Cemevleri düzenlemesi yarın komisyonda: 'Kanun teklifi HDP'nin tekke girişimlerini bozdu'
Cemevlerine ilişkin düzenlemeler de içeren kanun teklifi yarın TBMM Plan Bütçe Komisyonunda görüşülmeye başlanacak. Teklifi değerlendiren Ocakzadeler Meclisi Sözcüsü Avukat Ali Timurtaş Özmen, teklifin olumlu olduğunu, acil beklentilerin karşılandığını söyledi.
Kanuna ‘cemevi’ ifadesinin eklenmesinin laiklik ilkesi kapsamında hukuken yeterli olduğu değerlendirmesini yapan Timurtaş, HDP’nin tekke ve zaviyelerin açılması gibi girişimlerinin ve algı oyunlarının kanun teklifiyle bozulduğuna işaret etti.
Ak Parti, cemevlerinin elektrik ve su giderlerinin karşılanmasını da içeren yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklife göre, imar planlarının tanziminde, planlanan beldenin ve bölgenin şartları ile olası ihtiyaçları göz önünde tutularak lüzumlu cemevi yerleri ayrılacak. İl ve ilçelerde mülki idare amirinin izni alınmak ve imar mevzuatına uygun olmak şartıyla cemevleri yapılabilecek. Cemevi yeri imar mevzuatına aykırı olarak başka amaçlarla tahsis edilemeyecek.
BELEDİYE DESTEKLERİ
Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve büyükşehir ilçe belediyeleri gerektiğinde, Alevi-Bektaşi kültürü ve erkan hizmetlerinin yürütüldüğü cemevlerinin yapım, bakım ve onarımını gerçekleştirebilecek, malzeme desteği sağlayabilecek. İl özel idareleri, il sınırları içinde mabetler, kültür ve tabiat varlıkları, tarihi doku ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekanlar ile cemevlerinin yapım, bakım ve onarımını gerçekleştirebilecek. Belediye ve bağlı kuruluşlar tarafından verilen indirimli veya ücretsiz içme ve kullanma suyu imkanı, cemevlerine de tanınacak. Cemevlerinin aydınlatma giderleri Kültür ve Turizm Bakanlığınca karşılanacak.
'OLUMLU VE ÖNEMLİ'
300'e yakın Alevi dedesinin oluşturduğu Ocakzadeler Meclisi'nin Sözcüsü Avukat Ali Timurtaş Özmen, şunları kaydetti:
“Meclise sunulan taslaktaki cemevlerimizle ilgili düzenlemeleri önemli ve olumlu değerlendiriyoruz. Bizi umutlandıran da devletin bu konuda bir adım atmış olması. Zira, devlet güvencesi olması bizim için çok önemli. Bu bir başlangıç. Konuyu bu şekilde değerlendirir ve gelişmeleri desteklersek daha iyi kazanımların doğmasına yardımcı oluruz. Mükemmeli birden bire beklemek gerçekçi değil. Bütün dengeleri gözeterek adım atıldığı anlaşılıyor. Dengelere zarar verilmesi, o dengeleri göz ardı eden aceleci beklentilere girilmesi de Aleviler ve toplumsal barışımız düşünüldüğünde anlamsız.
'ASİMİLASYONCULAR DURDURULDU'
“Şimdilik acil beklentilerimiz karşılanmış ve Aleviliği ayrı bir din olarak gören asimilasyoncuların ilerlemesi durdurulmuştur. Eksiklikler, zaman içerisinde el birliğiyle giderilecektir. ‘İbadethane’ ve ‘inanç’ kavramlarının geçmemesine ilişkin eleştirilere katılmıyoruz. Kanuna, kurum adlarına kavramlar yazılır, kavramların sözlük tanımlamaları değil. Kanuna ‘cemevi’ ifadesinin ekleniyor olması, başkanlığın kuruluyor olması bu konuda daha geniş kapsamlı adımların atılacağının da müjdesi. Laiklik ilkemizle birlikte ele aldığımızda hukuken yeterlidir.
‘HDP GÜDÜMÜNDEKİ TALEPLERE KARŞIYIZ’
“HDP’nin ve onun güdümündeki sözde Alevi kurumlarının Tekke ve Zaviyeler Kanunu’yla ilgili taleplerine ise kesinlikle karşı çıkıyoruz. Tekke ve zaviyelerin açılması gibi bir girişimi asla desteklemeyiz, yanında yer almayız. Bu hem ulusal hem de inanç birliğimize zarar verir. Laiklik anlayışımız içinde yapılan hukuki düzenlemeler gayet yerindedir. Devletin denetimi mutlaka olmalıdır. Elbette cemevi ibadethanemizdir ancak bunun sanki aksini söyleyen varmış gibi bir algı peşinde olanların slogan olarak gündeme getirmeleri art niyetlidir. Bu ve izleyecek düzenlemeler göstermektedir ki yol yıkım ekibi yenilmiştir."
LİMAN İŞLETME SÖZLEŞMELERİ 49 YIL UZAYACAK!
Cemevlerine yönelik düzenlemelerinin haricinde teklifle, motorlu araç ticareti yapan mükelleflerin faaliyetlerini yerine getirirken sebep olabilecekleri vergisel kayıpları karşılamak amacıyla teminat yükümlülüğü getiriliyor. Bu yükümlülüğe uymayanlara özel usulsüzlük cezası kesilecek.
Kamulaştırmasız el atma nedenine dayalı olarak açılan davalarda idarenin sürekli muhatap olması ve aynı taşınmaz için mükerrer ödeme yapmak zorunda kalması nedeniyle bir düzenleme yapılıyor. Buna göre kamulaştırma bedellerinin hak sahiplerine ödenmesi halinde, tebliği dahil eksik veya hatalı kamulaştırma işlemleri, kamulaştırma bedelinin ödendiği tarih itibarıyla kesinleşmiş kabul edilecek. Bu hüküm, tebliği dahil eksik veya hatalı kamulaştırma işlemleri bulunmasına rağmen idare adına tescil edilmiş olan taşınmazlar hakkında da uygulanacak. İcranın geri bırakılması talep edilirse idarenin teminat gösterme zorunluluğu olmayacak.
Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun'da limanların işletme sürelerine ilişkin düzenleme yapılıyor. Buna göre, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait bazı limanların işletme hakkı verilmesi/devri yöntemiyle özelleştirilmeleri neticesinde imzalanan 49 yıldan az süreli sözleşme süreleri, en geç 15 gün içerisinde mali bilgileri gösteren yeminli mali müşavirlerce tasdik edilmiş belgelerle birlikte başvuruda bulunulması ve diğer şartları yerine getirmeleri koşuluyla, hakkın başlangıç tarihinden itibaren ve bir defaya mahsus olmak üzere 49 yıla kadar uzatılacak.
FİYAT İSTİKRARI KOMİTESİ
Teklife göre fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesine ve sürdürülmesine katkı sağlamak amacıyla Fiyat İstikrar Komitesi kurulacak. Komite, para ve maliye politikaları arasındaki eşgüdümü gözetmek suretiyle fiyat istikrarını sağlamaya yönelik yapısal politika önerileri geliştirecek.