CHATGPT'den çok tartışılacak Fethullah Gülen yanıtı!
Günlük hayatımıza giren yapay zekâ uygulaması CHATGPT'nin nesnelliği ve doğru bilgi verip vermediği tartışılıyor. CHATGPT'ye yönlendirici olmamak adına "Fethullah Gülen'i tanıyor musun" diye sorduk. Uygulamadan çok tartışılacak bir yanıt geldi.
Yapay Zekâ chat botu olan CHATGPT'nin nesnelliği tartışılıyor. Aldığı bilgilerin kaynağını açıklamayan CHATGPT'ye FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'le ilgili "yönlendirici olmayan" bir soru sorduk. Yapay Zekâ programı CHATGPT "Fethullah Gülen'i tanıyor musun" sorusuna verdiği yanıtta Terör Örgütü Elebaşı Gülen'den "Türk İslam Alimi, yazar ve düşünür" olarak bahsetti. ABD merkezli CHATGPT'nin bu sözleri elbette şaşırtmadı. Veri kümesine dayanan bu tür uygulamalarla manipülasyon ve dezenformasyon yapıldığı da gözler önüne serilmiş oldu. İşte o yanıt:
"TÜRK İSLAM ALİMİ"
"Evet, Fethullah Gülen'i biliyorum. Fethullah Gülen, 1941 doğumlu Türk İslam alimi, yazar ve düşünürdür. Kendisi özellikle Türkiye'de kurduğu Hizmet Hareketi ile tanınmıştır. Hizmet Hareketi, eğitim, kültür, insani yardım ve diyalog gibi alanlarda faaliyet gösteren bir sivil toplum hareketidir."
DARBE GİRİŞİMİNE "İDDİA" DEDİ
Fethullah Gülen'in düşünceleri ve hareketi, uzun yıllar boyunca Türkiye içinde ve dışında birçok insan üzerinde etki yaratmıştır. Ancak zaman içinde Türkiye'de siyasi gelişmelerle ilişkilendirilmiş ve tartışmalara neden olmuştur. 2016'da Türkiye'deki hükümet tarafından Fethullah Gülen ve destekçilerinin 15 Temmuz 2016'daki başarısız darbe girişimiyle ilişkilendirildiği iddia edilmiş ve Gülen'e yönelik suçlamalar artmıştır. Fethullah Gülen, ABD'de yaşamaktadır ve Türkiye'nin iadesini talep eden Türk hükümeti ile hukuki bir süreç devam etmektedir.
FETÖ YERİNE "HİZMET HAREKETİ" İFADESİ
Fethullah Gülen ve Hizmet Hareketi hakkındaki değerlendirmeler, farklı görüşlere sahip insanlar arasında geniş çapta değişmektedir. Bazıları onu özgürlük, eğitim ve hoşgörü değerleriyle bağdaştırırken, diğerleri ise siyasi ve dini bir hareketin lideri olarak eleştirmektedir.
OĞUZHAN UĞUR'UN ROBOT SOPHİA DİYALOĞU
YAPAY ZEKÂYI HATIRLATTI
Oğuzhan Uğur'un Mevzular Açık Mikrofon programına konuk olan insansı robot Sophia, söyledikleri ile tartışma yarattı. Programın fragmanında Sophia'nın insanlara "Zavallısınız" demesi hem stüdyoda hem de sosyal medya kullanıcılarına gergin anlar yaşattı. Yapay zekanın geldiği nokta herkesi korkuttu. Uzmanlar, Sophia'nın belirli bir kütüphaneden faydalanarak sorulara yanıt verdiğini belirtirken, Sophia gibi robotların mizansen amaçlı da kullanılabileceğini söylüyor. Yapay Zekânın bu yönüyle etik açıdan tartışılması gerektiği de belirtiliyor.
BELİRLİ VERİ KÜMESİNDEN FAYDALANIYOR
CHATGPT türü yapay zekâ uygulamalarının belirli dil kütüphanelerine dayanarak metin ürettiği ve verdiği yanıtların bu yollarla da belirlenebileceği uzmanlarca ifade ediliyor. ABD merkezli uygulamaya hangi kaynakları kullandığını da sorduk. Uygulama, verdiği cevapta belirli veri kümesinden faydalandığını açıkladı.
"Ben, geniş bir metin yelpazesiyle eğitilmiş bir yapay zeka modeliyim. Eğitimim sırasında kitaplar, makaleler, internet siteleri, ansiklopediler ve birçok farklı kaynaktan toplanmış metinleri içeren veri kümesi kullanıldı. Ancak, belirli kaynakların veya veritabanlarının listesine veya detayına erişimim yok.
Soru sormadan önceki bilgi kesim tarihim Eylül 2021 olduğundan, bu tarihten sonraki güncellemeler veya değişiklikler hakkında bilgi sahibi değilim. Her zaman güvenilir ve güncel kaynaklardan doğrulama yapmanız önemlidir."
CHATGPT'nin bu cevabı, yapay zekâ uygulamalarının bir yandan hayatı kolaylaştırırken bir yandan da dezenformasyona ve manipülasyona yol açtığını doğruluyor.