CHP-DEM Parti ittifakı olacak mı? İşte görüşmenin perde arkası
İYİ Parti, seçimlere 'hür ve müstakil' girme kararı almasının ardından Özgür Özel, rotayı DEM Parti (HDP)'ye çevirdi. 'Hiçbir partiyle seçim ittifakına kapalı olmadığını ifade eden' Özel, 'Bundan sonraki süreçlerde karşılıklı görüşmelerimiz süreceğini' belirtti.
Özel, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tulay Hatımoğulları Oruç ve Tuncer Bakırhan'ı parti genel merkezinde ziyaret etti.
CHP'de ziyarete Genel Sekreter Selin Sayek Böke, Genel Başkan yardımcıları Gül Çiftçi ve Gökan Zeybek katıldı.
DEM PARTİ İLE 'TOPLUMSAL BARIŞ'
Yeni ismiyle DEM Partisi'ni genel merkezlerinde ziyaret ettiklerini belirten Özel, "Daha önce Meclis'te görev yaptığım her aşamada şunu vurgulamıştım, siyasi partilerin arasındaki diyalog, hem o ülkenin demokrasisi açısından hem o parlamentonun üretkenliği açısından hem de o ülkedeki toplumsal barış açısından en önemli temel taşlarından birisidir." dedi.
'KARŞILIKLI GÖRÜŞMELER SÜRECEK'
Kurultay sonrası DEM Parti eş genel başkanlarının kendilerini arayarak kutladığını hatırlatan Özel, şunları kaydetti:
DEM Parti bizden önce kurultayını yapmıştı. Kurultay yoğunluğu içinde partimizden hayırlı olsun ziyareti gerçekleşmemişti. Ben bugün heyetimizle o ziyareti gerçekleştirdim. Bir araya gelmişken yapmamız gereken bir şeyi yaptık, Türkiye'yi, dünyayı değerlendirdik ve önümüzdeki süreci değerlendirdik. Çok verimli çok yapıcı bir görüşme gerçekleşti. Bundan sonraki süreçlerde de diyaloğumuz, karşılıklı görüşmelerimiz sürecek. Biz bu diyaloğun, bu görüşmelerin Türkiye demokrasisine çok önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz.
GÖRÜŞMEDE 'KÜRT MESELESİ VE KAYYUM' GÜNDEMİ
Tuncer Bakırhan, Özgür Özel ve heyetine teşekkür ederken, "Çok verimli bir görüşme oldu. Başta ekonomi olmak üzere demokrasi, Kürt meselesi, kayyumlar olmak üzere, Türkiye'nin yaşamış olduğu meseleleri birlikte tartıştık konuştuk. Siz de bilirsiniz partimizin sürekli dile getirdiği bir şey var. Siyasi partiler sorunlarını müzakereyle, diyalogla çözer. Bu kadar yoğun sorun yaşadığımız bu süreçte, muhalefet partilerinin daha fazla müzakere ve diyaloğa ihtiyacı var. Umarım önümüzdeki günlerde de Türkiye'deki siyasi partiler diyalog ve müzakere sürecini büyüterek devam ettirirler" diye konuştu. Tulay Hatımoğulları Oruç da CHP'nin yeni yönetimine başarı dileklerini iletti.
Oruç, şöyle devam etti:
Gerçekten demokrasiye model olması gereken Türkiye'deki bütün siyasi partilerin aslında Türkiye'nin sorunlarını konuşmak, görüşmek üzere ve hep birlikte çözüm üretmek üzere diyalog yolunun açık olması özlediğimiz bir şeydir. Ne yazık ki Türkiye tarihine dönüp baktığımızda bu konuda siyasi partilerin tarihi çok zengin deneyimlere sahip değil.
‘EŞ BAŞKAN’ SÖZÜ DİKKAT ÇEKTİ
DEM eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları’nın konuşmasına başlarken Özel’e “CHP’nin eşbaşkanı diyesim geldi” diye hitap etmesi de dikkat çekti. Hatimoğulları, “Buradan kendisine biz de hayırlı olsun dileğimizi iletiyoruz. Bir araya gelmişken Türkiye’nin içinden geçtiği siyasal süreci, demokrasi krizini değerlendirdik. Tüm siyasi partilerin esasen Türkiye’nin sorunlarını konuşmak üzere diyalog yolunun açık olması özlediğimiz bir şey. Bu konuda siyasi partiler zengin deneyimlere sahip değil. Türkiye böyle bir tabloya özlem duymaktadır. Umut ediyoruz ki bu konuda yol alırız” ifadelerini kullandı.
CHP VE DEM PARTİ ANLAŞTI
Cumhuriyet Gazetesi'nin haberine göre iki parti de ilk olarak kendi kurullarında yerelde işbirliğine ve bunun yöntemlerine yönelik çalışma yapacak.
DEM Parti kaynakları il bazında olacak bu çalışmaların sonucunda iki partinin kurullarının ortak bir çalışma yapma ihtimalini gündeme getirebileceğini söylüyor. Ancak bu konunun da önce partinin yetkili organlarında değerlendirileceği belirtiliyor. Öte yandan eş genel başkanların, parti yönetimine ziyaretle ilgili detayları aktaracağı belirtilirken, 16 Aralık’ta düzenlenecek DEM Parti Meclisi toplantısında da konunun görüşüleceği kaydediliyor. PM toplantısında yerel seçime yönelik bir karar çıkması beklenmezken, “bir eğilimin mutlaka oluşacağı, bu konuda MYK’ye ve eş genel başkanlara yetki verilebileceği” öngörülüyor.
İki parti kurullarının başta İstanbul ve Ankara gibi metropolleri kent kent masaya yatıracakları öğrenildi. Toplantıda ayrıca “AK Parti ve MHP’nin seçimleri tekrar kazanmaması, buna karşı tüm muhalefetin işbirliği yapması gerektiğine ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğu da” kaydedildi.