CHP Lideri Özel'den buğday fiyatı çağrısı
Partisinin düzenlediği Buğday Mitingi'nde konuşan CHP Lideri Özel, buğday için belirlenen taban fiyatının yeterli olmadığını belirtti. Özel buğday için taban fiyatın en az 15 lira olmasını talep etti.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Tekirdağ Hayrabolu'da düzenlediği Buğday Mitingi'ne katılan vatandaşlara hitap etti. Özel miting öncesi kendisini karşılayan kabalığın sorunlarını dinledi.
Özel, Hayrabolu Galatasaray Meydanı'nda düzenlenen ve Trakyalı çiftçilerin katıldığı buğday mitinginde yaptığı konuşmada, 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde Türkiye'nin dört bin yanında olduklarını belirterek, vatandaşları oy verip Türkiye İttifakı'na katılma çağrısı yaptıklarını anlattı.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün partisini seçmenlerin birinci parti yaptığını belirten Özel, "Bir anneannesi Selanikli, babaannesi Kırçovalı, dedesi Üsküplü bir evladınız olarak hepinizi saygıyla selamlıyorum, hoş geldiniz. Biz demiştik ki 31 Mart'ta sizi unutmayacağız, 10 bin lirayla geçinmek zorunda bırakılan emeklinin sesini duyuracağız. Asgari ücretine zam yapılmayan işçinin sesini duyuracağız. Ürünü para etmeyen, desteklemelerini alamayan, hakkını alamayan, alnının terinin karşılığını alamayan çiftçilerin sesini duyuracağız. Ve 31 Mart'ta sizin bize verdiğiniz güçten, destekten sonra biz asla bir zafer sarhoşluğuna kapılmadık. Dedik ki; 'Bu bir zafer değildir. Bu sadece bir vazifedir, bir görevdir.' Belediye başkanlarımız işlerini iyi yapacaklar. Hepsi çok çalışacaklar. Biz çok çalışacağız ve biz bu ülkede bir kez daha halkın iktidarını, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarını, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün milletin efendisidir dediği köylülerin iktidarını kuracağız. Bakın orada ne yazıyor? Bugünlerde birilerinin köylüye; ' Al ananı da git' demesine bakmayın. Siz şanlı bayrağın yanındaki yazıya bakın; 'Köylü milletin efendisidir' yazıyor" dedi.
'VERİLEN FİYAT MALİYETİN ALTINDA'
6 Haziran günü hububat fiyatlarının açıkladığını hatırlatan Özel, "Fiyatları görünce üretici feryat etmeye başladı. Daha önceden kendisi de Ziraat Odası Başkanı olan, 31 Mart tarihinde kendisine Hayrabolu'nun beş yıl boyunca hizmet etmek için yetkisini verdiğiniz başkanımız bize seslendi; 'Genel başkan buraya gel, sesimizi Türkiye'ye duyur' dedi. İşte çıktık geldik. Biz sizin sesinizi duyuracağız. Biz bu rakamları duyduktan sonra tam 2 hafta boyunca herkesle görüştük. En son geçen hafta sayın cumhurbaşkanıyla yaptığımız görüşmede şunu söyledim; 'Geçen hafta Rize'de memleketinizdeydim. Çaya verilen fiyat 17 lira maliyetin 3 lira altında. Buğdaya verilen 9 lira 25 kuruş, ziraat odalarının hesapladığı maliyetin 2,5 lira altında. Yarın fındık gelir, üzüm gelir diğer ürünler gelir ama çiftçiye bu hesap doğru gelmez, bu hesap tutmaz. Bu borçlar ödenmez, bu iş böyle yapılmaz. Çiftçiye bunu yaparsanız, bu memleketin beli doğrulmaz' dedim. Mutlaka, taban fiyatların maliyetlerin çok üzerinde makul bir karla belirlenmesi lazım. Desteklemelerin zamanında verilmesi, bugün madem ki böyle bir taban fiyat açıklandı, hiç değilse kilo başına 4 lira destekleme verilerek bu fiyatın telafi edilmesi ve buğdayın gerçekten para kazandırması için çocukları okutması, karınları doyurması, borçları ödemesi için buğday fiyatının 15 lira olması lazım" diye konuştu.
'BUĞDAY ÜRETMEKTEN VAZGEÇTİĞİMİZ ALAN BEŞ TEKİRDAĞ BÜYÜKLÜĞÜNDE'
Özel, Türkiye'nin kişi başı yıllık ekmek tüketiminde 200 kiloyla dünya birincisi olduğunu ifade ederek, "Bu bir gerçeklik. Bunun bir sebebi alışkanlıklarımız ama önemli bir sebebi de yoksulluğumuz. Ekmek garibanın katığı ve ekmek fiyatları bu Türkiye'nin en önemli en meselelerinden bir tanesi. Bugün buğdayın ekim alanları 1998'de 9.8 milyon hektarken bugün 6.8 milyon hektara geriledi. Yani 25 yıl geçti, nüfusumuz 25 milyon arttı ama buğday tarımı yaptığımız alan 3 milyon hektar azaldı. Bakın 3 milyon hektar alan ne demek? Beş tane Tekirdağ demek. Beş Tekirdağ büyüklüğünde toprağımız 25 yıl öncesine göre daha az buğday ekiliyor. Oysa nüfus arttı, boğaz hattı, ihtiyaç arttı. 2002 yılında, 67 milyon nüfusumuz vardı AK Parti iktidarı geldiğinde ve o tarihte 20 milyon ton buğday üretiyorduk. Şimdi nüfusumuz 83 milyon, yine 20 milyon ton buğday üretiyoruz. Ama o günden bugüne 48 milyon ton buğday ithal ettik. Türkiye kendi kendine yeten, kendi karnını doyurabilen bir ülkeyken şimdi buğdayı bile, samanı bile ithal eden bir ülke haline geldi." dedi.
'BU FİYAT ÜRETİCİYİ GÜLDÜRMEZ AĞLATIR'
Özel, geçtiğimiz günlerde bu fiyatın üreticiyi güldürmeyeceğini söylediğini kaydederek, "Bu fiyat, üreticiyi güldürmez, ağlatır.' Tuttu birisi dedi ki, bu fiyat iyi fiyat, para kazandırır. Bu fiyat eskisinden iyi.' Ben diyorum '20 yıl önce buğday para kazandırıyordu'. O diyor ki, 'hayır'. Şimdi Hayrabolu'da gelin bakalım bir hesabı birlikte yapalım. Her hesap şaşar, bir hesap şaşmaz. Hangi hesap şaşmaz? Halkın hesabı şaşmaz. Bakın şimdi buradan bütün Türkiye'ye ilan ediyorum ki 2005'te bir ton buğday 9,5 kilo çeyrek altın alıyordu. Hesap ortada. Bu açıklanan fiyatla bugün bir ton buğday sadece 2.5 çeyrek altın alabiliyor. Yani 1 ton buğdayı koy önüne içinden 7 tane çeyrek altın kayıp. Her bir Trakya'lının, Tekirdağ'lının, Hayrabolu'lunun bir ton buğdayının içinden 7 tane çeyrek altın çaldılar. Alnınızın terini çalanlara, evladınız rızkını çalanlara ve size bunu reva görenlere yazıklar olsun. Hakkınızı hep beraber arayacağız" dedi.
DOLU YAĞIŞI MİTİNGİ VURDU
Özel, konuşması sırasında dolu yağması üzerine, "Dolu yağıyor. Ben hepinizi saygıyla selamlıyorum. Sesimizi duyurmaya ve sonuna kadar sizin için mücadele etmeye devam edeceğiz, hepinizi saygıyla selamlıyorum, sağ olun, var olun" dedi. Alanda bulunanlar dolu yağışından korunmak için kapalı alanlara sığındı.