CHP hükümeti suçladı: Kuvvetli rüzgar bahaneymiş
Ege illerini 3 gün 3 gece kavuran yangın söndü siyasetçiler sahne aldı. Yangını kimi Bodrum tatilinden, kimi televizyon ekranlarından izledikten sonra demeçler başladı. Yangın nasıl önlenir diye soran olmadı, bolca reklam ve suçlama yapıldı.
Geçen hafta ilk olarak İzmir’in Karşıyaka ve Bayraklı İlçelerinde başlayan, sonra da Bornova, Bayındır, Tire, Menderes, Ödemiş ve Urla ilçelerinde çıkan yangınlardan geriye siyaset kaldı. Sadece İzmir yetmedi, Uşak’ın Eşme İlçesinde, Bolu’nun Göynük İlçesinde, Karabük’ün Ovacık ilçesinde, Manisa’nın Gördes ve Salihli ilçelerinde de orman yangınları çıktı, şehir ve iş merkezlerine dayandı. Can kaybı olmadı, ancak henüz belirlenmese de zarar ziyanın bilançosu büyük.
Aydınlık, yangının ilk gününden itibaren “köklü çözüm nedir ve orman yangını nasıl engellenir?” sorusuna yanıt ararken, ormancılara, bilim insanlarına mikrofon uzattı. Sendika ve mühendisler yeterli orman işçisi olmadığından ve sadece İzmir’de 10 bin ormancının derde deva olmayacağını vurguladı. Çevreciler, ormana giriş yasağı istedi, yaptırım ve cezaları az buldu. Öte yandan kimileri de suçlu arayışına girdi. Yangının dumanı henüz sönmeden suçlamalar ayyuka çıktı.
ATIŞLAR SERBEST
Belediyeler hükümeti suçlarken İzmir’de kantarın topu kaçtı, CHP Sözcüsü Deniz Yücel, “Kuvvetli rüzgar bahane, etkin müdahale olmadığından kontrol altına alınamadı, hükümetin zaafıyüzünden bu kadar şiddetli yangın oldu” dedi! Dozu artırdı: Birinci gün, hava araçlarıyla müdahale edilmedi, dedi. Daha ileri gitti: 1950-2021 arasında İzmir’de 1235 yangın çıktığı halde, “hem genel hem de bölgesel yangınla mücadele stratejik planı yok! Helikopter alınmadı, Rusya’dan 131 milyon TL verilip 2 adet yangın uçağı alındı” diye şikayet etti.
Yangın sonrası geriye kalan ibretlik manzara “rüzgar bahane, hükümet suçlu” demekten ibaret değildi. İşten atılanlar, kendini övenler de vardı...
32 YILLIK İTFAİYE MÜDÜRÜ YERİNDEN OLDU
İzmir'de 15 Ağustos'tan bu yana başta Karşıyaka olmak üzere Urla, Menderes, Ödemiş, Bayındır ve Tire ilçelerinde orman yangınları çıktı.
Yangınlara orman ekiplerinin yanı sıra itfaiye ekipleri müdahalede bulundu. Orman yangınlarının hemen ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İtfaiye Daire Başkanı İsmail Derse'nin görevden alındığı ileri sürüldü.
Basında Müdür Derse’nin gidiş nedenine ilişkin türlü iddialar yer alınca İzBB Başkanlığından resmi açıklama yapıldı ve “emekliliği gelmişti, kendi isteğiyle ayrıldı” denildi. Açıklama şu şekilde duyuruldu:
“İtfaiye Dairesi Başkanımız Sayın İsmail Derse’nin görevden alındığı yönünde basına ve kamuoyuna yansıyan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Daire Başkanımız emekli olmaya karar vermiş ve kendi iradesi doğrultusunda görevi bırakmıştır.
İtfaiye teşkilatımızda bugüne kadar verdiği hizmetler için Sayın Derse’ye çok teşekkür ediyor, bundan sonraki yaşamında sağlık ve esenlikler diliyoruz.”
Derse ise, yine sosyal media hesabından sitemkar bir mesajla istifa ettiğini doğruladı. Şunları söyledi:
"Son görevimi ciddiyetle yapmanın haklı gururu ile dilekçemi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamına vermiş olup, 32 yılı güzel anılarla geride bıraktım."
MUĞLA BELEDİYESİ KENDİNİ ÖVDÜ
Muğla Büyükşehir Belediyesi, yangından sonra, tarım arazisi, ormanlık alan, yerleşim yeri kayıp ve zararlarına dikkat çekmedi, ekipmanını övdü. Yangın sonrası kamuoyuna yapılan duyuruda şu övgüler yer aldı:
“Orman yangınları açısından Türkiye’nin en hassas bölgelerinin başında gelen Muğla’da 16-18 Ağustos 2024 tarihlerinde 6 adet orman yangını çıktı. Çıkan orman yangınlarına Büyükşehir Belediyesi 75 araç, 200 personelle müdahale etti. Ayrıca Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından kırsal mahallelere dağıtılan 155 yangına ilk müdahale tankerleri yangınlarda aktif kullanılarak söndürme ve su tedarikinde kullanıldı.
MADENCİLER YİNE KAHRAMAN
Muğla’nın Ula ve Yatağan ilçelerinde çıkan yangınlar 21 saatlik çetin bir mücadele sonrasında kontrol altına alındı. Muğlalı madenciler, yangınların kontrol altına alınması için olağanüstü mücadele örneği ortaya koydu.
Madencilerin her türlü doğal afette yaraların sarılması için insan gücü ve makine ekipmanıyla sahada olduğunu dile getiren Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Muğlalı madencilerin Ula ve Yatağan yangınlarının kontrol altına alınması için kamu ve yerel yönetimlerin ilgili birimleriyle ortak hareket ettiklerini, çabalarının takdiri hak ettiğini söyledi.
‘İZMİRLİLER HİZMETLERİMİZDEN GURURLA BAHSEDECEK’
İzBB Başkanı Dr. Tugay, bu yıl seçildikten hemen sonra, 9 Nisan 2024 günü İtfaiye müdürlüğünü ziyaret etmiş ve “İzmirliler hizmetlerimizden gururla bahsedecek” diye iddia etmişti. Ziyaret, şöyle duyurulmuştu:
“Sabahın ilk ışıklarında güne ESHOT'un Gediz Atölyesi'nde başlayan Başkan Tugay, ardından İtfaiye Daire Başkanlığı'nın Yenişehir'deki ana hizmet binasını ziyaret etti. Başkan Tugay’ı burada İtfaiye Daire Başkanı İsmail Derse karşıladı. İtfaiye personelinin çok değerli hizmetler ürettiğini söyleyen Başkan Tugay, “5 yıl boyunca birlikte mücadele edeceğiz. Hakkı ödenmesi zor olan bir görev yapıyorsunuz. Genel olarak belediye çalışanları 7 gün 24 saat boyunca kentimiz için hizmet üretiyor. Beni seçerek bu göreve layık gören İzmir halkı adına sizlere teşekkür ediyorum. Bundan sonra hizmetlerimizi iyileştirerek sürdüreceğiz. Sizlerin çalışma şartlarınızı da iyileştireceğiz. Bu da yaptığınız işin kalitesinin artmasını sağlayacak. 5 yıllık hizmet yürüyüşünde sizlerin önerilerine açığım. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağı hizmetler ile Türkiye'ye örnek bir kent olmasını istiyorum. İzmirlilerin bu hizmetlerden gururla bahsetmesi en büyük dileğimiz” dedi.
İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse de itfaiye personelinin büyük bir özveri ile çalıştığını söyledi. İtfaiye ziyaretinde Başkan Cemil Tugay'a, üzerinde adı ve soyadı yazı olan itfaiye üniforması ile arama kurtarma kaskı hediye edildi.”