizin pazar sıkıntısı yok. Birçok ile gönderiliyor. Pirinç üretimi büyük emek gerektiriyor. Hasat edilen pirinçler yine mezradaki değirmende öğütülüyor" diye konuştu. Karbastı köyü muhtarı İzzettin Uyanık da pirinç ekiminin atalarından kendilerine miras kaldığını belirtti. Pirincin 15 Eylül'de hasat edildiğini anlatan Uyanık, "Asırlardır pirinç ekiyoruz. Bu değeri kaybetmek istemiyoruz. Pirincin ekimi yüzyıllardan beridir köylüler tarafından yardımlaşarak yapılıyor. Doğal olduğundan dolayı çok sipariş alıyoruz ancak hepsini karşılayamıyoruz. Bir süre önce sulama suyu ile ilgi proje hazırladık. Projemizin kabul edilmesi durumunda daha fazla pirinç üretimi yapabileceğiz" bilgisini verdi.Çeltikte ekim mesaisi: Umudumuzu toprağa attık - Resim: 1

Yamaç mezrasında çeltik eken İsmet Yaz da sabahtan akşama kadar çamurun içinde yardımlaşarak çalıştıklarını ifade ederek, "Çamurdan yaptığımız havuzlara 1-2 gün sonra tohumları atıyoruz. Bu yöntem dedelerimizden kalma. Herkes dönümüne göre pirinç ekiyor. Çok zor ama mecburuz" dedi.

EDİRNE/BİTLİS - AA

Son Dakika Haberleri Çeltik ekim